dr Ivo Udovičić

Šta znači kad je neko na respiratoru? Pacijentu koji ima blažu kliničku sliku, a zahteva kiseoničku potporu, možete dati obične maske, gde regulišete protok kiseonika do 15 litara. Međutim, kada imate težu kliničku sliku, tih 15 litara koju pacijent dobija preko obične maske ili preko nazalnog katetera nije dovoljno, kaže anesteziolog pukovnik docent dr Ivo Udovičić, komandant Vojne bolnice Karaburma.

„Ako nemamo respirator na koji ćemo staviti tog pacijenta – on ne može da preživi“, objašnjava Dr Ivo Udovičić, komandant Vojne bolnice Karaburma:

Sledeći stepenik je da se pacijent premesti u respiratornu jedinicu u okviru bolnice gde će dobiti podršku respiratora.

„Kakvu podršku će dobiti – o tome odlučuju intenzivisti-anesteziolozi koji se time bave. Najlakši oblik je ono što zovemo high flow nazalne kanile, gde imate veliki protok kiseonika, preko 60 i 70 litara i 100 postotni kiseonik, Ako ni to nije dovoljno, mi se odlučujemo na tzv. neinvazivnu ventilaciju sa full face maskama, gde se celo lice prekrije maskom“, navodi dr Udovičić.

Ta maska, kako navodi, ima jedan deo koji se spoji sa respiratorom.

„Respirator sada pomaže pacijentu, koji i dalje diše, ali ako ga odvojite od respiratora, on će da umre.  Vi morate da podsetite respirator, da date podršku u udisaju, tj. da date pozitivan pritisak pod maskom koja dobro dihtuje da vazduh ne može da curi van. I, mi po kliničkoj slici određujemo o kom pozitivnom pritisku će biti reč – 5, ili 10, ili 15, kao i o kolikom procentu kiseonika – 25, 30 pa sve do 100 odsto“, objašnjava dr udovičić.

Kod ove neinvazivne ventilacije,  prema navodima dr Udovičića, mogu da se napravi stotina kombinacija.

„A, kada ne pomaže ni 100 postotni kiseonik, ni maksimalni pritisak koji ta maska može da podnese i pacijent da ga prihvati – onda pacijenta moramo relaksirati, odnosno staviti mu tubu, tj. cev u dušnik i potpuno isključiti njegov mišićni rad, da umesto njega diše aparat“, navodi dr Ivo Udovičić.

To je, nažalost, poslednji stepenik u mehaničkoj vantilaciji.

„I, kada do toga dođe, šanse pacijenta da preživi u ovoj bolesti su minimalne. To nije samo naša statistika, nego svetska statistika“, navodi dr Udovičić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare