Foto:La Petit Beret Srbija

Pripadnicima islamske veroispovesti strogo je zabranjeno konzumiranje alkohola, to dokazuju brojne predaje iz svete knjige Kur'ana, ali i iz predaja poslednjeg božijeg poslanika Muhammeda a.s. Međutim poslednjih godina za one koji bi voleli da popiju po koju čašu nekog alkoholnih pića, pojavila se alternativa, pa su se na tržištu već duži niz godina u ponudi pronašla raznovrsna bezakoholna piva koja u sebi, prema tvrdanjama proizvođača, nemaju ni jedan procenat alkohola. Jedan lokal u centru Novog Pazara, otišao je korak dalje, pa je od pre neki dan u svojoj bogatoj ponudi pića pred bezalkholnih piva uvrstio i Halal vino.

Halal sertifikat u Srbiji ali i svetu obično izdaju institucije pri Islamskoj zajednici, ili insitucije koje o tome odlučuju na osnovu konsenzusa islamskih učenjaka, kako bi vernicima islamske veroispovesti olakašali odabir koje namirnice su im dozvoljene za konzumiranje a koje to nisu, odnosno koje su haram ( strogo zabranjene u Islamu )

Vino Francuskog proizvođača Le Petit Beret od pre nekoliko dana  stiglo je na tržište naše zemlje, a prvi objekat u kojem se ovo vino prodaje nalazi se u Novom Pazaru. Pored vina, ova kompanija prozivodi i piva, šampanjce i ostale proizvode sa 0.0 procenta alkohola u sebi.

„Radi se o organskom, veganskom vinu koje je bezalkholno i koje je sto posto prirodno, bez ikakvih dodatnih primesa. Fabrika je osnovana 2012. godine u Francuskoj, a vlasnik je takođe pripadnik islamske veroispovesti. “ rekao je jedan od distributera ovog vina u kratkoj izjavi za naš portal.

Jedan od menadžera lokala u centru Novog Pazara u kojem se prodaje halal vino, rekao je da pored bezalkoholnih vina, piva i šampanjaca ovaj lokal uskoro planira da u svojoj ponudi uvrsti i halal viski.

Vest o prodaji halal vina, kao da je zapalila društvene mreže, pa su se na novopazarskim portalima pronašle na stotine komenatara vezanih za ovu temu, dobar deo građana protivi se uvođenu ovog napitka u ponudu kafića i restorana u Novom Pazaru, dok sa druge strane dobar deo građana smatra da nema nikakvog problema u uvođenju “  halal vina “ u ponudu obzirom da se radi o piću u kojem nema alkohola.

Mi smo kontaktirali zamenika sandžačkog muftije Muhamed efendiju Demirovića kako bi ga pitali, kakav je stav Islamske Zajednice Srbije po ovom pitanju. Kada je u pitanju ova tema, efendija Demirović je rekao da  na samom početku valja podsetiti da je Stvoritelj načelno sve dozvoljenim učinio a iz tog pravila izuzeo i zabranjenim učinio samo one stvari i postupke koji štete pojedincu ili zajednici.

U te izuzetke iz načelne dozvoljenosti po rečima Demirovića spadaju i napici koji u sebi sadrže svojstvo opojnosti, makar ono dolazilo do izražaja tek nakon konzumiranja velikih količina.

Što po rečima zamenika sandžačkog muftije potvrđuju reči  koje se prenose od Verovesnika Muhameda a.s., “Ono što opija u velikim količinama, zabranjeno je u malim”.

Efendija Muhamed Demirović je naš portal rekao da je veoma bitno da znamo da verski propisi ne prate formalna imena već suštinu stvari, procesa i postojanje ili nepostojanje stvarnih razloga dozvoljenosti ili zabranjenosti. Tako da u ovom konkretnom slučaju imamo napitke koji na bazi hemijskih analiza i dobijenog halal sertifikata ne sadrže svojstvo opojnosti ali nose imena alkoholnih napitaka i svojim izgledom, ukusom pa ambalažom podsecaju na njih.

Foto:MesihatIslamskeSandžaka

Demirović je istakao da, ako je spomenuta hemijska analiza pouzdana, nema sumnje da se radi o napicima koji su svojim supstancijskim sastavom dozvoljeni halal, jer ne sadrže u sebi šerijatski razlog zabrane a to je opojnost.

Efendija Demirović, kao zamenik sandžačkog muftije, rekao je u zaključku za naš portal da je na osnovu svega spomenutog, konačan stav dozvoljenost ali ne i preporuka.

 

Komentari

Svi komentari (1)