Foto: Zoran Lončarević, Shutterstock

Taman smo mislili da smo se otarasili virusa i da kovid-19 „pada u poslednjoj rundi“, kad se vratio - grip. Među građanima Srbije sve je manje pozitivnih na koronavirus, ali je broj zaraženih gripom sve veći u poslednjih nekoliko nedelja, uprkos tome što je počelo proleće, doba godina, kada ova bolest inače jenjava. Epidemiolozi upozoravaju da je za sezonsku vakcinu protiv gripa kasno, a da vazduhom kruže tri različita soja ove infekcije i da su čitave porodice zaražene, najviše deca i mladi, koji nisu preventivno zaštićeni.

U Studentskoj poliklinici u Beogradu, među onima koji su imali simptome respiratornih virusa, prošle nedelje je na testiranju bilo više od 60 odsto pozitivnih na virus gripa.

Pročitajte još:

“Vakcina protiv sezonskog gripa prima se najkasnije u decembru ili januaru, a potrebno je dve do tri nedelje da bi se razvio imunski odgovor. Ako bi neko sad primio vakcinu ili sredinom aprila, imunitet bi razvio u maju, a do tada, nadamo se, neće ni biti gripa. I sad je kasno za ovu zarazu, koja je inače rasprostranjena tokom zime, a već na proleće se gubi i ustupa mesto alergijama. Tako da je za vakcinaciju protiv gripa sada kasno. Ipak, ovo su takva vremena, da više niko ništa ne zna da kaže sa sigurnošću. Imamo jako mnnogo pacijenata među mladima sa dijagnozom gripa, što je neuobičajeno za ovo doba godine, a od mnogih čujem da su im čitave porodice bolesne, mame, tate, bake, deke. Moguće da je to posledica promene vremena. Bilo je jako hladno, pa je došlo do naglog otopljavanja, i svi su prešli na letnje oblačenje. Takođe, odjednom smo svi skinuli maske, a do skoro smo ih nosili i bili koliko toliko zaštićeni“ kaže za Novu prim. dr Mila Paunić, epidemiolog Studentske poliklinike.

Dr Mila Paunić Foto: N1

Pre dve nedelje je među studentima koji su testirani na kovid-19 i grip, bilo čak 82 odsto gripoznih, a broj pregleda u prethodne tri nedelje udvostručio se u odnosu na februar.

„Različite su kliničke slike, oni sa sojem AH3 imaju najteže simptome, visoku temperaturu do 40, koja traje i pet dana. Prošle nedelje smo od 56 briseva imali 34 pozitivna na grip, što je 61 odsto, a to je mnogo, dok je zaraženih kovidom manje od 15 odsto. Pre dve nedelje bilo ih je i više, čak 82 odsto. Pacijenti uglavnom preleže bolest kod kuće, ali kada osete slabost, dolaze u respiratornu kovid ambulantu, jer su simptomi koje osećaju slični kovidu, pa ih testiramo na oba virusa. Svi imaju uporan kašalj, malaksalost, povišenu temperaturu. Nažalost niko od mladih se nije vakcinisao protiv gripa jer smatraju da nema potrebe, ali mnogi imaju visoke temperature i infekcija im znatno oslabi organizam. Stariji građani su međutim uglavnom vakcinisani, a ono što je dobro je da je sve manje pacijenata zaraženih koronavirusom. Kovid i grip obično ne idu zajedno, jer su ovi virusi u kompeticiji, međusobno se bore” naglašava prim. dr Paunić.

Muškarac, kašalje, kašlje, prehlada
Foto: Shutterstock

Podsetimo, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović, izjavila je prošle nedelje da se sve više ljudi javlja u domove zdravlja sa respiratornim problemima, kašaljem i povišenom temperaturom, što ukazuje na sezonski grip. Ona je istakla da su tokom prethodne nedelje laboratorijski potvrđena sva tri sezonska virusa gripa.

U Srbiji su inače dostupne tri vrste vakcine protiv gripa: torvaksplus, koja se proizvodi na Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak, holandska influvak proizvođača Abot, i vakcina koju u Francuskoj proizvodi kompanija Sanofi Paster.

Simptomi sezonskog gripa

Najčešći simptomi gripa su: bol u grlu, zapušen nos, suvi kašalj ili promuklost (uglavnom se ispoljavaju posle jednog ili dva dana), umor, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, mučnina, pospanost, dezorijentisanost, gubitak apetita. Oboleli mogu imati povišenu temperaturu i do 40 stepeni, posebno u prva tri dana od zaražavanja, a uobičajeno je da temperatura ostane povišena pet do sedam dana. Komplikacija koja se najčešće javlja je upala pluća, ali grip može dovesti i do srčane slabosti, aritmije i neuroloških tegoba.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar