Vaska Vasić Koleriko i Milica Ilić Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Ljubav prema građevinarstvu i građevinskim radovima povezala je nedavno Vasku Vasić Koleriko (52), vlasnicu građevinske firme i Milicu Ilić (32), višestruku državnu prvakinju u dizanju tegova, a njihovo poznanstvo i druženje uskoro će biti pretočeno u konkretan posao.

S obzirom da znaju da rade sve građevinske poslove bukvalno od temelja do krova, Vaska i Milica odlučile su da na području Niša grade ekološke kuće za ljude koji ne mogu sebi da obezbede krov nad glavom po cenama koje sada diktira tržište.

Prema Vaskinim rečima, kuće koje će graditi biće od prirodnih materijala – kamena, drveta, zemlje, slame, tako da će njihova cena biti niža od drugih na tržištu, a pri tom će biti energetski efikasne.

“Materijali koji su se nekada koristili za gradnju jeftiniji su od betona i gvožđa, a dokazano je da je stanovanje u njima zdravije jer nema zračenja koje postoji u kućama građenim od betona i gvožđa. Te kuće će svakako ispunjavati sve uslove savremenog stanovanja, poput struje, vode i kanalizacije, a nećemo ih graditi u ’nedođiji’. Gradićemo ih na zemljištu koje je izvan grada, ali ima komunikaciju sa urbanom sredinom i obezbeđuje normalan život jednoj porodici. Naravno, te kuće bi mogle da se koriste i za odmor”, objasnila je Vaska.

Vaska Vasić Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Prema njenim rečima, Milica i ona planiraju da prvu ekološku kuću naprave već tokom predstojeće građevinske sezone.

„Gradnja nam neće predstavljati problem zato što i Milica i ja znamo da radimo sve građevinske poslove, ali svakako nećemo moći same već će nam biti potrebna pomoć još nekih ruku. Nameravamo da oformimo jedan ženski tim. Imam prijateljice koje hoće da se uključe i da nauče da rade građevinske poslove, a ima ih i Milica, tako da će to biti jedna ne mnogo velika, ali efikasna ženska građevinska ekipa“, istakla je Vaska.

Dodala je da ideju o gradnji ekoloških kuća ima duže vreme, ali joj je bilo potrebno da pronađe nekoga sa kim bi zajedno realizovao tu ideju, i pronašla je Milicu.

„Moja dugogodišnja želja je da gradim kuće od prirodnih materijala, jer volim prirodu. Volim da sto odsto svog vremena živim u prirodi. Trenutno mi to život ne dozvoljava, ali želim da takvu mogućnost ponudim onima koji to sebi mogu da priušte“, objasnila je Vaska.

Pročitajte još

Milica Ilić (32), majka šestogodišnjih blizanaca Lava i Lee, koja sa pravom nosi epitet „super mame“ jer trenira dizanje tegova i višestruka je državna prvakinja u tom sportu, vozi i popravlja motore i četvorotočkaše, a uz sve to se bavi i građevinskim radovima, kaže da su se Vaska i ona nedavno upoznale i da im nije trebalo mnogo vremena da dogovore da grade zajedno.

„Ne znam kako, ali nas dve smo dosta dugo bile prijatelji na Fejsbuku. Kada je početkom godine objavljen tekst o Vaski, o tome šta je ona sve do sada uradila sa svojom građevinskom firmom, poslala sam joj poruku i rekla da ukoliko joj treba radnik, neko ko zna da radi građevinske poslove, da me pozove. Ona je to i uradila i dogovorile smo se da zajedno radimo“, istakla je Milica.

Milica Ilić Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Dodala je da i ona, poput Vaske, ima drugarice koje su spremne da im se pridruže u gradnji ekoloških kuća.

„Mislim da su žene predodređene da sviju porodično gnezdo i mi ćemo to i da radimo. Muškarci će moći da nam pomažu ukoliko žele. Moći će da nam kuvaju, ukoliko to dobro rade i da nam obezbede po neko hladno piće“, kazala je Milica kroz smeh.

Uporedo sa izgradnjom ekološih kuća Vaska i Milica planiraju da formiraju udruženje koje će okupljati mlade koji žele da se bave preduzetništvom. Ideja je da u okviru udruženja mladima pruže podršku i savete koji im mogu dobro doći kada pokreću svoj privatni biznis.

BONUS VIDEO 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar