Agencija Frans pres javila je danas da se minutom ćutanja širom Srbije odaje počast žrtvama oružanog napada u školi u glavnom gradu Beogradu, gde je deset osoba ubijeno pre godinu dana.

Masakr 3. maja prošle godine, kada je ubijeno devet dece i jedan čuvar, posle koga je narednog dana usledila druga krvava pucnjava u okolini Mladenovca, pogodila je tu balkansku zemlju, podstičući velike demonstracije i vladinu inicijativu za „razoružanja“ zemlje, piše Frans pres.

Agencija dodaje da su jutros đaci, roditelji i stanovnici Beograda izašli po kiši ispred Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ da polože cveće i upale sveće na ulazu u zgradu.

Frans pres prenosi izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je godinu dana prošlo od kada je tragedija bez presedana ostavila rane na duši cele zemlje, i da su bol, neverica i ogromna tuga i dalje prisutni.

Roditelji dečaka koji je pucao, koji je imao 13 godina u trenutku napada i nije krivično odgovoran prema zakonima Srbije, su na sudu u Beogradu, piše francuska agencija.

Podseća da je otac optužen da je obučavao sina da puca, da nije ispravno osigurao svoje oružje i municiju i da je dozvolio sinu da stavi u svoj ruksak pištolj i 92 metka koje je kasnije upotrebio da puca. Agencija dodaje da je majka dečaka takođe optužena za ilegalno posedovanje municije.

Frans pres navodi da je predsednik Srbije Vučić posle tih tragičnih događaja obećao da će „razoružati“ zemlju zahvaljujući ambicioznom planu o smanjenju ilegalnog i legalnog oružja.

Međutim, uprkos tom obećanju, ta ubistva su izazvala velike antivladine demonstracije sa desetinama hiljada ljudi na ulicama gde su tražili ostsavke nekih zvaničnika i kraj glorifikacije nasilje i gangsterske kulture u medijia, navodi agencija.

Vučić je, kako piše Frans pres, odbacio demonstracije kao „politički motivisane“ i govorio je o teorijama zavere stranih sila koje organizuju te skupove.

Srbija, ukazuje ta novinska agencija, ima najveći stepen posedovanja oružja u Evropi sa više od 39 komada 100 civila, prema izveštaju o malokalibarskom oružju (projektu Small Arms Survey).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar