Darija Kisic Tepavcevic
Darija Kisić Tepavčević Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ministarka za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević negirala je danas tvrdnje da je njena rođaka Anja Kisić zaposlena u ER Srbiji na visokoj menadžerskoj funkciji.

„Navedena dama nije moja rođaka“, kratko je za Nova.rs odgovorila Kisić u SMS poruci.

Prema pisanju lista Danas, među onima koji su našli uhlebljenja u Er Srbiji je i sin epidemiologa Predraga Kona. I od njega smo zatražili komentar, ali on još uvek nije odgovorio na naš poziv ili poruku.

Iako je nacionalna avio-kompanija Er Srbija prošlu godinu završila u minusu većem od devet milijardi dinara, plate zaposlenih u menadžmentu ove kompanije i dalje su od nekoliko hiljada do čak nekoliko desetina hiljada evra.

Dobar deo od 1.400 zaposlenih, koliko ih je u kompaniji bilo krajem prošle godine, prima plate između 50.000 i 70.000 dinara u slučaju visokoobrazovanih, odnosno oko 40.000 i manje kod onih sa srednjom školom. Međutim, kada se radi o poslovodstvu, plate idu i do 20.000 evra i više mesečno, piše Danas.

Od kada je Etihad kupio Jat avgusta 2013. započeta je racionalizacija, deo radnika otpuštan je tokom godina, oni koji su ostajali išli su na prinudne odmore, smanjene su i plate. Međutim, mesta za dobre menadžerske plate uvek je bilo, a tokom poslednjih godinu dana, kada je država Srbija dokapitalizovala ovog avio-prevoznika kako bi pregurali tešku pandemijsku krizu, u ovu kompaniju stigli su i novi ljudi.

Iako je nacionalna avio-kompanija Er Srbija prošlu godinu završila u minusu većem od devet milijardi dinara, plate zaposlenih u menadžmentu ove kompanije i dalje su od nekoliko hiljada do čak nekoliko desetina hiljada evra.

Među njima su, kako je preneo Danas, i Slobodan Kon, sin epidemiologa Predraga Kona, i Anja Kisić, rođaka ministarke rada Darije Kisić Tepavčević.

U Er Srbiji juče nisu rekli kolike su plate u ovoj kompaniji i da li su smanjene u poslednje vreme, niti na pitanja o Konu i Kisić.

Slobodan Kon je od maja zaposlen u Er Srbiji kao rukovodilac interne revizije. Kon je na tom mestu, kako navodi u opisu posla na mreži LinkedIn, zadužen za unutrašnju reviziju, strategiju i godišnje planiranje revizije na osnovu rizika i kontrolu kvaliteta.

Pre toga, radio je kao senior konsultant u Dilojtu nepunih godinu i po dana, gde je došao iz Vlade Srbije u kojoj je od maja 2017. do novembra 2019. najpre bio nezavisni savetnik, a potom i vođa Sektora za metodologiju i kontrolu kvaliteta.

Od 2012. do 2014. Slobodan Kon je radio u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine kao savetnik, a nakon toga od 2014. do maja 2017. bio je nezavisni savetnik u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Nakon što je 2008. diplomirao na Univerzitetu DŽon Nezbit u Beogradu (Megatrend) na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju, Kon je radio u brokerskoj kući Broker, potom kao revizor u kompaniji Finodit. Manje od dve godine proveo je kao ekonomski konsultant u Agenciji za hemikalije.

Slobodan Kon je Prvu beogradsku gimnaziju upisao 1998, a dve godine kasnije pohađao je i srednju školu u američkom gradu Sent Luis. Nakon osnovnih studija, Kon je diplomu mastera stekao na privatnom fakultetu Singidunum 2015. godine, na temu „Procene vrednosti brenda“.

Prema navodima lista Danas, Anja Kisić je u Er Srbiji od oktobra prošle godine kao menadžerka korporativnih komunikacija, a pre toga je dve godine radila u marketingu NEPI Rockcastle, firme koja upravlja tržnim centrom Promenada u Novom Sadu.

Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu završila je komunikologiju i novinarstvo, a diplomu mastera stekla na FON-u u Beogradu, pre sedam godina. Radila je i u Ninamediji, kao i MCF MegaCom filmu.

Etihad sada u Er Srbiji ima svega 18 odsto kapitala, dok je 82 odsto u rukama Vlade Srbije, odnosno države. Država je deo akcija Etihada preuzela krajem prošle godine, a to se desilo, kako su tada objasnili u Er Srbiji, zbog otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih pandemijom kovida 19.

Tada je generalni direktor Dankan Nejsmit rekao kako su zbog te pomoći stvorene osnove za dalje nesmetano poslovanje i da će, „uz temeljne mere racionalizacije poslovanja kompanije koje su već uveliko u toku, Er Srbija moći da prevaziđe teškoće, učvrsti svoju poziciju lidera u regionu i nastavi da pruža direktan i indirektan doprinos srpskoj ekonomiji, pre svega saobraćaju i turizmu“.

Poslednjih pet godina, prema finansijskim izveštajima, Er Srbija poslovala je sa dobitkom, izuzev prošle godine kada je minus na računu bio devet milijardi dinara.

Pre toga od 2017. do 2019. neto dobitak je prelazio milijardu dinara, ali se postepeno „topio“, te je pre četiri godine bio 1,9 milijardi, a 2019. 1,1 milijardu dinara.

I pre nego što je 2013. Jat prodat Etihadu odluka o tome doneta je nakon gubitka koji je u tom trenutku bio nekih 73 miliona evra. Prošle godine oboren je taj neslavni rekord jer je gubitak Er Srbije, zbog, između ostalog, nemogućnosti da posluje normalno usled krize sa pandemijom, bio veći od 77 miliona evra.

Susret Vučića i Merkelove u Palati Srbija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare