Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Solidarnost sa meštanima Lunovog sela, koji su inicirali protest u Užicu zbog ekološke katastrofe koju je izazvala deponija „Duboko“, pokazali su juče na organizacionom zboru i brojni Užičani, spremni da se uključe u sve dalje aktivnosti organizovanja protesta. Njihov cilj je na prvom mestu zatvaranje deponije koja je od ideje da bude regionalni sanitarni centar, postala ogromno smetlište dva regiona, opasno po život građana i opstanak zajednoce.

Užičanin Bogdan Radojičić, otac dvoje male dece, sa suprugom je došao u Lunovo selo, bez poziva, jer je na društvenim mrežama video da su najavili okupljanje. U slozi svih građana vidi rešenje svakog društvenog problema pa i ovog.

Bogdan Radojičić Foto:Slavica Panić/Nova.rs

„Očekujem da nas sloga jednom u životu okupi, a nadam se i spasi od ove pošasti koju su izazvali nestručni, politički postavljeni ljudi, po mom mišljenju najvažnije institucije u gradu, jer se deponija tiče zdravlja i života ljudi. Sve je to dovelo do toga da mi dolazimo ovde a oni u grad, umesto da se bave poljoprivredom i hrane taj grad. Sada to više nisu u mogućnosti jer je sve zatrovano, vazduh, voda, zemlja, tri preduslova za opstanak života. Ako ne uspemo da se izborimo za te elementarne potrebe, onda ne zaslužujemo ni da živimo. Ako ne želimo da budemo odgovorni prema sebi, onda smo dužni da budemo odgovorni prema našoj deci i generacijama koje dolaze“, kaže za Nova.rs Radojičić.

On još kaže da Užice ima dovoljno kapaciteta da organizuje proteste koji moraju biti masovni i kontinuirani, ne bi li informacija stigla i do prorežimskih medija koji, prema njegovom mišljenju, ovih dana u Užicu ne postoje.

Meštani Lunovog sela i Lužničke doline Foto:Slavica Panić/Nova.rs

„Ja sam slao mejlove RTS-u i svim lokalnim, odnosno regionalnim medijima. Javnom servisu sam poslao i skicu mape Srbije, da vide da se Užice nalazi u njenom zapadnom delu. Ni jedan jedini odgovor nisam dobio osim Ozon presa iz Čačka, koji su objasnili da ne mogu da najavljuju proteste jer ne znaju da li su prijavljeni policiji, ali su objavili izveštaj i fotografije sa prošlog protesta. O stvarnom stanju i tome šta se dešava jedino smo mogli da saznam preko društvenih mreža, pročitamo na portalu Nova.rs i vidimo na N1 i TV Nova.

Sve što objavljuju lokalni mediji su izjave gradonačelnice koje su jako kontradiktorne. Za televizije sa nacionalnom frekvencijom, na čelu sa RTS-om, sve što mogu da kažem je stvarno velika sramota“, naglasio je Bogdan.

Miljka Kovačević iz Lunovog sela kaže da je problem postojao i ranije ali da su ga pojedinci shvatili tek kada je otrovan dim zasmrdeo svima.

Miljka Kovačević Foto:Slavica Panić/Nova.rs

„Deponija sada gori i smrdi a od kada je postavljena, pre 12 godina, reka nam je zagađena. Predstavnici vlasti tvrde da nije tako, ali tu vodu niko ne koristi. Ona se dalje uliva u Lužnicu pa ide dalje kroz Požegu, Čačak i celu zapadnu Srbiju. Nismo samo mi ugroženi, ugrožen je čitav zapadni deo zemlje. Od poljoprivrede ove godine nema ništa a od čega da živi ovaj narod koji se time oduvek bavi. Zagadili su nam vodu, voda zemlju a sada nas truje i vazduh“, rekla nam je Miljka.

Milan Kovačević je došao iz Karana, problem vidi u neodgovornosti, a rešenje u ozbiljnijem suočavanju sa problemom.

Milan Kovačević Foto:Slavica Panić/Nova.rs

„Do ovoga je na prvom mestu doveo nemar. Godinama javnost nije upućena u to da ljudi koji su upravljali deponijom to nisu radili na pravi način. Očekujem da reaguje neko ko zaista ima moć da sanira i zaustavi požar koji ugrožava zdravlje svih stanovnika. U poslednih 15 dana, deset nije moglo da se diše, sve zavisi od vetra“, kazao je za Nova.rs Kovačević.

Sa skupa je još jednom ponovljeno da požar ne može da se ugasi osim da se površinski lokalizuje jer je u dubini tela deponije, koja se prostire na 7,5 hektara. Požar razbuktavaju unutrašnje eksplozije, a u petak su se, prema svedočenju meštana Tatinca i juče okupljenih građana, dogodile četiri. Pored čitave teritorije Užica, dim i smrad se već oseća i na teritoriji drugih opština kao što su Kosjerić, Požega i Čajetina.

Krizni štab je 5.maja proglasio vanrednu situaciju samo na teritoriji mesne zajednice Duboko, čime se od strane vlasti, dodatno šalje prividna slika da se ne dešava ekološka katastrofa, koja se tiče svih građana Užica.

Pored njega, vanredno je i u Čačku i još sedam lokalnih samouprava Zlatiborskog i Moravičkog okruga, koje već treću nedelju ne dovoze otpad u Duboko. Sva postupanja vlasti ogledaju se u lokalnima izborima 02. juna, koji im u Užicu sigurno ozbiljno prete. Mašinski inženjer Milivoje Ristanović iz Dubokog je na zboru građana podsetio na nelogičnost u najavama i obećavanjima državne i lokalne vlasti koja najavljuje ulaganje od 30 miliona evra za sanaciju a bez projekta, tender su navodno već raspisali.

Milivoje Ristanović Foto:Slavica Panić/Nova.rs

„Na osnovu čega će taj koji učestvuje na tenderu dati ponudu, to nije moguće bez projekta. Prvo se uradi projekat pa se na osnovu njega izlazi na tender. Sve što pričaju uopšte nema veze sa zdravim mozgom. Rukovodstvo Užica daje neke bezvezne informacije. Mi iz mesne zajednice Duboko nijednom nismo pozvani na sastanak iako smo ga od lokalne vlasti tražii. Na sajtu grada se pojavila lažna informacija da je gradonačelnica zajedno sa direktorkom Zavoda za javno zdravlje održala sastanak sa meštanima svih sedam zaselaka, to je neistina jer su na tom sastanku bili predstavnici jednog šora od jednog zaselka, a koliko imam informaciju, o požaru se najmanje pričalo, ali je važno da su se slikali i sliku postavili na sajt. Sve što možemo da uradimo jeste da se u utorak okupi hiljade ljudi, jer je to jedini način da se naš glas
čuje“, zaključio je i Ristanović.

Još jednom se javno izneo i problem meštana Dubokog koji imaju sa kamionima, zbog čijeg kretanja nepropisnom brzinom ne smeju da izađu na ulicu niti mogu kolima da se uključe u saobraćaj. Kažu da se više puta dešavalo da se prikolica, odnosmo kontejner otkači, što je izazivanje opšte opasnosti. Na drugu stranu otpad koji ispada iz kamiona i završava u posedima meštana.

Deponija Duboko Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Sa skupa su pozvani i građani da potpišu peticiju za zatvaranje deponije Duboko, a da država 30 miliona evra, koliko najavljuje za sanaciju Dubokog, proslede Čačku, pa neka oni od toga zarađuju i pribavljaju korist. Prosvetnim radnicima koji su pre nekoliko dana zatvorili škole zbog smrada, pa deca nisu izlazila na odmor, poručuju da izvedu škole u utorak pred Užičku gimnaziju ili ih potpuno zatvore. Značajan broj zabrinutihih roditelja je svoju decu izmestio iz grada i ne šalje ih u škole. Na sastanku sa
Savetom roditelja predstavnici vlasti su navodno podržali takve odluke roditelja, ali se po tom pitanju niko od nadležan nije oglasio niti je izostajanje dece sa nastave uvedeno u zakonske okvire. To je još jedan primer stvaranja prividne slike, koja nije realna, a sve zarad predstojećih izbora.

Prvi skup građana Lunovog sela održan je 10 dana ranije. Na njega su pozvali i predstavnike lokalne samouprave koji su se tom prilikom odazvali, ali razumevanje prema meštanima i njihovim problemima nisu pokazali. Posle toga je 14. maja usledio i prvi protest građana. Prvi sastanak je održan u prostorijama osnovne škole u Lunovom selu, dok ovog puta dozvolu za to nisu dobili. Organizator protesta Jovan Topalović kaže da su od direktorke Školske uprave u petak dobili saglasnost i razumevanje problema koji dele svi građani.

Samo nekoliko sati kasnije stigao je novi odgovor da se škola ne može otvoriti, jer je u Školsku upravu stigao veto od organa vlasti. Skup je održan pod vedrim nebom, kao što će se održati i veliki protest Užičana u utorak ispred zgrade Skupštine grada, sa početkom u 18 časova.

BONUS VIDEO Muke zbog požara na deponiji Duboko i dalje traju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare