Foto:Privatna arhiva/Ivan Dinić/Nova S

Srpska medicina izgubila je mladog stručnjaka, anesteziologa Nenada Maksimovića. On je u 37. godini umro nakon teške borbe sa koronom. Profesorka Danica Grujičić bila je jedan od stručnjaka od kojih je Nenad učio na početku njegove karijere i napretka u medicini. "Nešo, izvini", potresne su reči koje izgovara ova profesorka, dok u ispovesti za naš portal pravi svojevrsni inmemorijam i omaž svom preminulom kolegi.

„Poznavala sam tog dečka, on je počeo specijalizaciju kod nas na neurohirurgiji i sticajem okolnosti bio je privremeno dodeljen na ortopediju Klinilkog centra. Bio je sjajan dečko. On je od početka bio u kovidu. Kako to, nažalost, biva kod doktora kada se razbole, sve je krenulo naopkao. Komplikacija za komplikacijom. Kolege su se borile za njega do kraja, kao usotalom i za sve pacijente. Imate bolesnike, koji šta god da radite, koliko god da se borite, i koliko god privremeno izgledalo da ćete uspeti, jednostavno neke ljude izgubite, šta god da radite, Nažalost, Neša je bio jedan od njih“, potresena je doktorka Grujičić.

Uvek ostaje pitanje – da li je još nešto moglo da se uradi?

„Od početka je bio u toj botbi protiv korone, bio je u kovid centrima i mnogo se borio za pacijente. Zato osećam potrebu da mu se izvinim, zato što nisam mogla da mu pomognem, iako nisam u kovid centru. Ne znam da li je moglo još nešto da se uradi, uvek kada izgubite pacijenta, vi se pitate da li ste mogli još nešto da uradite? Da li je moralo ovako? Njegov život je bio jedna tragična sudbina, od rođenja, pa nadalje. Zato emotivno reagujem i neizmerno mi je žao“, objašnjava našasagovornica kako se oseća i zašto ovaj gubitak još teže pada.

Ističe da su stručnjaci Nenadove specijalnosti deficitarni u Srbiji i da su anesteziolozi upravo ti koji su na svojim plećima izneli poveći teret ove pandemije.

„Mnogo je mladih ljudi otišlo u inostranstvo, sa druge strane, oni koji su ostali već mesecima rade u tim kovid centrima. Mi nemamo dovoljan broj anesteziologa. Mislim da država, možda, ne bi trebalo da dozvoljava čak ni volonterske specijalizacije, nego samo one koje su nama zaista neophodne. Ono što je dobro je da će sada početi subspecijalizacija iz oblasi intenzivne nege. Brojni specijalisti će moći da godinu dana izučavaju tu intenzivnu terapiju, onoliko koliko je to potrebno, da se ne slomi sve na anesteziolozima, ako dođe opet do neke epidemije“, navodi doktorka Grujičić.

Kada je reč o koroni, naša sagovornica, nadu vidi u vakcini, Jer, smatra Grujičić, ona može da zaštiti i spase živote medicinskih radnika, kao i svih ostalih građana.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare