Foto: Arhiva

Konferenciju za novinare predstavnika Skupštine slobodne Srbije danas ispred Ministarstva zdravlja u Nemanjinoj ulici obeležile su brojne primedbe na rad Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, ali i veoma neprijatan verbalni "duel" između epidemiologa Zorana Radovanovića i državnog sekretara Ministarstva zdravlja Mirsada Đerleka.

Konferencija je organizovana povodom godišnjice „najsmešnijeg virusa“ – nastupa pojedinih lekara iz Kriznog štaba i državnog vrha – na kojem je izneta veoma neoprezna ocena epidemiološke situacije.

„Tog dana održana je ta smehotresna, razdragana i sramna konferencija za štampu koja je pokazala svu našu kratkovitost i ignorantnost. Oglušili smo se od upozorenja SZO da predstoji epidemija jedne od 8 bolesti i da treba da pripremimo maske i laboratorije. Arogantan stav kada je u svetu bilo 83.000 zaraženih, oko 3.000 mrtvih, samo u Italiji 500 obolelih, mi smo se sprdali i ismevali smo ljude koji su pokazivali zabrinutost. Učesnici te konferencije išli su toliko daleko da su govorili o superiornosti ove nacije, a to se od II svetskog rata ne radi, to nije pristojno“, rekao je Zoran Radovanović.

Zoran Radovanović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Lažirali su se brojevi, rekao je epidemiolog, a letnji talas je bio izazvan politikantskim razlozima.

„Treći talas na jesen je uzeo mah koji nije smeo da uzme. Stručnjaci su ignorisani. Narod i vlast koja se tako odnosi prema svojoj umetničkoj i naučnoj inteligenciji ne mogu da očekuju ništa dobro. Ubuduće ćemo svaki dan obeležavati dan politicke i stručne neodgovornosti“, rekao je on.

Njegov kolega Rade Panić rekao je da bi ovaj dan trebalo da bude opomena.

„Pored toga što nas u Evropi zovu vakcinalni raj, imaćemo u martu novi talas koji je već krenuo. U epidemiju smo ušli sa 15 odsto manje zdravstvenih radnika, posle godinu dana imamo da se bolnice uvode u kovid sistem bez adekvatne analize, Preminulo je 109 lekara, farmaceuta, stomatologa, a broj sestara i tehničara se ne zna. Mnogi su bili nagrađeni. Odavno nije bila ovakva garnitura državnih sekretara. Mnogi su nagrađeni jer su skrivali podatke o epidemiji…“, rekao je, između ostalog, Panić.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Odmah po završetku konferencije, na stepeništu ispred zgrade ministarstva pojavili su se sekretar Mirsad Đerlek i portparol ministarstva zdravlja. Đerlek se tada obratio okupljenim kolegama:

„Mi smo znali da ce se na kraju ove bitke pojaviti pametni generali! Napravili smo dve bolnice, najveći broj ljudi smo vakcinisali. Niko ne može da negira da je mala Srbija nabavila 2,5 miliona vakcina“, rekao je Đerlek.

Sekretar ministarstva nastavio je sa teškim rečima:

„Šta vam je cilj ovoga? Na vašu žalost to se nije desilo. Gospodo generali, prizivali ste da pobedi korona! Meni je umrla majka, nemamo vremena da se bavimo ovim stvarima“, rekao je Đerlek. On je dodao da se ne kasni sa merama protiv širenja epidemije, već da „postoji procedura“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare