Foto:privatna arhiva

Danju i noću ljudi u Bavaništu stražare u šumi, zahtevajući obustavu nelegalne seče stogodišnjih hrastova. Zbog osnovane sumnje u nezakonitost ove seče, koja ozbiljno ugrožava celo mesto, stanovnici su pokrenuli krivične procese protiv preduzeća koje je počelo seču, lokalnog rukovodstva, pripadnika policije i stečajne upravnice.

Meštanka Tatjana Obradović, koja je sa grupom građana pokrenula otpor krađi i nelegalnoj seči kaže da je njima ta šuma vrlo bitna: “Neophodna je nama kao selu, jer nas brani od jakih udara košave iz Vršca i Bele Crkve. Svi naši resursi vode su ovde ispod korenja ovih stoletnih stabala. Mi smo se spontano okupili, blokirali smo im put i nismo im dali da iznesu ta drva”, kaže Obradovićeva.

Foto:privatna arhiva

Meštani stražare u grupama i smenjuju se na svakih par sati. Saša Nikolić, jedan od okupljenih građana kaže da su zatekli momke, vozača kamiona i čoveka koji organizuje seču: “Oni su na licu mesta uhvaćeni da tovare drva na kamion i odnose dalje. Videli smo da se sva stabla koja se seku, odnose u ciglanu. Tamo su skladištena”, kaže Nikolić.

Građani okupljeni u udruženju su dobili više od 2000 potpisa stanovnika iz Bavaništa za sprečavanje seče šume. Organizovali su se i uspeli da dođu do ugovora, koji govori da je seča šume protiv zakona. Aleksandar Olenik, advokat i narodni poslanik, koga su Bavaništanci ovlastili da ih zastupa u sudnici, kaže da su građani morali sami da se organizuju, jer policija nije odgovarala na njihove prijave.

Bavanište posečena šuma Foto:Privatna arhiva

“ Nije uopšte pokušala da spreči krađu“. Nije da se to ne čuje i ne vidi. Šumokradice su došle organizovano kamionima, sa testerama i sekli. Da bi stvar bila još gora, policija ne da nije sprečila, nego je čak i asistirala ovima koji su vršili krivično delo, organizovano, moram priznati, čak je i pratila kamione, da ih neko ne bi presreo.”

Dodaje da je u roku od mesec dana u šumi u Bavaništu, koja ima oko 40 hektara, posečeno 2 ha.

„To je neka vrednost od oko 800.000 evra. Tako da uopšte nije mali novac u pitanju i bilo bi posečeno mnogo više, možda i sve, da se građani nisu sami organizovali i bukvalno fizički sprečili dalju seču.”

Olenik kaže da su protiv počinilaca podnete krivične prijave, pored ostalih protiv: Petrović Sanje, predsednice opštine Kovin, Krstić Žikice, predsednika Mesne zajednice Bavanište, koji je prisvojio deo stabala posečenih u šumskoj krađi, Jovanović Vladice, policijskog službenika PS Kovin, Loci Vesne, sudije Privrednog suda u Pančevu, koja je stečajni sudija u predmetu a dopustila je šumsku krađu, Zorana Stankovića, direktora privrednog preduzeća “God 2022“, koje je izvršilo i organizovalo šumsku krađu.

Bavanište posečena šuma Foto:Privatna arhiva

Šuma se nalazi u društvenoj svojini, a pravo korištenja ima DPP “Lune Milovanović“ u stečaju. Policija je tvrdila da je seča po zakonu, jer su se pozivali na ugovor kojim je firma “God 2022“ dobila pravo da pokupi pale grane i da održava puteve kroz ovu šumu. Taj ugovori im nije davao ovlašćenje da poseku više od 2 hektara hrastove šume.

Foto:privatna arhiva

Prilikom jednog od pukušaja sprečavanja seče šume, okupljenim građanima je prećeno od strane radnika, a Tatjani Obradović su probušene gume na kolima. Ona je, zajedno sa ostalima iz grupe građana obavestila inspektora za šumarstvo Pavlović Zorana, koji je doneo rešenje i zabranio dalju seču šume. Takođe je podneo i više krivičnih prijava i označio nelagalno posečena stabla.

Foto:privatna arhiva

Bavaništanci tvrde da je bilo i drugih pretnji, zastrašivanja, ali i pokušaja “dogovora“, da ova grupa građana prestane sa blokiranjem seče. Aleksandar Olenik smatra da se ovakva kriminalna akcija ne može sprovesti bez lokalne policije, „ali ni bez lokalnih odbora Srpske napredne stranke, kako u Kovinu, tako i u samom Bavaništu“.

BONUS VIDEO: Skandal u šumi kod Zaječara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare