Foto: Jugmedia.rs

Garež i miris paljevine i dalje su na mestu gde bi trebalo da se čuje graja mališana, u vrtiću "Dečja radost" u Vlasotincu. Ni mesec i po dana posle požara, kada je 147 dece evakuisano iz objekta u plamenu, nije se mnogo uradilo na tome da se zgrada rekonstruiše. Direktorka predškolske ustanove "Milka Dimanić", Snežana Filipović za Nova.rs kaže da bi jedan deo objekta koji nije bio zahvaćen vatrom mogao da se osposobi za rad u roku od dvadesetak dana, dok se u renoviranju izgorelog dela nije odmaklo ni pedalj, još se čeka projekat rekonstrukcije.

I građanska solidarnost je izostala, kako navodi Filipvić, pokazali su je retki.

Knjige od drugara i jednog poslanika

Jedine donacije koje je ovaj vrtić dobio jesu knjige za mališane, ali i za osoblje.

„Izvestan broj literature obezbedio je Đački parlament OŠ ‘Osmi oktobar’, a knjige je donirao i poslanik profesor Ljubiša Stojmirović, koje je proteklog vikenda sam i doneo u Vlasotince“, kaže Filipović.

Vest o požaru koji je 29. septembra izbio u obdaništu u Vlasotincu, u samo nekoliko minuta prestrašila je javnost. Povređenih, srećom, nije bilo. Prisebne vaspitačice i osoblje vrtića brzo su reagovali i u samo nekoliko minuta izveli 147 mališana na sigurno.

Foto: Jugmedia.rs

Na mestu požara, ostala je čađ, a deca su raspoređena u druge vrtiće.

U prvi mah niko se nije bavio materijalnom štetom, međutim, i ovo jednom mora doći na red.

Deca u vrtiću možda za 20 dana

U razgovoru za Nova.rs direktorka predškolske ustanove u čijem je sastavu vrtić „Dečja radost“ Snežana Filipović kaže da su radovi počeli samo u delu zgrade koji nije bio zahvaćen požarom.

Foto: Privatna arhiva

„Krenuli smo sa radovima, procedurom i javnim nabavkama. Pokušavamo što pre da sredimo ovaj deo da bi mogli da primimo decu. Krečimo i čistimo, nadam se da bi kroz dvadesetak dana mogli da primimo decu u zakonom predviđenom normativu. On bi mogao da bude uvećan za 20 odsto, kako bi izašli u susret roditeljima koji ne znaju gde će sa decom. Procenu štete su radili naši ljudi, poslali smo dokumentaciju osiguravajućoj kući, očekujemo neku akontaciju, kasnije i još materijalnih sredstava da bi mogli da nastavimo sa radom. Tražili smo pomoć i od opštine koja je uključena, ali i od ministarstva i republike, nadamo se da će nam izaći u susret“, kaže Filipović.

Projekat rekonstrukcije još nije gotov

Projekat rekonstrukcije izgorelog dela dodeljen je Građevinskom fakultetu iz Niša, ali još nije gotov.

„Stalno smo u kontaktu sa pomoćnikom ministra kako bi se izrada projekta ubrzala“, dodaje Filipović.

 

Humanost zakazala 

Svako čuda za tri dana, pokazalo se i u ovom slučaju. Javnost je, kao i obično, brzo zaboravila i požar i decu i radnike vrtića. Prepušteni su sami sebi.

„Svi su čuli za požar, da vidimo kolika je zaista naša humanost“, kaže tim povodom Filipović.

U ovakvim slučajevima svaka sitnica mnogo znači, a ruku na srce njih malo ima.

Jedine donacije stigle su od đaka i jednog poslanika, u vidu knjiga za vrtićku biblioteku.

Foto: Privatna arhiva

„Znate šta, to nama mnogo znači. Mi u vrtiću imamo otvorene biblioteke, to mnogo znači i deci i roditeljima. Đački parlament Osnovne škole ‘Osmi oktobar’ nam je dao određeni broj knjiga, a odmah nam se javio i profesor Ljubiša Stojmirović, sa željom da pomogne onako kako može. Proteklog vikenda doneo je oko 50 slikovnica za decu, otprilike toliko je bilo i dečje literature pride, a doneo nam je i stručnu literaturu za naše zaposlene, što nam je takođe od velike koristi“, navodi Filipović.

Knjiga je najbolji prijatelj 

Stojmirović kaže da već dugo poklanja knjige.

„Pogodilo me kad sam čuo za požar i počeo sam da prikupljam knjige za njih. Pošto ja imam osmoro unučadi i četvoro dece, celog života sam okružen mališanima i znam kolika je njihova radost kad dobiju knjigu. Kontaktirao sam direktorku i rekao da ću pokušati da nađem određen broj knjiga za decu njihovog uzrasta. Odneo sam veliki broj slikovnica, ali i bajki, poezije namenjene deci, dobili su i ‘Malog princa’, knjigu o Nikoli Tesli, ‘Autobiografiju’ Branislava Nušića i još štošta… „, kaže Stojmirović i dodaje da ga je oduševilo to što ovaj vrtić ima otvorenu biblioteku, roditelji i mališani sami uzimaju knjige i vraćaju kad pročitaju, bez ivakve evidencije.

I knjiga o razvoju lokalne samouprave

Profesor Stojmirović kaže da je i vrtiću u Vlasotincu, ali i predsedniku i zameniku predsednika ove opštine, poklonio knjigu „Integralno lokalno planiranje“ profesora doktora Tihomira Radovanovića, koje im može mnogo pomoći u planiranju i razvoju lokalne samouprave.

„To je za sve lokalne samouprave vrlo važno i ovo stručno štivo im mnogo može pomoći u daljem radu“, kaže Stojmirović.

Foto: Privatna arhiva

 

Profesor Stojmirović je do sada podelio oko 4.000 knjiga.

„Što bibliotekama, što osnovnim školama, mnogim pojedincima. Neke sam ja sam nabavio, neke mi poklanjaju kolege, pa ja poklanjam dalje. Knjiga je najvažnija za decu, ali i za odrasle ljude. Sve se manje čita, a ja bih voleo da osvestim ljude, da nauče kako se knjiga voli, čuva i poštuje kao rod rođeni i najbolji drug“, zaključuje Stojmirović.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar