Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Zbog postavljanja lažnih dijagnoza i upućivanja pacijentkinja na privatnu kliniku na obavljanje bespotrebnih intervencija i ugrožavanja njihovog zdravlja, ginekolog dr Saša Milošević, priveden je i zadržan u pritvoru u novembru 2022. godine. Od tada do nedavno, Dom zdravlja Bečej, u kojem je ovaj lekar stalno zaposlen, nije imao nijednog ginekologa, a pacijentkinje su i ranije zazirale od njegove ordinacije zbog neprijatnosti koje su, kako za Nova.rs kažu, doživljavale prilikom pregleda. Međutim, ni pritvor ni problematično ponašanje nije sprečio doktora Miloševića da se vrati na posao čim je pušten na slobodu.

Naime, početkom ove godine, gotovo 1.000 žena potpisalo je peticiju za “Prestanak radnog odnosa ginekologa S. M. u DZ Bečej, pokretanje disciplinske i oduzimanje licence!”

Foto: Shutterstock

U tekstu uz peticiju stoji:

“Ginekolog S. M. prvenstveno je ‘oteran’ iz Novog Sada zbog postojanja osnovane sumnje da je davao lažne dijagnoze ženama, koje je nastavljao da leči privatno. Počeo je da radi u DZ Bečej i nastavio sa starom praksom, a pritom je, prema tvrdnjama žena u komentarima lokalne grupe žene, vređao, ponižavao, omalovažavao pacijentkinje, nazivao ih raznim pogrdnim imenima poput: debela krmačo, ko će tebe takvu da j…, nemaš razvijenu inteligenciju i slično. Izbacivao ih je često iz ordinacije, ostavljao ih iz obesti da satima čekaju u čekaonici, nije slao papire za bolovanje, nije hteo da prepiše terapiju… Pacijentkinje su pokušale da ga prijave pravnoj službi DZ i Opštini, ali uzalud. Protiv ovog ginekologa vode se razni krivični postupci. Za sve prethodno dobio je samo ukor lekarske komore, podneta je i privatna tužba, a pacijentkinje su pisale i Ministarstvu”.

“On maltretira pacijentkinje, viče, histeriše, vređa trudnice, iz njegove ordinacije masovno izlaze uplakane. Bio je do skoro u pritvoru, a dom zdravlja ga bez pardona vraća na posao, kao da niko drugi ne može da ga zameni. Kod njega nijedna normalna žena neće da se leči. To je sramota”, kaže za Nova.rs K. R. (37), pacijentkinja koja ima karton u ovoj ustanovi, a koja je više puta od pomenutog doktora doživela neprijatnost.

Foto: Shutterstock

Kada smo ga pozvali za komentar povodom optužbi, ali i navoda pacijentkinja o nedopustivom tretmanu prema njima, preko medicinske sestre nam je poručio, da “zbog previše posla nema vremena za razgovor sa novinarima”.

Da doktor Milošević ima dugu tradiciju nadmenog i nedopustivog ponašanja prema pacijentkinjama poslednjh 15 godina, svedoče žene koje su na forumima razmenjivale iskustva lečenja kod ovog ginekologa.

Pročitajte još:

“Potpuno naivno sam u prvoj trudnoći krenula kod njega, misleći da doktor zna šta radi, to je ionako prirodno stanje žene. Međutim, uz svu neljubaznost, neprofesionalizam, slanje na bespotrebne analize, isključivo u jednu te istu laboratoriju (jer kada sam dabl test uradila u drugoj histerisao je na mene), sve do zanemarivanja merenja pritiska i težine koje bi mi na kraju možda i spasili bebicu. To su mi potvrdili i stručnjaci iz porodilišta ‘Betanija’, jer usled nemarnosti nije video problem i ja sam na kraju ostala bez moje bebe u 37. nedelji trudnoće. Ne tvrdim da je isključivo on kriv, ja sam kriva što sam išla kod njega uprkos instinktima i njegovoj nadmenosti”, napisala je pre više godina bivša pacijentkinja ovog doktora.

Podsetimo, doktor Milošević bio je u pritvoru od 23. novembra 2022, sve do nedavno.

Foto: Shutterstock

Početkom decembra 2022. direktor Doma zdravlja Bečej, dr Slobodan Dimitrov, potvrdio je za portal MojBečej.rs da se ginekolog S.M. nalazi se u pritvoru od 23. novembra i da je „neizvesno kada će biti pušten“.

Ovaj lekar je pacijentkinjama, kako one tvrde, dok je još radio u Novom Sadu, u Domu zdravlja u Novom naselju, dijagnostikovao kondilome (polne bradavice), a potom ih upućivao u privatnu ordinaciju na Grbavici, da bi im uradio intervenciju, iako kondiloma nigde nije bilo.

“Na pregledu mi je rekao da imam kondilome, da za to spremim 6.000 dinara i da dođem u njegovu privatnu ordinaciju. Već je počeo da mi zakazuje termin i datum kada je na moje pitanje da li to može da se ukloni u državnoj klinici, jer para trenutno nemam, počeo da se ljuti i uz gunđanje mi ispisao uput za Betaniju, uz dobacivanje kako će mi tamo nekakvi specijalizanti uklanjati kondilome. Doktori su mi rekli da nema potrebe za intervencijom jer kondilome nemam. Pitali su koji lekar je postavio dijagnozu, a kada sam rekla ime, pitali su da li je možda ponudio da me leči privatno. Objasnili su mi da ja nisam prva koju je pokušao da obmane”, ispiračala je za medije R. D. još 2014., kada je poslednji put bila kod ovog lekara.

Ginekolog Milošević je u DZ Bečej zaposlen na neodređeno vreme i jedini je specijalista ginekologije u bečejskoj zdravstvenoj ustanovi koji ima pravo da ispisuje recepte, porodiljska odsustva i bolovanja, a pacijentkinje ga zaobilaze u širokom luku.

Foto: Shutterstock

Bečejski Dom zdravlja je i pre privođenja ovog ginekologa imao manjak lekara, a nakon što je dr Milošević priveden, u Službi za ginekologiju ostala je da radi jedna doktorka, dr Snežana Ubović, koja nije imala odobrenje da piše upute i propisuje lekove.

“Dr Ubović nema pravo da piše upute i lekove zato što radi u privatnoj praksi, a može da vrši pregled pacijentkinja. Dom zdravlja je trenutno u pregovorima sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje da izabrani lekari privremeno pišu hranarinske liste, upute i recepte umesto nedostajućeg ginekologa”, izavio je krajem prošle godine dr Dimitrov, direktor DZ Bečej.

Ovaj dom zdravlja je 2022. uputio jednu doktorku na specijalizaciju iz ginekologije koja će istu završiti za dve godine.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Dok se dr Milošević nije vratio, trudnice i sve žene iz Bečeja, kojima je tokom nekoliko meseci bila potrebna pomoć ginekologa, recept za lekove, uput na operaciju, oporavak i uopšte bilo koji segment lečenja, odlazile su kod privatnika ili bile upućivane na Dom zdravlja Srbobran, prvenstveno za regulisanje papirologije za vantelesnu oplodnju, ali i druge usluge.
Iako je najavljivano da će DZ Bečej pregovarati sa nekoliko ginekologa, od tada do danas, nisu imali nijednog specijalistu ginekologije, sve dok na “zadnja” vrata nije ponovo ušao doktor Milošević.

Iz ove ustanove pravdali su se kako su više puta raspisivali konkurs za ginekologa, ali se niko nije prijavio, jer je ova specijalnost u velikom deficitu, izjavio je pre nekoliko meseci doktor Dimitrov, direktor bečejske zdravstvene ustanove.

Na naša pitanja, pozive i mejlove, nije odgovorio do zaključenja ovog teksta.

***

BONUS VIDEO: Užički ginekolog osuđen samo na osam meseci kućnog pritvora za polno uznemiravanje žena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare