Foto: Nova.rs

U poslednja 24 časa dve osobe preminule su od koronavirusa, dok su još 53 osobe zaražene.

Na respiratorima se nalazi 38 pacijenata.

Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 727.

Broj hospitalizovanih osoba je 427, a procenat smrtnosti 2,27 odsto.

***

“Mi nemamo situaciju da se moraju zatvarati škole zbog većeg broja obolele dece, niti smo apsolutno blizu takve situacije”, rekao je član Kriznog štaba Branislav Tiodorović i odbacio spekulacije u javnosti da bi već u oktobru moglo da dođe do zatvaranja škola zbog očekivanog rasta broja zaraženih.

***

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marjan Ivanuša izjavio je da je situacija sa epidemijom korona virusa u Srbiji „relativno dobra“, ali da je potreban oprez i poštovanje mera kao što je nošenje maske i držanje distance.

***

Manji je broj pacijenata u kovid bolnicama u odnosu na prethodne nedelje, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodaje da je u poslednja dva dana povećan broj pregleda u kovid ambulantama i povećan broj prvih pregleda.

“Imamo manje pacijenata u kovid bolnicama i to stanje možemo da nazovemo zadovoljavajućim. Međutim, ono što nam se ne sviđa je povećan broj ukupnih pregleda i prvih pregleda u ambulantama”, rekao je Lončar novinarima nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica.

***

U čačanskoj bolnici hospitalizovano je sedamnaest kovid pacijenata, saopštio je Radni tim za praćenje epidemije. U minulom danu primljen je jedan oboleli, a na kućno lečenje upućeno je njih četvoro.

***

Član Kriznog štaba imunolog Srđa Janković izjavio je da je u Srbiji trenutno smanjen broj novootkrivenih osoba zaraženih koronavirusom, ali da je rano govoriti da li je taj trend čvrst i još jednom upozorio da nema opuštanja.

Janković je rekao da svako poštovanje mera znači i pridodaje boljoj zaštiti od zaraze. Kada je povratak građana iz inostranstva u pitanju, Janković kaže da za strože karantinske mere trenutno nema uslova, ali da je preporuka na snazi.

***

U prethodnih sedam dana u Zlatiborskom okrugu registrovano je 12 novih slučajeva zaraze virusom korona. Kako je saopštio Zavod za javno zdravlje Užice, od 2. septembra do danas Kovid 19 je potvrđen kod šest osoba u Priboju, tri u Užicu, dva u Arilju i jedne u Prijepolju.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare