Zagađenje u Beogradu Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ekološki ustanak objavio je da Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije kasni sa izdavanjem objedinjenih IPPC dozvola za velike zagađivače.

Te dozvole predstavljaju integrisan pristup kontroli zagađivanja i podrazumeva svođenje na minimum potrošnje sirovina i energije, sprečavanje ili smanjenje emisija u vazduh, vodu i zemljište, kao i upravljanje otpadom, na osnovu čega se propisuje način rada postrojenja i traži ubrzanje tog procesa.

„U zemlji gde zbog zagađenog vazduha imamo 22.700 novoobolele dece od bronhitisa i 5.000 prijema u bolnicu zbog srčanih obolenja, a 15.000 ljudi umre pre vremena na godišnjem nivou, nadležno Ministarstvo odugovlači uspostvaljanje procedura za monitoring velikih zagađivača više od decenije“, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte još

Iz Ekološkog ustanka podsećaju da na sajtu resornog Ministarstva postoji registar zagađivača koji broji 220 postrojenja, a od toga samo njih 27 danas ima dozvolu propisanu Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, koji je na snazi od 2004. godine.

„Dakle, u proseku jedna i po dozvola se izda godišnje. U međuvremenu, dolazi vreme za ponovno izdavanje dozvola koje su istekle. Dok čekaju na dozvolu, veliki zagađivači mogu da emituju u vazduh i vodu bilo šta, uz vrlo slabu kontrolu zagađenja“, naveli su iz Ekološkog ustanka.

Zato zahtevaju da nadležno Ministarstvo pokaže „minimun odgovornosti i da omogući pribavljanje dozvola propisanih zakonom u roku manjem od pet godina“.

Zagađenje, zagadjenje, Pančevo, Zagađenje vazduha: Jesmo li već otrovani, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Foto: Nova S

Navedeno je da su se predstavnici Ekološkog ustanka prvi put susreli sa problemom integrisanih dozvola za velike zagađivače kada su ih kontaktirali članovi udruženja „Eko Surdulica“, ukazujući da je zagađenje koje „Knauf“, fabrika kamene mineralne vune emituje godinama unazad, „nepodnošljivo“.

Iz Ekološkog ustanka su istakli da su pokrenuli niz sastanaka sa nadležnima, kako bi se uspostavio kontinuirani monitoring zagađenja iz fabrike „Knauf“.

Kontaktirali su lokalnu samoupravu, Agencije za zaštitu životne sredine i samog zagađivača.

„Kao rezultat devetomesečnih pritisaka postavljena je mobilna stanica za merenje zagađenja, međutim, ona nema mogućnost da meri sve polutante, naročito one koji su karakteristični za proizvodnju kamene mineralne vune“, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO Ekološki performans koji je privukao veliku pažnju: Srednjoškolci prodaju zagađen vazduh u Boru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar