Foto: Facebook/Сачувајмо рeke Србије

Koalicija za borbu protiv korupcije u životnoj sredini i Svetska organizacija za prirodu (WWF Adria) još u junu 2021. godine Skupštini opštine Prijepolje su prosledili Zahtev za zabranu izdavanja dozvola za izgradnju mailh hidroelektrana. Ali i zahtev za izmenu Prostornog plana Opštine Prijepolje u kojima su jasno obrazložili razloge i potrebu da se spreče dalji mogući negativni uticaji na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na Planove detaljne regulacije za MHE ''Vir'' i MHE ''Lipovica''.

„Do sada se jasno pokazalo da ovakav vid podsticaja za povlašćene proizvođače električne energije nema značajan uticaj na podizanje učešća energije proizvedene u ukupnom energetskom miksu, što se i vidi u Izveštaju Agencije za energetiku“, saopštili su iz ove Koalicije.

Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini od Skupštine opštine Prijepolja zahteva hitno donošenje odluke kojom će se zabraniti izrada planskih i urbanističkih dokumenata za razradu novih lokacija za izgradnju malih hidroelektrana, kao i izdavanje građevinskih dozvola za privatne interese.

Naime, kako navode iz Koalicije, u sačinjenom izveštaju stoji da su na kraju 2021. godine na distributivnoj mreži u Srbiji bile priključene 149 male hidroelektrane.

„Ukupna instalirana snaga je 127 MW i sa učešćem od 2,9 odsto u ukupnom energetskom miksu. Zaključujemo da je do 2021. godine u Srbiji nepovratno uništeno više od 300 km reka“, saopšteno je iz Koalicije za borbu protiv korupcije u životnoj sredini.

S tim u vezi, Koalicija je stava da je neophodno napraviti balans i usaglašavanje između zaštitnih I razvojnih interesa, prostornih, ekoloških, socio-ekonomskih i političkih faktora kako bi sprečili ili ublažili negativan uticaj na biodiverzitet, staništa, prirodna I kulturna dobra.

BONUS VIDEO: Protest i akcija vađenja cevi iz reke u Rakiti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar