Foto: Dušan Marković

Povodom jučerašnje najave zamenika gradonačelnika Milana Đurića Miće o nastavku radova na Šodrošu, Kameničkoj adi i Ribararskom ostrvu i ponovnog dolaska ,,Milenijum tima“ sa mašinom za ,,razminiranje“, aktivisti Šodroš Survivor kampa najavili su da će telima braniti poslednju zelenu oazu na priobalju.

Na području na kojem je zamenik Đurić najavio razminiranje, nalazi se Šodroš Survivor kamp u kojem Novosađani i Novosađanke, već četiri puna meseca, telima brane ovu poslednju prirodnu oazu Novog Sada, koja je još uvek to što jeste upravo zahvaljujući tim građanima u kampu”, kažu aktivisti, pitajući se da li će “
mašina ,,Milenijum tima ,,razminirati“ ljude u kampu”.

“Da javnosti bude jasnije, reč je o oklopnom vozilu na daljinsko upravljanje koja bukvalno jede sve pred sobom, pa pored verovatno nepostojećih mina uništava sve živo i neživo što joj se ispreči na putu. Iza te mašine ostaje pustoš, a devastacija područja na kome ona deluje je totalna. Da li je moguće da cela Kamenička ada leži na minskom polju i da su se tek sada setili da je „razminiraju“? Ili je u pitanju zamajavanje javnosti, a cilj je da se Kamenička ada sravni sa zemljom?”, pitaju aktivisti i dodaju da se neće povući pred najavljenim radovima.

“Šodroš survivor kamp će i ovog puta da ispuni svoju dužnost, a to je odbrana ovog dela grada od potpune devastacije, tako što će ljudi iz kampa zajedno sa građanima Novog Sada stati pred ovu i sve ostale mašine koje budu dovežene na prostor Šodroša, Kameničke ade i Ribarskog ostrva”, naodi se u sapštenju Šodroš kampa. Oni takođe podsećau javnost da je Konvencija Saveta Evrope o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa, Bernska konvencija, postupila po žalbi na ovaj projekat koji je podnela NVO “Svet i Dunav” i zatražila od Ministarstva za zaštitu životne sredine da dostave mapu koja prikazuje oblast koja će biti pogođena predloženim infrastrukturnim objektom, kao i to da li je procenjena mogućnost alternativnih lokacija.

“Građani okupljeni oko Kampa nisu nikakvi hajduci, niti protivnici napretka i razvitka grada. Na ovakve radikalne mere, kao što je četvoromesečno kampovanje u šumi, primorani su, jer ova vlast nije ostavila drugi izbor već da se sopstvenim telima brani ovo malo zelenila i divlje prirode koja je ostala gradu. Ne protivimo izgradnji mosta, mostovi spajaju ljude i potrebni su, ali tom mostu nije mesto ovde, kao što nije mesto ni Novom Sadu na vodi koji ove vlasti žele da ,,proguraju“ uz most”, navode aktivisti, uz napomenu:
“Pozivamo gradske vlasti da se suzdrže od nasilja kojem su skloni. Kamperi nisu nasilnici, ali na nasilje neće ostati nemi i braniće se kako znaju i umeju”.

BONUS VIDEO: Bitka za Šodroš – hoće li biti izgrađen most u prirodnoj oazi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar