Ekološki aktivisti iz Raške predali su Skupštini opštine u ovom gradu građansku inicijativu kojom se zahteva poništavanje Odluke o izgradnji Regionalnog centra za upravljanje otpadom u selu Milačković kod Raške.

Kako su naveli iz Lokalnog fronta Raška, nijedan dokument koji se odnosi na elaborat o zaštiti životne sredine im nije dostavljen, a plan je da se na toj deponiji odlaže otpad i iz Novog Pazara i Tutina.

Selu Milačković iznad Raške, preti da slike koje sada liče na razglednice i predstavljaju sinonim za zdravo selo, umesto zelenih postanu sive. Jer, baš u ovom selu, koje je sinonim za netaknutu prirodu, planiran je gradnja Regionalne deponije.

Foto:Nova.rs

A to znači da bi oko 350 meštana koji su uglavnom stočari, morali da potraže neko drugo mesto za život.

„Nemamo gde da se selimo. Ovo je naša dedovina. Mi nemamo gde da idemo. Raška ima dovoljno kapaciteta da baca smeće na svoju deponiju. Što se sada interesuju za našu lokaciju? Kada nam bude trebala veća, mi ćemo je naći. Na našu deponiju stanovnici Raške će moći da odlažu otpad u narednih još 70 godina“, kaže Radojko Vuković iz sela Milačković.

PROČITAJTE JOŠ:

A da je izgradnja deponije najviše usmerena ka Novom Pazaru i Tutinu koji odavno imaju probleme sa odlaganjem smeća, najbolje ilustruje podatak o količini smeća na godišnjem nivou.

Foto:Nova.rs

„Regionalni centar bi bio za Rašku, Novi Pazar i Tutin. Činjenica da Pazar ima 109.000 stanovnika, a Raška 20.000, jasno govori da je emisija tog otpada na godišnjem nivou preko 100.000 tona. U Raški se on kreće između 15.000 i 20.000 tona“, objašnjava Ljiljana Đoković iz Lokalnog fronta Raška.

„Raška neće smetlište“, naziv je kampanje koju su pokrenuli lokalni ekološki aktivisti. Naime, nakon pokretanja građanske inicijative da se ova odluka Skupštine opštine Raška, koja je inače doneta pre dve godine za vreme mandata Ignjata Rakitića, biće predata peticija. Za nju će biti potrebno da se sakupi najmanje 1.000 potpisa.

BONUS VIDEO: Meštani Srnja protiv deponije koja ih truje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar