Zagađenje u Beogradu Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Sekretarijat Grada Beograda za zaštitu životne sredine saopštio je da se od početka jeseni do kraja proleća pojavljuju "epizode zagađenja vazduha", navodeći da su pre svega uzrokovane meteorološkim uslovima - visokim pritiskom, odsustvom vetra, maglom.

„Kako ne postoji mogućnost mešanja vazdušnih masa, sve zagađujuće materije koje se emituju, ostaju u prizemnim slojevima atmosfere i njihova koncentracija raste, a kvalitet vazduha se pogoršava. Sa pojavom vetra i padavina kvalitet vazduha se poboljšava“, navodi se u saopštenju koje je preneo gradski sajt Beoinfo.

Gradski Sektretarijat navodi da je za početak sezone grejanja karakteristično naglo povećanje koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, jer se istovremeno aktiviraju individualna ložišta, „pogotovo iz domaćinstava ili privrednih objekata gde nisu očistili dimnjake i ložišta koja su u funkciji sistema daljinskog grejanja“.

„S obzirom na to da se određeni broj individualnih ložišta ne održava adekvatno i da se u ovom periodu godine koriste prvi put nakon pauze, sve to dodatno utiče na porast koncentracije zagađujućih materija u vazduhu“, piše u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ:

Sekretarijat je pozvao građane i firme koje imaju individualna ložišta da očiste dimnjake.

Građane su pozvali da prate preporuke lekara i Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda o ponašanju u slučajevima povećanja zagađenosti vazduha i da se tom zavodu obrate ukoliko imaju nedoumice o tome.

BONUS VIDEO: Hoćemo li konačno udisati svežiji vazduh?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare