Beč, Barselona, Zagreb, Prag, Pariz, Rim, putovanje, putovanja, koronavirus, kovid
Foto: Shutterstock/Shutterstock/posztos

U susret predostejećim uskršnjim i prvomajskim praznicima, mnogi naši građani odlučili su da provedu dane odmora u inostranstvu. U nastavku donosimo uslove ulaska u zemlje koje su popularne destinacije. Ispred Ministarstva spoljnih poslova još jednom podsećaju da se pre polaska na put detaljno informišete, kao i da budete spremni na neke nepredviđene okolnosti.

 Austrija 

Foto: volkerpreusser / Alamy / Alamy / Profimedia

Državljani Republike Srbije mogu da uđu u Austriju ukoliko prilože jedan od tzv. 3G dokaza (na nemačkom ili engleskom jeziku):

· dokaz o potpunoj vakcinaciji protiv Covid-19 nekom od sledećih vakcina: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm, Sinovac, Covaxin, Covovax, Nuvaxovid;

· lekarsko uverenje o preležanoj bolesti, izdato od strane nadležnog organa da je lice u poslednjih 180 dana preležalo Covid-19 ili

· negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 24 sata (testovi za samostalnu upotrebu se ne prihvataju).

Za ova lica ne važi obaveza elektronske registracije i mera karantina.

Ukoliko lice ne priloži jedan od napred navedenih dokaza, u obavezi je da izvrši on-lajn registraciju, koja se može obaviti najranije 72 sata pre putovanja (Pre – Travel Clearance – PTC na sledećoj veb-stranici: https://entry.ptc.gv.at ), a po ulasku u zemlju je u obavezi da stupi u 10-dnevni karantin, koji je moguće prekinuti dobijanjem negativnog PCR testa.

Vakcina Sinopharm i Sinovac važi samo za ulazak u Austriju, ali ne i kao „Covid propusnica“ (u smislu 3G dokaza) prilikom boravka u Austriji.

Deca do navršene 12. godine života ne moraju imati 3G dokaz o smanjenoj epidemiološkoj opasnosti, s tim da i za njih važe sve odredbe kao i za odraslu osobu pod čijim nadzorom putuju.

Tranzit kroz Austriju je dozvoljen bez zadržavanja, odnosno ukoliko je zagarantovano napuštanje zemlje bez odlaganja. Dozvoljeni su samo neodložni i nužni prekidi. Za tranzit nije potrebna vakcinacija, test ili karantin.

Konačnu odluku o ulasku u Austriju donose nadležni pogranični organi.

Španija 

Madrid, protest, abortus
Foto: Cézaro De Luca / ContactoPhoto / Profimedia

Državljani Republike Srbije stariji od 12 godina mogu da uđu u Španiju ukoliko ispunjavaju jedan od sledećih uslova:

– Poseduju sertifikat o vakcinaciji jednom od vakcina koje su odobrene od strane Evropske agencije za lekove i SZO. U skladu sa uredbom EU za ulazak u Španiju iz trećih zemalja (u koje spada i Srbija) potrebno je da prođe minimum 14 dana a ne više od 270 dana od poslednje doze. Prihvataju se i sertifikati sa primljenim vakcinama koje nisu odobrene od strane EU, ali poslednja doza vakcine mora biti jedna od vakcina priznatih od strane EU i SZO;

– Poseduju potvrdu o preležanoj bolesti ne stariju od 180 dana od dana uzimanja uzoraka (izdata od relevantne zdravstvene ustanove, najmanje 11 dana nakon prvog pozitivnog testa);

Osobe između 12 i 18 godina moraju imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata (mlađi od 12 godina ne podležu ograničenjima);

– Da je razlog putovanja preka potreba, shodno izuzecima koji su predviđeni Uredbom MUP Španije INT/657/2020 od 17.07.2020. U slučajevima preke potrebe, zainteresovano lice treba pisanim putem da se obrati Ambasadi K. Španije u R. Srbiji kako bi se dobilo specijalno odobrenje. Ukoliko se dobije odobrenje za putovanje, potrebno je da lice prilikom ulaska u Španiju poseduje negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili antigenski (sa zajedničke liste EU) ne stariji od 48 sati ili potvrdu da je lice preležalo Covid-19.

Zajedničko za sve kategorije koje ispunjavaju uslove za ulazak u Španiju je da, osim navedenog, moraju obavezno da poseduju i „QR kod“ koji može da se dobije preko sledeće veb stranice: www.spth.gob.es.

Ukoliko putnici nemaju direktan let za Španiju već tranzitiraju kroz treću zemlju, obavezno proveriti uslove za tranzit kroz tu državu.

Bez obzira na navedene uslove ulaska, po dolasku u Španiju sprovodi se nasumično testiranje antigenskim testom koje je besplatno.

Češka Republika

Prag Foto:Shutterstock

U Češkoj Republici ukinute su sve epidemijske mere za ulazak stranaca u tu zemlju.

Hrvatska 

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL / Xinhua News / Profimedia

Srpski državljani koji dolaze neposredno iz Republike Srbije, prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku, moraju da predoče važeću EU digitalnu COVID potvrdu.

Ukoliko ne poseduju EU digitalnu potvrdu, ulazak u R. Hrvatsku biće omogućen ukoliko imaju:

– negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test na SARS-CoV-2 (ne stariji od 24 sata od trenutka testiranja do dolaska na granični prelaz);

– potvrdu ne stariju od 270 dana o primljene dve doze vakcine, koja se koristi u državama članicama EU (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya, Sinopharm, Novavax) ili vakcine, koju je Svetska zdravstvena organizacija odobrila za hitnu primenu (Serum Institut of India – Covishield, Bharat Biotech – Covaxin, Sinovac – CoronaVac), a ako je prošlo 14 dana od primljene druge doze vakcine; potvrdu ne stariju od 270 dana o primljenoj vakcini, koja se dobija u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson), a ako je prošlo 14 dana od trenutka primanja te jedne doze ili potvrdu o primljenoj trećoj “buster” dozi vakcine;

– potvrdu o preležanom virusu COVID-19 i primljenoj jednoj dozi vakcine, koja se koristi u državama članicama EU (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Gamaleya, Sinopharm, Novavax, Janssen/Johnson&Johnson) ili vakcine, koju je Svetska zdravstvena organizacija odobrila za hitnu primjenu (Serum Institute of India – Covishield, Bharat Biotech – Covaxin, Sinovac – CoronaVac), a ako je prošlo 14 dana od primljene te jedne doze, unutar 8 meseci od početka bolesti, s tim da je do vakcinacije došlo pre manje od 270 dana od dolaska na granični prelaz;

– pozitivan PCR ili brzi antigenski test, kojim se potvrđuje da se vlasnik oporavio od infekcije virusom SARS-CoV-2, pri čemu je taj test napravljen unazad 180 dana, a stariji od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz ili uz predočenje lekarske potvrde o preboljenju.

Takođe, ulazak u R. Hrvatsku će biti omogućen i ukoliko lice odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku u sopstvenom trošku uradi PCR test ili brzi antigenski test – BAT na SARS-CoV-2 uz obavezu samoizolacije do dobijanja negativnog nalaza. U slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mera samoizolacije u trajanju od sedam (7) dana.

Deca mlađa od 12 godina koja putuju u pratnji roditelja/staratelja izuzeta su od obaveze predočenja negativnog rezultata testa ili samoizolacije ukoliko roditelji/staratelji ispunjavaju gore navedene uslove.

Putnici u tranzitu izuzeti su od navedenih uslova i mera ukoliko u roku od 12 sati od trenutka prelaska graničnog prelaza napuste R. Hrvatsku.

Detaljne informacije o režimu ulaska državljana trećih zemalja u R. Hrvatsku mogu se pronaći na https://mup.gov.hr/uzg-covid/hrvatski/286211

Francuska 

Foto: Shutterstock

Ulazak na teritoriju Francuske iz Srbije, budući da je sada u zelenoj zoni, ne podleže nikakvim ograničenjima. Putnicima nije više potreban ubedljiv razlog za dolazak u Francusku.

Za vakcinisane putnike nije potreban negativan test na polasku. Oni moraju da pokažu dokaz o vakcinaciji transportnoj kompaniji i organima granične kontrole.

Nevakcinisani putnici međutim, treba da pokažu transportnoj kompaniji i organima granične kontrole sledeće:

– negativan rezultat PCR testa koji nije stariji od 72 sata ili antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati od polaska (u slučaju vezanog leta, od prvog poletanja)

– ili važeći sertifikat o oporavku od kovida (pozitivan rezultat PCR testa ili antigenskog testa koji je urađen najmanje jedanaest dana a najviše šest meseci od polaska).

Nikakve druge mere (testovi, izolacija) nisu na snazi po dolasku u Francusku.

Deca mlađa od 12 godina su izuzeta od ovih formalnosti.

Italija 

Foto: Shutterstock

Na osnovu Uredbe Ministarstva zdravlja Republike Italije (na snazi od 01.03. do 31.03.2022) od 01. marta 2022. ukidaju se tzv. Liste zemalja i usklađuju se pravila za ulazak na teritoriju R. Italije.

Licima koja ulaze iz R. Srbije u R. Italiju dozvoljen je ulazak, uz obavezno stavljanje na uvid sledećih dokumenata:

· digitalni obrazac za praćenje putnika tzv. “Passenger Locator Form” (u digitalnoj ili papirnoj formi) i

· zeleni sertifikat covid-19 (sertifikat o vakcinaciji vakcinama priznatim u EU (Pfizer-BioNtech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax) , ILI sertifikat o preležanoj bolesti ILI negativni PCR test, ne stariji od 72 sata ILI negativni antigenski test, ne stariji od 48 sati) ili drugi sertifikat o vakcinaciji priznat u Italiji.

Prihvataju se kombinacije vakcina, s tim da je merodavna poslednje primljena vakcina. Period važenja je maksimalno 6 meseci (do 180 dana) od primanja poslednje doze, a isti period se prihvata i kada je reč o preležanoj bolesti.

Osobe vakcinisane nekom od vakcina koje nisu priznate mogu da prime dozu m-RNA (Comirnaty o Spikevax) vakcine u periodu od 28 do 180 dana od završetka primarnog ciklusa vakcinacije, kako bi imale status potpuno vakcinisane osobe.

U slučaju neposedovanja jednog od napred navedenih sertifikata lice podleže meri obavezne kućne samoizolacije u trajanju od 5 dana, po čijem završetku je obavezno ponoviti PCR ili antigenski test.

Obaveza posedovanja jednog od napred navedenih sertifikata ne primenjuju se na decu mlađu od 6 godina, u slučaju tranzita privatnim vozilom, u trajanju do 36 sati, kao i u drugim slučajevima navedenim na linku: https://www.esteri.it/it/ministero/normativaonline/focus-cittadini-ital

Nemačka

Berlin Foto: Shutterstock

Republika Srbija nije više u kategoriji područja sa visokim rizikom od zaraze koronavirusom.

Putnici koji ulaze u Nemačku imaju obavezu posedovanja dokaza o pravu ulaska – potvrdu o vakcinaciji ili test na Covid-19 (na engleskom, nemačkom, francuskom, italijanskom ili španskom jeziku u štampanom ili digitalnom obliku) ne stariji od 48 sati (PCR ili antigenski test) ili sertifikat o preležanoj bolesti (urađen najmanje 28 dana ranije, a ne stariji od 90 dana).

Turistička putovanja ne predstavljaju važan razlog za ulazak, stoga trenutno nisu moguća za osobe koje nisu potpuno vakcinisane.

1. Lica sa prebivalištem u Srbiji koja su potpuno vakcinisana mogu i dalje iz Srbije putovati u Nemačku u sve svrhe putovanja ako su potpuno vakcinisana.

Priznaju se Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson ili Novavax, odnosno kombinacija navedenih vakcina. Vakcinacije Sinopharm i Sputnik V se ne priznaju. Kada se kombinuju sa jednom od vakcina sa dozvolom za upotrebu u EU, priznaće se isključivo one vakcine sa dozvolom za upotrebu u EU.

Za status potpuno vakcinisane osobe neophodno je da ste primili sledeći broj doza priznatih vakcina:

a) do 30.09.2022. godine – dve doze

b) do 30.09.2022.godine – samo jednu dozu pod uslovom da:

– imate test za određivanje prisustva antitela koji dokazuje preležanu infekciju koronavirusom urađen pre i nakon prijema jedne doze vakcine

– imate pozitivan PCR test pre prijema jedne doze vakcine

– imate pozitivan PCR test nakon prijema jedne doze vakcine, pri čemu je od datuma testiranja prošlo minimalno 28 dana

c) od 01.10.2022. godine – tri doze, pri čemu poslednja doza treba da je primljena najmanje tri meseca nakon druge

d) od 01.10.2022. godine – samo dve doze pod uslovom da:

– imate test za određivanje prisustva antitela koji dokazuje preležanu infekciju koronavirusom urađen pre prijema prve i nakon prijema druge doze vakcine

– imate pozitivan PCR test pre prijema druge doze vakcine

– imate pozitivan PCR test nakon prijema druge doze vakcine, pri čemu je od datuma testiranja prošlo minimalno 28 dana.

Deci ispod 12 godina dozvoljen je ulazak u Nemačku, iako još nisu vakcinisana, uz dokaz o testiranju (PCR ili antigenski test) u pratnji bar jednog potpuno vakcinisanog roditelja. Deci ispod 6 godina nije potreban ni dokaz o vakcinaciji ni dokaz o testiranju.

2. Svim drugim licima sa prebivalištem u Srbiji dozvoljen je ulazak u Nemačku samo u slučaju da je njihovo putovanje neodložno (šta se smatra nužnim razlogom: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/EN/topics/civil-protection/coro…).

3. Tranzit kroz Nemačku je moguć ukoliko imate pravo ulaska u zemlju odredišta. Odgovarajuće dokaze o pravu ulaska u zemlju odredišta i svrsi putovanja morate nositi sa sobom. Obaveza posedovanja dokaza o ispunjenosti uslova za ulazak u Nemačku u uslovima pandemije Covid-19 važi i za putnike u tranzitu, uključujući i putnike u aerodromskom tranzitu, tj. putnike koji na aerodromu u Nemačkoj samo presedaju. Navedeno se odnosi i na tranzit iz i ka zemljama van Šengenske zone, odnosno iz i ka trećoj zemlji izvan EU, kao i na tranzit iz ili ka zemlji unutar Šengenske zone.

Detaljne informacije o uslovima ulaska i tranzita mogu se pronaći na sajtu Ambasade SR Nemačke u Beogradu: https://belgrad.diplo.de/rs-sr/service/visa-einreise/corona-einreiseinf

Crna Gora

Foto:shutterstock

Obaveza posedovanja COVID potvrda više nije potrebna za ulazak u Crnu Goru.

Grčka

Foto: Shutterstock

Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku, avionom ili preko nekog od otvorenih drumskih prelaza. Za ulazak turista otvoreni su 24 časa sledeći drumski granični prelazi:

– sa Bugarskom: Promahonas, Ormenio, Nimfea i Eksohi;

– sa S. Makedonijom: Evzoni, Niki i Dojrani;

– sa Albanijom: Kristalopigi, Kakavia, Mavromati;

– sa Turskom: Kastanjez i Kipi.

Sva lica, starija od pet godina, koja dolaze iz država članica Evropske unije (EU) i Šengenskog sporazuma, kao i trideset tri (33) zemlje koje nisu članice EU, koje su pristupile EU sistemu digitalnog sertifikata COVID 19 (Europian Union Digital Covid Certificate, EUDCC), među kojima je i R. Srbija, mogu ući u R.Grčku uz posedovanje Evropskog digitalnog sertifikata COVID-19, odnosno:

a) Sertifikata o vakcinaciji, koji je važeći nakon navršenih najmanje četrnaest (14) dana od dana vakcinacije protiv virusa COVID 19 i ne više od devet (9) meseci nakon završetka osnovne vakcinacije (druga doza), odnosno bez vremenskog ograničenja za putnike koji su primili i buster dozu. Evropski digitalni sertifikat sadrži sledeće elemente: ime i prezime lica (kako je navedeno u putnoj ispravi), tip primljene vakcine, broj primljenih doza i datum vakcinacije, ili

b) Sertifikata o preležanoj bolesti COVID 19, koja je konstantovana laboratorijskim RT-PCR testom ili brzim antigenskim testom (Rapid test). Evropski digitalni sertifikat o preležanoj bolesti se izdaje četrnaest (14) dana nakon prvog pozitivnog testa i važi sto osamdeset (180) dana, ili

c) Negativnog RT-PCR testa, ne starijeg od 72 sata pre ulaska u Grčku, ili negativnog antigenskog (rapid) testa, ne starijeg od 24 časa pre ulaska u Grčku, na prisustvo virusa COVID 19.

Turska

Foto: Shutterstock

Državljanima Srbije za ulaz u Tursku potreban je jedan od sledećih dokumenata:

· sertifikat o vakcinaciji sa najmanje 2 doze vakcine (1 doza za Džonson vakcinu) s tim da je od primanja druge doze prošlo 14 dana

· negativan PCR test ne stariji od 72sata

· negativan antigenski test ne stariji od 48 sati

· potvrdu o preležanom KOVID ne starija od 6 meseci računajući od 28. dana nakon prvog pozitivnog testa.

Gore navedeno nije potrebno i neće se tražiti od putnika koji su u tranzitu.

Deca ispod 12 godina starosti su izuzeta od obaveze pokazivanja sertifikata o vakcinaciji ili negativnog PCR/antigen testa pri ulasku u R. Tursku.

Ukinuta je i obaveza popunjavanja formulara za dobijanje tzv. HES koda za ulazak u R. Tursku, kao i njegovo korišćenje u zemlji.

Bosna i Hercegovina

Trebinje Bosna i Hercegovina
Panorama Trebinja Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Državljani Republike Srbije mogu bez ograničenja da uđu u BiH ili da tranzitiraju preko teritorije BiH, ukoliko direktno ulaze iz R. Srbije.

Ukoliko državljani R. Srbije ulaze u BiH iz drugih zemalja, neophodno je da poseduju negativan PCR ili brzi antigenski test na virus SARS-CoV-2, ne stariji od 48 časova; ili potvrdu o vakcinisanju za osobu koja je pre više od 14 dana od dana dolaska na granični prelaz BiH primila drugu dozu vakcine ili prvu dozu, ako se radi o vakcini koja se prima u jednoj dozi; ili lekarsku potvrdu kojom se potvrđuje da je lice preležalo COVID-19 u periodu od 14 do 180 dana pre dolaska na granični prelaz.

BONUS VIDEO: Najlepši snimci jedne Beograđanke na proputovanju oko sveta

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar