Dejan Ristić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Predstavnici novinarski udruženja predali su ministru informisanja Dejanu Ristiću tekst ostavke, koju bi trebalo da podnese premijeru Milošu Vučeviću, a nakon što se pridružio hajci protiv novinarke Tamare Skrozze.

Tekst ostavke prenosimo u celosti:

„Poštovani predsedniče Vlade,

Usled najnovije medijske hajke na novinarku FoNeta Tamaru Skrozzu smatram svojom moralnom odgovornošću da podnesem ostavku na funkciju ministra informisanja i telekomunikacija.

Kao čovek koji se zalaže za očuvanje koncepta slobode govora smatram da je ovakav vid medijske hajke nedopustiv, i izražavam žaljenje što sam i ja njoj doprineo. U brzini se nisam dovoljno informisao i spočitao sam joj ono što ona nije izgovorila. To smatram svojom odgovornošću.

PROČITAJTE JOŠ:

Koristim ovu priliku da se izvinim Tamari Skrozzi, ali i drugim medijskim profesionalcima koji su stali u njenu odbranu, a zatim bili izloženi medijskom blaćenju.

Dolaskom na ovo mesto imao sam veliku želju da pokušam da doprinesem slobodi izražavanja, informisanju u javnom interesu, smirivanju tenzija u javnom prostoru i dijalogu što sam na početku mandata i obećao javnosti, ali i novinarskim i medijskim udruženjima.

Želeo sam da se zajedno založimo da sačuvamo profesionalno novinarstvo i očuvamo informisanje u javnom interesu.

Tamara-Skrozza-Foto-Goran-Srdanov-Nova-rs-1-copy-1024×683-1.jpg

Na žalost, u ovih nešto manje od 100 dana mog ministrovanja, REM je doneo pravilnike koji nisu u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima i Strategijom razvoja sistema javnog informisanja u RS (2020 – 2025), nastavljene su zloupotrebe u domenu projektnog sufinansiranja, novi Akcioni plan za pomenutu Strategiju i dalje nije usvojen, televizije sa nacionalnom dozvolom svakodnevno seju strah i šire govor mržnje koji je kažnjiv u Srbiji u većem broju zakona, tabloidi takođe, a broj ozbiljnih pretnji novinarima veći je nego što je ih je bilo u celoj prethodnoj godini i u velikoj meri je to posledica hajki koje se vode upravo u medijima koji se ne pridržavaju profesionalnih uzusa.

Zbog svega toga, kao odgovoran i vaspitan čovek, profesionalan u obavljanju svih dosadašnjih javnih dužnosti, a u skladu sa članom 23 Zakona o Vladi, doneo sam jedinu racionalnu i časnu odluku u ovim okolnostima.

PROČITAJTE JOŠ:

Podnosim neopozivu ostavku na poziciju ministra informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije. Osećam moralnu i profesionalnu obavezu da se najiskrenije zahvalim svojim saradnicima u našem nažalost kratkom radu.

Srbiji je potrebna mudrost, staloženost, razvijanje dijaloga, nikako raspirivanje konflikata i angažovanje medijskih mašinerija za te potrebe, ma sa koje strane dolazile.

Ostavka je lični čin.

S poštovanjem,

Ministar
Dejan Ristić“.

BONUS VIDEO: Apel novinarskih udruženja: Hitno zaustaviti targetiranje Tamare Skrozze

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare