Foto: Dimitrije Petrović/Nova.rs

Globalna ekonomska kriza, skok cene goriva, visoki nameti i uvođenje elektronske fiskalizacije, uticali su na to da pijace širom Srbije, a naročito u glavnom gradu, postanu mesta koja se polako gase, dok cene proizvoda postaju sve nestabilnije.

Pišu Dimitrije Petrović, Slavica Panić, Miljana Isailović i Ljubica Sokić

Na prestoničkim pijacama situacija nije dobra.

Otkako je Ministarstvo finansija najavilo uvođenje elektronske fiskalizacije, brojni poljoprivrednici odlučili su da se povuku sa svojih tezgi a namrgođeni pogledi prodavaca koji su ostali, jasno ukazuju da srpski seljak misli da mu se sprema crna budućnost.

Foto: Dimitrije Petrović/Nova.rs

„Ovo je haos, neko za ovo treba u ‘aps da ide. Ubili su nas prvo nametima, onda fiskalizacijom. Svi će otići sa pijaca, to je sigurno. Cene su takve kakve su, iste kao prošle godine. Ako se ovo nastavi i uvedu novi harač, moraćemo da dižemo. U bliskoj budućnosti će sve cene skočiti“, rekao je jedan vidno iznervirani domaćin, zakupac tezge na Zelenom vencu.

Doduše, mora se priznati da cene nekih proizvoda, bar trenutno, odolevaju aktuelnoj situaciji. Ipak, pojedini proizvodi variraju sa cenom, pa tako, prateći pijačni barometar, dolazimo do podataka da se na prestoničkim pijacama za kilgoram krompira mora izdvojiti od 70 do 140 dinara, iako smo se lično uverili da je krompir moguće pazariti i za samo 60 dinara po kilogramu.

Kupus i crni luk prate cenu krompira u stopu, dok druge namirnice nisu tako dobro prošle.

Foto: Dimitrije Petrović/Nova.rs

Cena pasulja varira od 170 do neverovatnih 700 dinara po kilogramu, koliko može da košta na Palilulskoj pijaci, dok beli luk morate da platite od 250 do 1000 dinara.

Cene variraju i kada su u pitanju krastavac, paprika i paradajz, tako da, ukoliko nemate sreće, kilo krastavca i paprike možete platiti i 400 dinara, dok cena paradajza ide i do 300 dinara.

Pijaca Zeleni venac
Pijaca Zeleni venac Foto:Dimitrije Petrović/Nova.rs

Što se voća tiče, ni tu situacija nije blistava. Južno voće – banane i limun, u proseku koštaju 170, odnosno 160 dinara po kilogramu. S druge strane, ukoliko hoćete da kupite domaće jabuke, u zavisnosti od sorte, morate da izdvojite od 30 do čak 250 dinara.

Prema rečima predsednika Udruženja „Opstanak“, Mirčete Goločevca, cene jesu visoke ali su gotovo nepromenjene u odnosu na prošlu godinu.

„Mora se priznati da cene odolevaju, tako da ove godine imamo povećanje od jedan do tri posto, što i nije toliko strašno. Ipak, zbog situacije na globalnom nivou, ne možemo da znamo kako će se cene u budućnosti kretati“, rekao je Goločevac.

Dodaje da je i dalje najveći problem, kada su pijace u pitanju, uvođenje elektronske fiskalizacije.

„Mi, pijačni prodavci, smo svoj zahtev ponovili više puta. On je jednostavan – ukinite elektronsku fiskalizaciju kako bi pijačni prodavci mogli da prodišu. Ako se to ne uradi, pijace će biti potpuno uništene. Pozivamo vlast u Srbiji da nas razume“, rekao je Goločevac za portal Nova.rs, najavivši novi protest pijačnih prodavaca za 30. mart.

Niš

Cene na niškim pijacama ovog proleća više su za 20 do 30 odsto u odnosu na prošlogodišnje. Kilogram kupusa prodaje se za 150 dinara, krompira za 60 do 80 dinara, a kilogram spanaća košta 100 dinara.

Veza rotkivica je 50 dinara, koliko košta i glavica sveže salate. Veza mladog luka je nešto jeftinija i za nju prodavci traže 40 dinara.
Kilogram crnog luka je 100 dinara, a šargarepe 80 dinara.

Najskuplje povrće na niškim pijacama trenutno je crvena paprika. Za kilogram te paprike potrebno je izdvojiti 350 dinara. Paradajz je nešto jefitniji i košta 250 dinara.
Od voća koje se prodaje na niškim pijacama trenutno su najskuplje jagode, Kilogram tog voća košta 600 dinara. Domaće jabuke su 10 puta jeftinije, a u jeftinije voće spadaju narandže koje mogu da se kupe već za 100 dinara po kilogramu i banane koje koštaju 140 do 150 dinara.

Užice

Cene na užičkoj zelenoj pijaci, uglavnom su porasle, što se pre svega odnosi na povrće dok je je voće poskupelo nešto manje.

Cena krompira kreće se od 60 do 80 dinara, crni luk je od 80 pa i do 150 dinara a kilogram belog luka je 600-800 dinara. Kilogram šargarepe je 80-100 dinara a bela zelen se prodaje po 300 dinara za kilogram koliko je i kilogram celera.

Pijaca Užice Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Kilogram cvekle je 100 dinara, krastavci i tikvice su 200 a paradajz 250, dok je vezica rotkvice70 dinara. Kilogram plavog paradajza je 250 a kilogram đumbira 800 dinara.

Što se zeleniša tiče, zelena salata je 40-60 dinara po komadu, spanać 150-200, mladi luk 50-60 dinara za vezu a kilogram prazilika je 150 dinara. Kilogram kupusa je 130-150 dinara, vezica peršunovog lista 40-50, vezica sremuša 50-60 a vezice blitve i raštana su 80 dinara. Brokoli je 300, karfiol 250 dinara a kilogram rukole 1.000 dinara.

Kilogram jabuke, zavisno od kvaliteta, na užičkoj pijaci se može kupiti po ceni od 40 pa do 100 dinara. Kruške koštaju 180-200 dinara, banane 150-180. Pomorandže su oko 120 dinara po kilogramu , mandarine 150-160, kovi je 150 a kilogram limuna je 120 dinara. Na pijacu su stigle i jagode za koje po kilogramu treba izdvojiti 450 dinara.

Kilogram lešnika je 1.000 dinara a isto toliko košta i orah. Suve smokve su 600 dinara a suve šljive 450 i 550 dinara, zavisno da li su sa košpicom ili bez nje.

Čačak

Slika čačanske pijace nije kao iz ranijih vremena. Sve je manje prpdavaca, ali i kupaca. Potrošači kažu da za 1000 dinara skoro ništa ne mogu kupiti, a čak im ta suma novca ne pokrije ni dnevne potrebe.

Dragina iz Trbušana je, kao i svakog dana iznela svoju robu na tezgu koju zakupljuje.
„Kupovna moć građana je totalno opala. Prodajem pečurke koje staju 250, jaja  koštaju 20 dinara jer su domaća. Sve što gajim u bašti.  Obzirom da je vreme posta, šampinjoni se brzo prodaju, ali ljudi više ne kupuju na kilograme, već na grame“, ispričala je za Nova.rs ova gospođa. Žarko iz Ježevice na pijaci prodaje gloginje i smokve, a cena ovih proizvoda je od 300 do 350 RSD. Objašnjava nam da je glog dobar za čaj, kod onih koji imaju srčanih tegoba.
„Smokve sam posadio i napravio samo sebi posao bez posla. Prodaja je uglavnom loša, a jedina razlika su petak i nedelja“, priča naš sagovornik.
Cene svih proizvoda su skočile, tako da veza mladog luka staje 50, a veza salate između 45 i 60 dinara. Za kilogram pasulja mora se izdvojiti od 280 do 350 , mladi kupus 180, krastavac 250, paradajz oko 260, a beli luk od 600 do 700 dinara. Ukoliko neko hoće da kupi med, za jednu teglu, u zavisnosti da li je bagremov ili od maslačka treba opredeliti između 1500 do 2000 dinara. Lešnik je 1000 do 1200, a orasi 900 RSD po kilogramu.
Poskupelo je i voće, mandarine su od 175 do 200, banane 185, a jabuke između 50 i 80 dinara po kilogramu, što zavisi od sorte, klase, ali i izgleda.
Naša sagovornica iz Goračića koja prodaje sir i kajmak navodi za Nova.rs da kupaca gotovo da nema, ali, na svu sreću, stalnim mušterijama prodaje beli mrs.
„Imam dve krave i četrnaest ovaca. Kajmak je 800, mladi sir 300, a stari između 400 i 500 dinara“, priča ova baka. Zatekli smo i osamdesetogodišnjeg penzionera Ratka koji je njen stalni kupac, pa kaže da je veoma zadovoljan njenom robom.
„Cene su astronomske, sada za 1000 dinara ne mogu da pazarim što sam pre, recimo jedne godine, kupovao za 350 do 400. Imam 36 hiljada penziju, ali ne znam kako preživljavaju oni koji primaju četrnaest, petnaest“, rekao nam je ovaj deka.
Prodavci suhomesnatih proizvoda su, uglavnom nezadovoljni, jer prodaju, kako kažu naše bake, karišik, što bi bilo u prevodu, samo da zamiriše jelo.
„Slanina je od 600 do 900, pršuta od 1000 do 1900 (u zavisnosti da li je goveđa ili svinjska), kavurma staje 450, a čvarci 1200 dinara. Petkom je malo bolja prodaja, a nekada se desi i nedeljom“, ispričao nam je on.
Rada Pajović kaže da sve češće sprema hranu bez mesa, ali ga mora kupiti za dvogodišnjeg sina.
„Živim kao podstanar, ne radim, već samo suprug ima posao. Treba platiti račune, a još je u toku i grejna sezona, pa su nam izdaci preveliki. Neka nam je bog u pomoć u ovom, nazovi, zlatnom dobu „, zaključila je ona.

BONUS VIDEO: Protest pijačnih prodavaca ispred Ministarstva finansija

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare