Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs, Shutterstock, Dimitrije Nikolic/ATAImages

Sa formiranjem Koordinacionog tela za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu, uvodimo spajanje kartona u državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama. Lekari će, nevezano za to da li rade privatno ili državno, imati uvid u kartone pacijenata, koji sami odlučuju gde će se i kod koga lečiti, kaže za Nova.rs dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

U dokumentu objavljenom u Službenom glasniku navodi se da će ovo Koordinaciono telo razmatrati pitanja, davati predloge i usmeravati rad državnih organa u domenu digitalizacije zdravstvenog sistema u Republici Srbiji.

Da li to u praksi znači da smo korak bliže integraciji državnog i privatnog zdravstva i da je pitanje dana kada će građani Srbije moći sa zdravstvenom knjižicom da se leče i u privatnoj ustanovi?

Foto: N1, Nova.rs

„To ne mogu da tvrdim i ne znam kada će tako nešto ući u praksu. Potpuna integracija dva zdravstvena sistema, privatnog i državnog, odnosno odlazak kod privatnog lekara sa zdravstvenom knjižicom, je izuzetno krupan i skup projekat za našu državu, jer trenutno nemamo toliki budžet. Nije isto imati 250 do 350 evra budžeta po osiguraniku i recimo 5.000 evra, što je slučaj u pojedinim, jakim zemljama. Moramo voditi takvu politiku da sa količinom novca koju sada imamo, uradimo sve što možemo, a razmislićemo o daljim koracima. Sada smo na putu potpune digitalizacije, što znači da prvi put dobijamo zajednički – centralni informacioni sistem, koji će omogućiti lekarima u oba sektora, državnom i privatnom, da prate zdravstveno stanje pacijenata. Na taj način će biti uspostavljen i nadzor nad nekontrolisanim izdavanjem lekova, koje je sve češće kod privatnih lekara i konačno će pedijatri moći da prate vakcinalni status dece, što je do sada bilo nemoguće, jer većina privatnika ne popunjava kartone“, objašnjava Đerlek.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ovaj projekat podrazumeva pre svega zaštitu pacijenata.

„Kada počne sa radom, lekari u privatnim, kao i u državnim ustanovama, imaće uvid u istu dokumentaciju, tako neće više biti situacija da se dupliraju lekovi, lekar će znati istoriju bolesti svakog pacijenta, samo pritiskom na jedan klik“, kaže dr Đerlek.

Pročitajte još:

Takođe, i apoteke će imati uvid u zdravstveno stanje pacijenata i tok lečenja.

„Dešava se da lekar u državnoj ustanovi pacijentu propiše recimo dijazepam, a onda on ode kod privatnika, pa za istu bolest dobije recept za bensedin. Pacijent ode i kupi bensedin, iako iz državne ustanove već ima recept za besplatan drugi lek. Sa ovim projektom toga više neće biti. Centralni informacioni sistem imaće uvid u oba recepta i pacijentu će izdati besplatan lek koji mu je propisan u državnoj ustanovi, čime će mu uštedeti novac“, objašnjava državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Još jedan cilj ovog projekta je smanjenje zloupotrebe lekova od strane pacijenata, ali i velikog broja lekara privatnog sektora.

„Oni sve češće nekontrolisano izdaju medikamente. E-recept je omogućio smanjenje zloupotreba, ali i brzinu izdavanja lekova u državnom sektoru, što će sada biti moguće i u privatnom. Najveći problem je što državni sistem nije imao nikakvu kontrolu nad izdavanjem lekova kod privatnika. Lekar u državnoj ustanovi do sada nije imao evidenciju šta je pacijentu propisao privatnik i obrnuto“, kaže Đerlek.

U Srbiji trenutno postoji preko 2.000 privatnih ordinacija, domova zdravlja, opštih i specijalnih bolnica, što je, ističe on, jedan vrlo ozbiljan sistem, koji se mora na neki način povezati sa državnim.

Najveći problem odvojenog državnog i privatnog zdravstvenog sektora su – deca, tačnije njihov vakcinalni status.

Foto: Shutterstock

„Pedijatri u državnim ustanovama ne znaju koje vakcine je dete primilo, jer to nigde ne piše, ako se lečilo kod privatnika. Roditelji često zaborave, ne zapišu, a kartoni u privatnim ustanovama su prazni. Ne znaju ni koje zarazne bolesti su deca preležala, što može biti jako opasno. Deca su najosetljivija grupa, a tokom korone roditelji su ih masovno vodili kod privatnih pedijatara. Iz tog razloga sada nemamo evidenciju o vakcinaciji dece, kojih je na hiljade. Pojavljuju se i kod nas bolesti koje smo odavno iskorenili, a nemamo uvid u vakcinalne statuse, zbog čega nam je potrebna integracuja ova dva sistema“, ističe naš sagovornik iz Ministarstva zdravlja.

Lekari u privatnom sektoru kažu da će im uvid u kartone mnogo značiti.

„Povezivanje u jedinstven informacioni sistem značiće mnogo, pre svega pacijentima. A nama, lekarima, koji radimo sa malom decom biće veoma značajno da imamo uvid u njihove kartone, kao i uvođenje e-recepata, koji će važiti i u privatnom sektoru i biti od pomoći pacijentima kada odlaze u apoteku po lek“, kaže za Nova.rs dr Vladan Šubarević, pedijatar i dečiji ORL specijalista.

Podsetimo, početkom marta Vlada Srbije obrazovala je Koordinaciono telo za digitalizaciju u zdravstvenom sistemu čiji je predsednik premijerka Ana Brnabić, a potpredsednik ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Srpska napredna stranka predizborni miting
Danica Grujičić, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, Srpska napredna stranka predizborni miting u Merošini Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Cilj ovog Tela je postizanje kvalitetnije i efikasnije zdravstvene zaštite u državnom i privatnom sektoru zdravstva, kao i stvaranje povoljnih uslova za inovacije, istraživanje i razvoj u državnom i privatnom sektoru.

„Ove godine biće sprovedena veoma velika i važna reforma za Srbiju i njene građane, a to je digitalizacija zdravstva i uvođenje eKartona, koji će povezati državno i privatno zdravstvo i omogućiti da u zdravstvu sve bude na jednom mestu“, rekla je premijerka Brnabić.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Zadaci Koordinacionog tela su praćenje sprovođenja Programa digitalizacije zdravstva i akcionog plana, podrška stvaranju regulatornih i institucionalnih uslova za sistemski razvoj i unapređenje zdravstvenog sistema putem digitalizacije procesa rada i upravljanja.

Članovi Koordinacionog tela su i ministar finansija Siniša Mali, ministarka nauke Jelena Begović, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović te vd direktorka RFZO Sanja Škodrić, kao i vd direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Milan Latinović.

Stručnu podršku Koordinacionom telu davaće i Stručni tim u kome je i direktorka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju Jelena Bojović.

BONUS VIDEO: Obilazak odeljenja intezivne nege Urgentnog centra Srbije sa doktorom Kneževićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare