Marija Babic
Marija Babić Foto:FoNet/Božana Pavlica

Pravnica NUNS Marija Babić izjavila je da je "obaveza, pa i dužnost javnih funkcionera da trpe veći deo kritike i odgovaraju na pitanja, a ne da napadaju i targetiraju novinare".

Po ko zna koji put istraživački novinari su na meti vlasti, ovaj put povezuje se novinar nedeljnika Nin Vuk Cvijić sa angažovanjem u Narodnoj stranci, a sve zbog toga što je pisao o klanu Veljka Belivuka i potencijalnoj saradnji te grupe sa vlašću. Prema rečima Babić, „ovo je već nebrojeno puta“, prenosi N1.

„Mislim da ne možemo ni mi sami koji vodimo bazu da nabrojimo koliko puta su novinari targetirani od strane nekog javnog funkcionera, što je opasnije nego od običnog građanina. U poslednje vreme se uglavnom povezuju sa nekom političkom strankom“, kaže ona.

Kao primer je navela saopštenje Pokreta socijalista nakon reakcije udruženja, pa i Vuka Cvijića.

„Građani bi trebalo da saznaju da novinari moraju da obavljaju svoj posao, da izveštavaju građane o pitanjima koja su od interesa za javnost. Obaveza, pa i dužnost javnih funkcionera jeste da trpe veći deo kritike i odgovaraju na pitanja, ne da napadaju, targetiraju novinare, nego da odgovaraju na pitanja, da objasne građanima šta se sve tu dešava“, kaže ona.

Kako je rekla, to se radi s jedne strane da se diskredituje, s druge strane da se skrene tema na jednu sasvim drugu priču.

„I dođemo do toga da ministar Vulin ne odgovara na pitanje na koje bi trebalo da odgovori“, kaže ona.

Ističe da poslednjih nekoliko godina postoji ovaj način retorike.

„Pre smo imali targetiranja, međutim, taj način im je postao jedno od glavnih oružja“, kaže ona.

Navodi da su zbog retorike i izašli iz Radne grupe, i dodaje da se „ta retorika uopšte nije promenila“.

„Čini mi se da se situacija pogoršala. Mi smo mogli da vidimo da su oni reagovali u nekim situacijama, trebalo je sad da reaguju, to su stvari na koje bi morali da reaguju, to smo pričali kada se formirala Radna grupa. Međutim, svaki put kada ta neka situacija ima veze sa nekim iz vrha vlasti, u tim situacijama imamo poptuno ćutanje te Radne grupe kao što smo imali u slučaju KRIK-a“, kaže ona.

Svaki pokušaj targetiranja ili upućivanja pretnji na bilo koji način, kaže ona, jeste namera da se pošalje određena poruka i da se njima stavi do znanja da ne treba više da pišu o tim temama.

Istakla je da novinari „uvek treba da prijavljuju nadležnim organima, pogotovo kada su neki ozbiljniji slučajevi“.

„Tu su uvek novinarska udruženja, koja će na svaki način pružiti pomoć koja je u našim mogućnostima i pravno i u drugom smislu, moramo da ukazujemo na taj problem, jer ako ćutimo, mislim da će se stvari samo nastaviti i pogoršati“, kaže Babić.

Bonus video – Anketa sa Šapčanima povodom otkaza u fabrici Yazaki

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar