Oglas Građani protiv rušenja hotela Jugoslavija: Ako treba, branićemo ga telima od bagera Vesti Autor: N1 Beograd 05. avg 202409:56 23 komentara Podeli : Izvor: N1 Beograd Građanska inicijativa Sačuvajmo Gardoš i Zemun najavila je da će se suprotstaviti najavljenom rušenju hotela Jugoslavija Foto: N1

Građanska inicijativa "Sačuvajmo Gardoš i Zemun" najavila je da će se suprotstaviti najavljenom rušenju hotela Jugoslavija, na čijem je mestu predviđena izgradnja luksuznog višenamenskog kompleksa sa hotelom Ric-Karlton. Oni poručuju da će hotel braniti telima od bagera kada i ako budu došli da ga ruše.

Vesna Cvetanović iz te inicijative kaže da su prikupili više od 500 potpisa i u junu predali tu peticiju, kojom traže da ne donese izmena Plana detaljne regulacije bloka 11 i dela bloka 10, odnosno da se sačuva hotel Jugoslavija u izvornom obliku i da se na toj teritoriji ne grade zgrade više od postojećih zgrada hotela Jugoslavija.

„Samo potpisivanje peticije na keju, bukvalno nekoliko puta smo izašli, pokazalo je koliko su građani i Zemunci, i Beograđani, i čak i stranci koji nemaju pravo da potpišu, su u neverici, koliko su tužni kada su videli šta se sprema, kakva nesreća“, navela je Cvetanović, pokazavši fotografiju kako bi trebalo da izgleda ceo kompleks kompleks kada bude izgrađen, a prenosi N1.

Predviđeno je da u okviru kompleksa budu dve kule sa 55 spratova, a Cvetanović kaže da bi to izgledalo kao katastrofa, da oni žele da Zemun i kej ostanu u obliku u kojem su sad, ukazujući da se tradicionalno ne prave visoke zgrade pored reke, naročito preko puta Velikog ratnog ostrva, na kojem živi više od 200 vrsta ptica i razne druge životinje.

„Mi smo zaista emotivno vezani za hotel Jugoslavija, svi smo tu odrasli, tu su se slavile mature, svadbe, razne proslave, to je bukvalno simbol tog lepog života u prethodnoj Jugoslaviji“, navodi ona.

Dodaje da neće moći da zamisle svoj život ovde, „ova vlast bukvalno tera narod s ovih teritorija, ja ne znam stvarno gde ćemo mi da živimo i ko će tu da živi, ko to kupuje, ko će tu da stanuje“, podsetivši da i u Beogradu na vodi ima praznih zgrada, u kojima, iako su stanovi prodati, niko ne živi.

Cvetanović je apelovala na građane da se pridruže njihovim naporima da odbrane hotel Jugoslaviju, ali i na nadležne, „ako mogu da zamolim i predsednika Republike da opameti investitora da odustane od svog plana“.

„Takođe i na nadležne u gradu da spreče donošenje izmene Plana detaljne regulacije kojim se ovo zidanje dozvoljava, jer će to zaista biti i zločin i kriminal“, poručila je.

BONUS VIDEO Hotel Jugoslavija odlazi u istoriju, niče novi stambeno-poslovni kompleks

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare