Barajevo, IKL, ekološka katastrofa, ekologija, priroda
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Inicijativa „Eko Barajevo“ podnela je krivičnu protiv Jovanke Atanacković, nekadašnje pomoćnice ministra građevine jer je potpisala lokacijske uslove za fabriku „Junirisk“ u tom beogradskom naselju tvrdeći da nije imala zakonskog osnova da odobri izdavanje tog dokumenta. Predstavnici Inicijative predali su još zimus i Ministarstvu za zaštitu životne sredine oko 80 primedbi na zahtev da se „Junirisku“, koji se bavi tretmanom opasnog otpada produži dozvola za rad, jer, kako navode, to postrojenje zagađuje okolinu i predstavlja opasnost po zdravlje lokalnog stanovništva. Dok se nadležni mesecima ne oglašavaju, iz kompanije „Junirisk“ odbacuju sve navode Inicijative.

Marko Popović iz Inicijative „Eko Barajevo“ objašnjava da se pred Ministarstvom za zaštitu životne sredine vodi postupak za izdavanje nove desetogodišnje dozvole za rad fabrici „Junirisk“ u Barajevu.

– Tokom januara i februara smo predali preko 80 primedbi na dokumentaciju „Juniriska“, ali od ministarstva nismo dobili nikakav odgovor. Tražili smo i da budemo stranka u postupku izdavanja te dozvole jer smo kao žitelji Barajeva zainteresovana strana, ali nam ni na to nisu ništa odgovorili. Sada smo poslali urgenciju i Vladi Srbije, odnosno premijerki Ani Brnabić, da nam se odgovori u zakonskom roku na zahtev da budemo stranka u postupku – precizira za „Novu“ Popović.

Marko Popović, Inicijativa „Eko Barajevo“ Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U međuvremenu su, kako navodi, istražujući poslovanje fabrike došli do saznanja da dokument kojim je Ministarstvo građevine odobrilo lokacijske uslove za fabriku, nije zakonit.

– Nije izdat u skladu sa zakonom i mi smo podneli krivičnu prijavu protiv potpisnika tog dokumenta tadašnje pomoćnice ministra Jovanke Atanacković. Smatramo da mora krivično da odgovara zato što na osnovu tih nelegalnih lokacijskih uslova, koje je ona odobrila, „Junirisk“ je dobio još neke druge dozvole za rad – ističe predstavnik Inicijative „Eko Barajevo“. Popović naglašava da nigde nije dozvoljeno da se takva delatnost odvija u blizini škole, kao što je to slučaj u Barajevu.

U krivičnoj prijavi koja je podneta osnovnom tužilaštvu u Beogradu zbog dokumenta iz 2019. godine navodi se da je „prostornim planom za opštinu Barajevo predviđeno da se grade i posluju objekti i vrste delatnosti sa srednjim i manjim potencijalnim uticajem na životnu sredinu“, kao i da su njihova vrsta i obim svrstani prema kategorijama formiranim po njihovom zagađivačkom potencijalu i obeležena slovima azbuke počev od slova A kao najmanjeg zagađivača pa do maksimuma predviđenog za tu oblast koju plan uređuje“ . Za opštinu Barajevo je, kako se dodaje, predviđena gradnja i rad privrede i industrije koja spada u kategorije A, B i V.

„Prerada preko 60 tona opasnog i neopasnog otpada dnevno predstavlja velike količine i visok rizik od potencijalnog udesa. Stoga ovo postrojenje ne može biti svrstano u kategoriju A, B ili V koje su predviđene prostornim planom“ ističe se u prijavi. Iz Inicijative „Eko Barajevo“ upozoravaju da je taj, kako tvrde, nelegalni dokument o lokacijskim uslovima bio jedan od osnova za izdavanje drugih dozvola za rad ove fabrike, pa su samim time i one nelegalne.

Jovanka Atanacković, nekadašnja pomoćnica ministra građevine, u kratkom pisanom odgovoru za „Novu“ odbacuje navode Inicijative.

– Izdavanje lokacijskih uslova, kao i bilo kog drugog akta koje sam potpisivala kao ovlašćena pomocnica ministra, se vršilo na način da obrađivači predmeta nadležnih službi proveravaju ispunjenost uslova za usvajanje zahteva, pa time i proveru usklađenosti idejnog rešenja sa važećim planskim dokumentom, nakon čega je postojala i kontrola njihovog rada od strane njihovih neposrednih rukovodilaca – objašnjava Atanackovićeva proceduru.

Jovanka Atanacković Foto:Medija centar Beograd

Dodaje da je na osnovu tih provera i stručnog rada, „ovlašćeni pomoćnik ministra potpisivao akte koji su na ovaj način sačinjeni, provereni i parafirani od strane stručnih službi ministarstva“.
– U tom smislu, nemam nikakve informacije da su u konkretnom predmetu, niti bilo kom drugom koji sam potpisala, postojale bilo kakve nepravilnosti – zaključuje Atanackovićeva i pošto već tri godine ne radi u tom resoru, za više detalja upućuje nas da se obratimo Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.Međutim, sa te adrese do objavljivanja ovog teksta nije stigao nikakav komentar niti odgovori na pitanja „Nove“.

Direktor kompanije „Junirisk“ Boro Duraković negira navode Inicijative „Eko Barajevo“ iznete u krivičnoj prijavi rečima da su „u ishodovanju svih dozvola za fabriku maksimalno ispoštovane sve zakonske procedure“.
– Ne postoji opština nigde u Srbiji u kojoj je prostornim planom predviđeno skladištenje ili tretman opasnog otpada, već kada se ulazi u taj posao ishoduju se lokacijski uslovi, koje je za rad propisala lokalna samouprava ili neka druga nadležna institucija. Mi smo sve te lokacijske uslove ispunili. I oni i sve drugo što je po tom pitanju urađeno, objedinjeno je u Studiji o proceni uticaja na životnu sredinu, koja je odobrena od nadležnih – ističe Duraković.

Navodi da je taj dokument vrlo transparentno predstavljen i nadležnima i zainteresovanim građanima.

Govoreći o dosadašnjem radu fabrike „Junirisk“ u Barajevu, Marko Popović ocenjuje da njihova tehnologija rada koja podrazumeva „mešanje otpada sa živim krečom nije ekološki prihvatljiva za sve vrste opasnog otpada, koje oni tretiraju na taj način“ i da su zbog „lošeg uticaja na životnu sredinu, isterani iz Rakovice, gde su ranije imali postrojenje i odakle su zagadili Topčidersku reku“.

Foto: Eko Pištaljka

Iz „Juniriska“ odbacuju i ove optužbe uz ocenu da „neće o tehnologiji rada da se raspravljaju sa laicima“. Poručuju da svako može da prijavi inspekciji ako sumnja da se nešto radi nepropisno.
– Inspekcija je nebrojeno puta proveravala naš rad na osnovu raznih prijava i nikada nam nije zabranila rad. Mi redovno kontrolišemo uticaj koje ima naše postrojenje na vazduh, vodu i tlo i nikada ta merenja nisu pokazala zagađenje. Nije istina da smo isterani iz Rakovice niti da smo mi krivci za zagađenje Topčiderske reke. Radili smo u Rakovici do poslednjeg dana, dok nam nije istekla desetogodišnja dozvola koju smo imali. U Barajevu smo našli bolji i veći prostor za rad i preselili postrojenje – precizira Duraković.

Objašnjava da fabrika u Barajevu četiri meseca ne radi, jer im je u martu istekla dozvola za rad koju su dobili kada su preselili postrojenje u ovo naselje. U maju prošle godine su podneli zahtev za desetogodišnju dozvolu, ali nisu dobili nikakav odgovor iz Ministarstva za zaštitu životne sredine niti da je zahtev odbijen niti da je prihvaćen. Da je resorno ministarstvo nemo kada je u pitanju fabrika „Junirisk“, uverila se redakcija „Nove“, pošto nije odgovoreno na naša putanja koja smo uputili ovoj instituciji.