Foto: Aleksandra Petrović

Profesori i naučni saradnici Fakulteta inženjerskih nauka (FIN) iz Kragujevca, osmislili su i napravili nekoliko prototipova alternativnih respiratora, koji mogu da posluže kao prva pomoć u lečenju obolelih od koronavirusa. Ovi uređaji su, prema tvrdnjama konstruktora, lako prenosivi i jeftini za proizvodnju, a mogu da pomognu u lečenju obolelih sa lakšom kliničkom slikom.

Profesor Nenad Grujović, mentor inženjerskog tima koji radi na razvijanju alternativnih respiratora, za portal Nova.rs, objašnjava da im je osnovni motiv bio da osmisle uređaj za mehaničko aktiviranje balona za veštačko disanje i da na taj način, kako navodi, „oslobode jedan par ruku“ medicinskog osoblja koje obolelima pruža pomoć.

„Ovde se pre svega radi o veštačkom disanju ambulantnim balonom koji pritiska čovek. To je standardna medicinska procedura, a mi smo našli rešenje da ruke medicinskog radnika zamenimo mehaničkim sistemom koji pritiska taj balon. Na osnovu parametara pacijenata koje softverski zadajemo mašini, mehaničke ručice pritiskaju balon u određenom intervalu i na taj način se upumpava vazduh u pluća“ objašnjava profesor Grujović na kom principu rade alternativni respiratori.

Foto: Aleksandra Petrović

Na razvijanju ideje i prototipova ovih uređaja zajedno radi petnestak profesora i studenata doktorskih i master studija sa FIN-a i sa Instituta za materijale i zavarivanje kragujevačke „Majnd grupe“. Oni navode da svojim rešenjima žele da omoguće brzo i jednostavno pružanje pomoći pacijentima sa lakšom kliničkom slikom.

„Do sada smo napravili nekoliko prototipova i u konsultacijama sa lekarima unapređujemo ih i ispitujemo njihove mogućnosti. Ovo nisu klinički respiratori, već mali uređaji koji mogu da posluže u trenutku kada nema respiratora ili da pomognu na terenu. Za sve postoje određena klinička ispitivanja i sertifikacije, ali u situaciji kada nemate ništa, bolje je i ovo“ naglašava profesor Grujović i napominje da su veliku podršku za razvijanje svojih ideja dobili od lekara iz kragujevačkog Kliničkog centra.

„Alternativni respiratori primenljivi u praksi“

Doktor Nenad Zornić, anesteziolog u Kliničkom centru, za portal Nova.rs potvrđuje da su prototipovi alternativnih respiratora funkcionalni i da bi lako mogli da nađu svoju primenu u praksi, dodajući da sa inženjerima već radi na unapređenju postojećih rešenja.

„Velika prednost kod ovih alternativnih respiratora je što su lekarima i tehničarima slobodne ruke da na istom pacijentu rade neke druge stvari. Ovi uređaji vrlo lako mogu da se nadgrade i sad trenutno radimo na ispitivanju mogućnosti da razvijemo sistem za neinvanzivnu ventilaciju. Odnosno da pacijente ne stavljamo na mehanički respirator, već da napravimo neku vrstu ‘kupole’ u kojoj bi se pod pozitivnim pritiskom pacijentu omogućilo da diše“, kaže doktor Zornić, navodeći da se takve metode već primenjuju u Italiji i drugim evropskim zemljama.

Foto: Aleksandra Petrović

I lekari i naučnici ističu da su ova alternativna rešenja jeftina i praktična za upotrebu, uz okvirnu procenu da izrada jednog uređaja košta oko 150 evra. Profesor Grujović navodi da su delove za prototipove koje su do sada konstruisali, napravili na CNC mašinama i 3D štampačima, dok standardnu medicinsku opremu kupuju.

„Imamo situaciju da neke specifične ventile, do kojih je u redovnim okolnostima bilo lako doći, sada ne možemo da nađemo na tržištu. To samo potvrđuje da ljudi u svetu, takozvani ‘mejkeri’ rade na istraživanju i pronalaženju svojih rešenja. Čak su se i pojedine fabrike automobilske industrije preorijentisale na pravljenje ovih uređaja“ ističe profesor Grujović i dodaje da sa svojim timom nastavlja da radi na usavršavanju već napravljenih prototipova.