Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Godišnja nagrada Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) pripala je Fondaciji "Slavko Ćuruvija", saopšteno je danas iz tog novinarskog udruženja.

Dobitnici Nagrade za istraživačko i za analitičko novinarstvo su Sanja Ignjatović Eker i Petar Klaić, dok je Nagrada za najboljeg novinara/najbolju novinarku koja je izveštavala na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica pripala Lei Apro.

Kako se u saopštenju dodaje, dobitnik Regionalne nagrade Mirko Đorđević“ je novinski pisac Teofil Pančić.

O nagradama je na osnovu prispelih predloga odlučivala komisija koju su činili Ana Hegediš, Dinko Gruhonjić i Branka Dragović Savić.

Komisija za dodelu nagrada NDNV-a ocenila je da je „Slavko Ćuruvija“ fondacija simbol borbe za opstanak novinarske profesije, koja nije izložena samo cenzuri, pristiscima, pretnjama…, već i otvorenom državnom progonu.

Pročitajte još

„Da su državni moćnici spremni na sve kako bi ućutkali istinu potvrđuje i nedavna sramna presuda kojom je novinar Slavko Ćuruvija ubijen po drugi put. Ta presuda nije opasna samo za novinarke i novinare, ona je zapravo upozerenje svim građanima koji se usude da misle i da kritikuju. Zato je delovanje ’Slavko Ćuruvija’ fondacije izuzetno važno za celo društvo“, navodi se u obrazloženju nagrade.

U obrazloženju Godišnje nagrade za najboljeg novinara/najbolju novinarku koji/a izveštava na jezicima nacionalnih zajednica u Vojvodini, komisija navodi da je Lea Apro posvećena novinarstvu, objavljivanju vesti i izveštaja i sagledavanju pojava iz svih uglova u svim i svakakvim okolnostima.

Govoreći i Nagradi Nagrade za istraživačko i za analitičko novinarstvo, komisija ističe da je Sanja Ignjatović Eker pokazala da novinarska upornost može da pokrene čak i ovdašnje ’atrofirane’ institucije, dok za Petra Klaića navode da „tabloidni i senzacionalistički pristup prezire i u svom radu se striktno drži novinarskog kodeksa i najviših etičkih standarda profesije“.

Komisija navodi da je Teofil Pančić dobitnik Regionalne nagrade „Mirko Đorđević“ zbog svojih stavova o sistemu vrednosti, pogubnim velikodržavnim projektima, ratovima, zločincima, Vojvodini, represiji, političkim pajacima, lažnoj eliti, dezorijentisanom društvu, stidu i bestiđu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar