Foto: Shutterstock/Elmedin Hajrovic/ATAImages/Promo Logo

Država je potrošila oko 360.000 evra za projekat "Zdravitas", zbog koga već danima negoduju roditelji, stručna javnost i prosvetari. Kako se do sada moglo čuti, problem je što će mnogi lični podaci dece biti dostupni, dok će za nastavnike pristupanje još jednoj platformi biti samo dodatni posao. Na izradi ovog projekta učestvovale su i dve privatne firme, od koje je vlasnik jedne sa Kajmanskih ostrva.

Upoznavanje javnosti sa projektom „Zdravitas“ došlo je u isto vreme kad i protesti prosvetara i obustava nastave u školama. Sindikalci su unapred rekli da u tom programu neće učestvovati.

Iako će ga praktično sprovoditi Ministarstvo prosvete, tender za izradu tog portala je raspisala Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, a javio se samo jedan ponuđač. Zapravo, reč je o konzorcijumu dve privatne firme SAGA i Portal Master Solutions, deo te grupe ponuđača bili su i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje i FON. Posao izrade „Zdravitasa“ je vredan 42 miliona dinara.

Slavica Đukić Dejanović polaganje prijemnog ispita Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Vlasnici privatnih firmi koje su bile jedini ponuđači za izradu Zdravitasa su iz Beograda, ali i iz Austrije, pa čak i sa Kajmanskih ostrva.

Naime, direktor privatne firme SAGA d.o.o je biznismen Radenko Radan, a udeo u vlasništvu dele: firma New Frontier Solušns iz Austrije, koja ima 65 odsto, kao i Noventiq Holdings sa Kajmanskih ostrva sa 11 odsto, ali i Goran Đaković sa 16 odsto i još dva fizička lica. U drugoj firmi – PortalMasters Solutions, direktor Marko Petrović ima 60 odsto udela u vlasništvu, a Filip Furtula poseduje 40 odsto.

Šta je „posao“ Zdravitasa?

Inače, platforma je osmišljena tako da prati motorni razvoj učenika od trećeg razreda osnovne, pa do kraja srednje škole. Kako se navodi u dostupnim dokumentima, “sistem Zdravitas je posvećen testiranju učenika osnovnih i srednjih škola, odnosno prikupljanju povratnih informacija za svakog učenika o njegovom sopstvenom nivou motoričkih sposobnosti i fizičkog razvoja“.

Sastoji se od Javnog portala Zdravitas i istoimenog administrativnog portala.

Fizičko
Fizičko

Javni portal zdravitas.gov.rs omogućiće učesnicima i roditeljima da budu upućeni u postupak prikupljanja podataka o nivou motoričkih sposobnosti i fizičkog razvoja učenika. Kako se ističe, tu će moći da vide i program izičkog i zdravstvenog vaspitanja i ciljeve sposobnosti učenika u okviru nastave fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, ali i stručne preporuke i smernice u vezi sa zdravim načinom života i značajem koje fizička aktivnost ima na fizički razvoj i zdravlje učenika.

„Besmisleni dodatni posao za premale plate“

Međutim, prosvetari se bune jer kažu da je ovo besmisleni dodatni posao na već previše administracije koju obavljaju, za premale plate, dok roditeljima smeta što će medicinski podaci dece biti javno dostupni.

Kako je za N1 objasnila Mirjana Gašić iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, njima je sporno što se u aplikaciju unose i lični podaci deteta i roditelja, ime prezime i JMBG i to bez saglasnosti roditelja, zbog čega su zatražili mišljenje Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti – da li je unos i obrada ovih podataka u skladu sa zakonom.

Foto: Shutterstock

Takođe, ona navodi da je uvođenje ove Platforme samo dodatni posao za nastvanike, koji su već preopterećeni.

„Postoji es-dnevnik, postoji JOB, postoji JISP, postoji SPIRI. Verujte mi, ja više ne mogu ni da nabrojim sve te skraćenice kojima smo mi opterećeni“, izjavila je za N1 Mirjana Gašić iz USPRS.

Pročitajte još:

Sa druge strane, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je već prvog dana školske godine rekla da će se kroz platformu Zdravitas, od trećeg razreda do završetka srednje škole, „pratiti motorni razvoj sa uticajem na kogniciju emocije i ostale komponente ličnosti dece“. U drugoj izjavi istog dana kazala je da će Zdravitas pratiti motorne aktivnosti đaka kako bi se na vreme uočile i otklanjale eventualne nepravilnosti kod dece.

Saglasnost nije obavezna, ali podaci jesu

Roditeljima ova objašnjenja ne znače mnogo, a dodatno su ih zabrinule informacije da će se unositi i obrađivati podaci o zdravstvenom stanju i razvoju njihove dece.

Nastavnici fizičkog vaspitanja, koji međutim, jedini podržavaju ovaj projekat, kažu da roditelj može da odbije da da saglasnost za praćenje fizičkog razvoja njegovog deteta, ali to samo znači da neće imati uvid u rezultate svog deteta, koji će se svakako beležiti kao statistički podaci.

Foto: Shutterstock

Kako objašnjavaju, pristup obrađenim podacima će imati Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, koji će jednom do dva puta godišnje slati izveštaje Ministarstvu prosvete i stručnoj javnosti, a na osnovu kojih će se odlučivati da li treba revidirati broj časova fizičkog i na kojim veštinama treba raditi, uzimajući u obzir motoričke sposobnosti i razvoj dece.

Okvirni rok za unos podataka u Zdravitas je 15. decembar, a oni nastavnici koji do sada nisu, do tada će moći da dopune evidenciju koja, kako navode mediji, već sada broji oko 200.000 dece.

***

BONUS VIDEO: (Ne)ovlašćeno prikupljanje podataka za projekat Zdravitas?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare