Jorgovanka Tabaković

Neki se možda ne sećaju, pa da ih podsetimo, na Milenu Tabaković, ćerku guvernerke Narodne banke, Srbije Jorgovanke Tabaković. Guvernerkinoj naslednici smo pre više od 10 godina plaćali put na predavanja, da bi danas i ona, sela u fotelju, i uhvatila se za državne jasle, ni manje ni više, nego kao direktorka Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Prvi put smo čuli za Milenu Tabaković, kada smo obavešteni da novcem iz državnog budžeta, tačnije sredstvima građana, odlazi na predavanja. U to vreme, tačnije, prema pisanju medija, Republički fond za zdravstveno osiguranje obezbeđivao joj je službeni automobil i vozača za odlazak na fakultet.

Jorgovanka Tabaković Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Po ćerku poznate Cice Tabaković, kao na filmovima, dva puta nedeljno dolazio je vozač i prevozio je iz Novog Sada u Beograd kako bi na vreme stigla na predavanja.

Odluku o korišćenju službenog vozila tada je potpisao direktor RFZO Momčilo Babić, a Tabakovićeva je obavljala funkciju pomoćnice direktora novosadske filijale.

„Dug“ put do direktorovanja

Od tada do danas, Milena Tabaković, koja je po zanimanju stomatolog, avanzovala je do direktorske fotelje u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Podsetimo, Milenina majka, Jorgovanka Tabaković, uprkos brojnim aferama i očiglednom nepotizmu, sigurno gazi kroz, sad već treći mandat na mestu guvernerke Narodne banke Srbije, iako je optuživana za plagiranje doktorata.

sednica Skupštine Srbije Foto:Milos Tesic/ATAImages

Naime, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je 2016. godine objavio analizu njenog doktorata u kojoj su otkrili da je značajan deo njene doktorske disertacije plagiran. Prema toj analizi, više od 20 odsto teksta preuzeto je bez citiranja iz radova ekonomista ili akademaca, te da su doslovno prepisani pasusi bez navoda autora.

Telekom otplaćivao stan

Podsećamo, takođe, i na slučaj otplate Cicinog duga. Tri godine nakon što je preuzela funkciju guvernerke NBS, BIRN je objavio da je “Telekom Srbija” preuzeo skoro 78.000 evra njenog duga za otplatu četvorosobnog stana u Novom Sadu u kom je tada živela.

Jorogovanka Tabaković Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ugovor o otkupu dela tog stana, površine 144 kvadrata, Jorgovanka je potpisala sa Javnim preduzećem PTT Srbija još 30. maja 2000. godine, u vreme dok je bila na funkciji ministarke za ekonomsku i vlasničku transformaciju u Vladi Mirka Marjanovića.

Mobing guvernerka

Guvernarka NBS je očigledno predugo na istoj poziciji, pa se događalo da povremeno zloupotrebi svoj položaj. Iz tog razloga, osuđena je 2019, presudom Višeg suda, za mobing, na ponovljenom suđenju, po tužbi zaposlenog radnika NBS Srđana Milovanovića.

Pročitajte još:

Ne možemo, a da ne pomenemo i da je guvernerka Tabaković, sa platom od oko 650.000 dinara, jedna od najplaćenijih državnih funkcionera, što joj je „porodična crta“.

Na visokim funkcijama nije samo ona, već i članovi njene najuže porodice, pa je ćerka, kako smo već naveli, pre direktorske fotelje, bila angažovana u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje. Jorgovankin sin takođe je „na budžetu“, zaposlen u Razvojnom fondu Vojvodine, dok zet, Milenin muž, radi u ambasadi Srbije u Crnoj Gori.

Jorgovanka Tabaković Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Inače, guvernerkin sin, Nikola Tabaković, do novembra 2022. bio je zastupnik Razvojnog fonda Vojvodine, a pored toga, poseduje i privatnu firmu “Consolidate business investment”, u kojoj je i direktor.

***

BONUS VIDEO: Jorgovanka Tabaković o mobingu u Narodnoj banci Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare