Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Građanski front je danas Trećem osnovnom javnom tužilaštvu podneo dve krivične prijave protiv ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana jer, kako navode, nije preduzeo potrebne mere za zaštitu životne sredine i povredio je prava građana na informisanje o toj temi.

„Mi smatramo da ministar Trivan nije preduzeo odgovarajuće mere zaštite životne sredine iz svoje nadležnosti i nadležnosti ministarstva koje vodi, što je imalo za posledicu povećano aerozagađenje u više mesta na teritoriji Republike Srbije”, kaže adovkat iz Inicijative za Požegu Nikola Maslać, koja je deo Građanskog fronta.

On je naglasio da su u prvoj krivičnoj prijavi naveli konkretne podatke o obimu i posledicama aerozagađenja, koje su prikupili od relevantnih institucija u Srbiji.

„Naveli smo primere konkretinh mera koje gospodin Trivan i njegovo ministarstvo nisu preduzeli, a koje su bili dužni da preduzmu u skladu sa važećim propisima i ratifikovanim međunarodnim sporazumima”, objašnjava Maslać. 

Krivična prijava protiv ministra Gorana Trivana, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On navodi da je ministar Trivan, kao odgovorno lice u ministarstvu, građanima Srbije uskratio pravovremene i potpune informacije o obimu i posledicama aerozagađenja. 

“Trivan je takođe širio netačne informacije o uzrocima, posledicama i obimu zagađenja”, naglasio je aktivista Građanskog fronta. 

Nikola Maslać, Inicijativa za Požegu, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Vladimir Radojčić iz Inicijative Ne davimo Beograd podsetio je da, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, više od 6,5 hiljada građana Srbije godišnje strada od posledica zagađenje.

“Ova prijava se odnosi na mnoge gradove u Srbiji, od Kosjerića, preko Beograda, Kraljeva, Niša, Požege… I dokazi koje smo ovde priložili su dokazi koji su svima dostupni. Mi stvarno mislimo da je krajnje vreme da neko snosi odogovornost za svoje nečinjenje i za posledice koje svi živimo”, rekao je Radojčić.

 

Šta je Trivan trebalo da preduzme

Iz Građanskog fronta smatraju da mere subvencionisanja električnih automobila nisu adekvatne, jer će na taj način novac ići delu društva koji inače ima novčana sredstva.

Vladimir Radojičić smatra da bi nadležno ministarstvo trebalo da preduzme kratkoročne mere koje podrazumevaju tačno i objektivno informisanje, kao i jasne instrukcije šta stanovništvo treba da radi u danima kada postoji ekstremno zagađenje.

Vladimir Radojčić, Inicijativa Ne davimo Beograd, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Očekujemo i jasne dugoročne mere u smislu plana. Kako ćemo da dobijamo energiju, da li ćemo preći na obnovljive izvore, da li ćemo pospešiti javni saobraćaj, šta se dešava sa najvećim zagađivačima, pre svega elektranama, ko kontroliše industrijske zagađivače“, naglasio je Radojičić.

On očekuje i odustajanje od štetnih projekata koji će dalje doprineti zagađenju vazduha, kao što je izgradnja spalionice u Vinči i drugim mestima ili prelazak cementne industrije na otpad kao pogonsko gorivo.