Foto: PhotoAlto / Profimedia

U konkurenciji 70 država, ili 89 odsto korisnika interneta na svetu, prema izveštaju nevladine organizacije Fridom haus Sloboda interneta 2022″, Srbija je kategorisana kao slobodna zemlja, ali se suočava sa izazovima i u odeljku o dezinformisanju je relativno nisko ocenjena.

Sa 71 poenom, nalazi se na 17. mestu, četiri pozicije ispod Sjedinjenih Američkih Država.

Skor Srbije u ovoj oblasti prilično se razlikuje od učinka koji je ostvarila u analizama Fridom hausa o stanju političkih prava i građanskih sloboda ili pak sprovođenju demokratskih reformi, piše Glas Amerike (VOA).

U tim studijama, objavljenim 2022, prema zaključcima Fridom hausa, Srbija iz godine u godinu beleži neuspehe i svrstana je među delimično slobodne države i hibridne režime.

Grent Bejker, istraživač i analitičar tehnologije i demokratije u vašingtonskoj nevladinoj organizaciji, objašnjava za VOA da je Srbija u indeksu označena slobodnom državom ali da se ipak suočava sa izazovima.

„Neki od razloga zbog kojih je označena slobodnom je dostupnost interneta – u poređenju sa globalnim trendovima. Vlasti ne ograničavaju pristup, retko blokiraju internet stranice. Povremeno se dešavaju slučajevi pritvaranja korisnika interneta zbog njihovih onlajn aktivnosti. Retko se, međutim, suočavaju sa rigoriznim kaznama. Definitivno su zastupljene dezinformacije i koncentracija u medijskoj sferi“, kaže Bejker, dodajući da i dalje postoji prostor za funkcionisanje nezavisnih medija i glasova kritike.

Bejker je rekao da je „važno je da imamo u vidu da je studija globalna“.

„Reč je o globalnoj skali: za Srbiju važi visok nivo pristupa, nizak nivo blokiranja i relativno niske kazne zbog aktivnosti na internetu za koje se odgovara. To su stvari koje doprinose da Srbija bude označena kao slobodna. Ali, i dalje će imati svojih problema, kao što to, u suštini, ima svaka zemlja rangirana u našem indeksu“, rekao je Bejker.

On je rekao da je za izveštaj uzet u obzir stepen dezinformacija u Srbiji i da je to oblasti u kojoj je Srbija relativno nisko ocenjena.

„U odeljku o dezinformisanju obuhvaćeno je i zastrašivanje i to u svoja dva oblika: uznemiravanju i nasilnim napadima. Zato je sakupila sedamdesetak, a ne stotinu poena. To što je rangirana kao slobodna – ne znači da u Srbiji ne treba raditi na tome da stvari budu bolje“, naveo je Bejker.

Bonus video: Soković – Ljudi znaju da im se serviraju lažne vesti, ali i dalje „klikću“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar