Foto:privatna arhiva; shutterstock

U Srbiji je više od 10.000 beba u periodu od 23. decembra 2022. do polovine marta 2023. primilo BSŽ (BCG) vakcinu protiv tuberkuloze, koja je proizvedena u Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak”, a isporučena je svim porodilištima u našoj zemlji, pa hitno povučena 16. marta ove godine. To je pokazala računica do koje je Nova.rs morala sama da dođe, istraživanjem, pošto od zvaničnih institucija nismo dobili odgovor.

Sva novorođenčad sada primaju vakcinu bugarskog proizvođača, koja je naknadno dostavljena svim ginekološko-akušerskim klinikama.

Porodilišta su od Ministarstva zdravlja dobila hitno upozorenje da bebama ne daju “Torlakovu” vakcinu sa obrazloženjem da “nije dovoljno aktivna”.

VERA STOILJKOVIC, torlak, vakcina, sputnik v
Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

“Vakcine protiv tuberkuloze smo od Torlaka dobili 23. decembra 2022. i bebice su od tada do juče primale ova cepiva. Prethodno smo im davali bugarske vakcine, nakon što je proizvodnja tokom leta zaustavljena na Torlaku. Međutim, u decembru su nam dostavili domaće vakcine, koje su sada hitno povučene. Od nadležnih je stiglo uputstvo da ne dajemo više domaću vakcinu jer ‘nije dovoljno aktivna’”, priča za Nova.rs dr Tatjana Vešović, načelnica Službe ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici Vršac.

U ovoj ustanovi do sada je 126 beba primilo “Torlakovu” BSŽ vakcinu protiv tuberkuloze.

Foto: Shutterstock

“Od juče telefoni ne prestaju da zvone. Roditelji zovu po ceo dan i pitaju nas šta da rade, da li da dovode bebe na revakcinu ili za tim nema potrebe. Mi, nažalost ne znamo šta da im kažemo, jer još nismo dobili zvanična uputstva o daljem postupanju sa vakcinacijom ni od Ministarstva zdravlja, niti od Instituta Torlak. Jedino što znamo je da od juče bebama moramo da dajemo bugarsku vakcinu”, objašnjava dr Vešović.

Foto:privatna arhiva

Ovo je samo jedna u nizu afera koja urušava poverenje građana u srpsko zdravstvo, lekare i vakcine, što je pogubno, smatra ona.

Pročitajte još:

“Sramota je šta su uradili od našeg Torlaka, nekada eminentne ustanove, prepoznatljive u celom svetu po svom kvalitetu i uspehu u proizvodnji. Ispada da mi koji živimo u zemlji koja je ‘ekonomski tigar’ i imali smo jedan od najboljih instituta u svetu, dolazimo sad u situaciju da moramo da uvozimo vakcine iz Bugarske, ali i ostale farmaceutske proizvode iz različitih zemalja. Ovakvim potezima stvara se atmosfera nepoverenja u državne institucije, a naročito u zdravstvene ustanove i lekare. Prvo se desio onaj skandal sa fiziološkim rastvorom u GAK Narodni front, a sad i ovo. Ovako se daje vetar u leđa onima koji su protiv vakcine i koji huškaju narod, koji sve više oboljeva i ne zna kome da veruje. Ovo postaje mučno za nas koji radimo u zdravstvenom sistemu i borimo se sa vetrenjačama svakoga dana. Ono što je najvažnije jeste da ova vakcina ne može da naškodi bebama, samo imuni odgovor može biti slabiji”, naglašava doktorka Vešović.

Beba, kovid, covid, koronavirus, vakcina, vakcinacija
Foto: Shutterstock

U pokušaju da dođemo do informacija o tačnom broju beba koje su primile Torlakovu BSŽ (BCG) vakcinu od decembra 2022. do polovine marta 2023. godine, pisali smo Ministarstvu zdravlja i Institutu “Torlak”, ali nažalost, bezuspešno. Odgovore nismo dobili. Međutim u razgovoru sa lekarima u srpskim porodilištima i na osnovu podataka iz Republičkog zavoda za statistiku, došli smo do saznanja da je više od 10.000 beba rođeno u pomenutom periodu, a sve one primile su Torlakovu BSŽ vakcinu. Prema podacima Zavoda, samo u januaru je u Srbiji rođeno 5.401 beba.

U ostalim porodilištima u našoj zemlji, lekari su potvrdili da bebe od pre nekoliko dana primaju isključivo bugarsku BSŽ (BCG) vakcinu.

Foto: Shutterstock

Ono što zabrinjava lekare, a pre svega roditelje bebica, je što još ne znaju da li im je potrebna revakcina.

„Deca koja su primila Torlakovu vakcinu poslednje serije, će u manjem procentu biti zaštićena. Međutim, ona nema nikakvih loših efekata po njihovo zdravlje. Jedino što sada epidemiološka služba mora da identifikuje mališane koji su dobili te vakcine i da obavesti pedijatre, pa ako nisu reagovali na cepivo, da se ponovo vakcinišu“, kaže za Nova.rs dr Zoran Radovanović.

Podsetimo, od strane koordinatora za opoziv Instituta „Torlak“, 15. marta ove godine, zahtevano je hitno povlačenje BSŽ (BCG) vakcine zbog „sumnje u kvalitet proizvoda, odnosno potencijalnog odstupanja broja živih, atenuisanih bakterija Bacillus Calmette-Guerin, u odnosu na deklarisani“, kako se navodi u dokumentu u koji je redakcija Nova.rs imala uvid.

Foto: Privatna arhiva

„Zaustaviti isporuku i korišćenje navedenog proizvoda“, stoji u pomenutom dokumentu.

Naime, prema svedočenjima ljudi zaposlenih na “Torlaku”, ovaj pogon od 1950. godine propada, a prostor od vetra i hladnoće štite stari drveni prozori. Nikada do sada pogon nije renoviran, a nijedan od bivših direktora nije našao za shodno da ga dovede u stanje dovoljno dobro da radi po GMP standardima, što je slučaj sa proizvodnim pogonima u celom svetu. Međutim, novom rukovodstvu Instituta je, kako saznajemo, upravo cilj da ga renoviraju i po farmaceutskim standardima konačno stave u pogon za proizvodnju BSŽ (BCG) vakcine, onako kako je još pre nekoliko decenija trebalo učiniti.

BONUS VIDEO: 600 beba dobilo fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare