Aerodrom Nikola Tesla Beograd Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Evropski sud za ljudska prava zatražio je od granične policije Beograda da ne vraća u Tursku državljanina te zemlje kurdskog porekla, kome je juče na aerodromu "Nikola Tesla" odbijen ulazak u Srbiju.

To je danas saopštio Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS, uz napomenu da pokušaj vraćanja tog političkog prognanika (kurdskog porekla) u Tursku, praćen nezakonitom upotrebom sile, predstavlja još jedan dokaz prakse da se izbeglice na aerodromu „Nikola Tesla“ arbitrarno zatvaraju, da im se uskraćuje pristup pravima osoba lišenih slobode, kao i pravo na pristup teritoriji i postupku azila.

U saopštenju se još dodaje da se izbeglice bez prevodioca nasilno ukrcavaju na letove i vraćaju na teritoriju onih država gde im preti opasnost po život, rizik od mučenja, arbitrarnog zatvaranja i kršenje prava na pravično suđenje.

PROČITAJTE JOŠ:

Današnji zahtev Evropskog suda za ljudska prava je sedma privremena mera protiv nezakonite prakse Stanice granične policije Beograd.

Prva je doneta još u novembru 2013. godine, kada je žrtva torture, politička izbeglica iz Irana, zamalo vraćena u zemlju porekla.

Sličan slučaj usledio je u julu 2014. godine, kada je somalijski novinar, koji je preživeo atentat od strane Al-Šababa, bio na ivici deportacije u Mogadiš.

Tokom narednih godina, Evropski sud je sprečio prinudno vraćanje izbeglica iz Irana (2016), turskog političkog aktiviste (2021), turske novinarke Narin Čapan (2022) i iranske porodice čijem ocu je pretila doživotna kazna zatvora.

To su samo neki od slučajeva u kojima su pravni zastupnici, uz pomoć Evropskog suda za ljudska prava, uspeli da zaštite ljude kojima je pretilo prinudno vraćanje, navodi se u saopštenju IDEAS-a.

Dodaje se da se nažalost procenjuje da svake godine veliki broj stranaca, koji imaju potrebu za međunarodnom zaštitom, biva suočen sa sličnim tretmanom. Među njima je i žena iz DR Konga, koja je u februaru ove godine deportovana, uprkos tvrdnjama da je u zemlji porekla bila žrtva silovanja.

Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS, nastaviće da pruža pravnu pomoć izbeglicama u tranzitnoj zoni i nada se da će preporuke Komiteta za ljudska prava UN, Komiteta protiv torture UN, kao i Specijalnog izvestioca za torturu konačno biti ispoštovane, te da će prava izbeglica i tražilaca azila na aerodromu „Nikola Tesla“ biti značajno unapređena, poručuje se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Gužva na aerodromu u Madridu zbog tehničkih problema

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar