Dom zdravlja Dr Simo Milošević Železnik Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Na otvaranje Zdravstvene stanice (ZS) u Železniku, koja pripada Domu zdravlja “Dr Simo Milošević” na Čukarici, od oktobra 2022. čeka više od 20.000 ljudi, zbog čega su ga i prozvali "Skadar na Bojani". Kako Nova.rs saznaje, renoviranje, koje je radila firma “M Enterijer”, poznata po luksuznim projektima na Kopaoniku i u Beogradu, konačno je završeno, ali je zgrada i dalje pod ključem. Pacijenti nastavljaju da se leče u Sremčici i na Banovom brdu, gde su ogromne gužve i nikad, kako kažu, nema termina za preglede.

Građanima ovog čukaričkog naselja niko od nadležnih nije se obratio gotovo dve godine, a “putovanje” do najbližeg lekara, najteže pada penzionerima i roditeljima male dece, koji nemaju sopstveni prevoz, a kojima je zdravstvena nega najneophodnija.

Dom zdravlja Dr Simo Milošević Železnik Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon brojnih žalbi čitalaca Nova.rs, obišli smo radove na ovom objektu, ispred kojeg smo zatekli pacijente, koji za nadležne imaju samo jedno pitanje: “Kada će dom zdravlja biti otvoren?”

Samo da otvore pre zime

“Idem od 2022. u Sremčicu kod lekara, autobusom 511, a nekad i sa dva prevoza, nema drugog načina. Autobus užasno grmi, tutnji, dugo se čeka, prođe pola dana dok odem i vratim se kući, jer su tamo ogromne gužve. U Železniku, koji je bio kao mala klinika, imali smo sve specijaliste, snimanje pluća, ultrazvuk, a sad nemamo ništa. U Sremčici mi čak ni pritisak ne izmere, ne dobijem ni recept za lekove, nego moram sve sama da plaćam. Ako ovo ne otvore pre zime, bolje da umrem, jer po snegu i ledu više neću putovati kod lekara, bez obzira na posledice”, žali se u razgovoru za Nova.rs Stana Golubović (89), pacijentkinja ZS Železnik, koja više puta mesečno, zbog recepata i kontrola, odlazi autobusom u Sremčicu.

Dom zdravlja Dr Simo Milošević Železnik Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Deo pacijenata iz Železnika raspoređen je kod lekara na Banovom brdu i besni su što skoro dve godine moraju da ustaju u zoru, kako bi stigli na red za preglede.

“Ustajala sam u četiri ujutru kako bih na vreme stigla na Banovo brdo da izvadim krv. Tamo se brzo stvori gužva, jer pored njihovih redovnih pacijenata, od 2022. imaju i nas iz Železnika. Nikad nema termina za preglede, nego idemo kad stignemo. Od početka su naše lekare prerasporedili u druge domove zdravlja, a nama su potrebni ovde, gde možemo da dođemo pešaka, da ne čekamo satima i da dobijemo kvalitetan pregled. Baš nas briga dokle su stigli sa radovima, koji su stvarno kao ‘Skadar na Bojani’, samo da konačno otvore”, kaže Jelica (70), sa kojom smo razgovarali ispred zgrade zatvorenog doma zdravlja.

Dom zdravlja Dr Simo Milošević Železnik Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Na prvi pogled, ovaj objekat, za čije se otvaranje mole žitelji Železnika, deluje gotovo. Jasno je da je fasada završena, kao i prozori, vrata, stepenice, prilazi objektu, a radnici firme “M Enterijer”, rekli su nam i da je kompletno namešten, ali nismo dobili odobrenje da uđemo i sami se uverimo.

EPS „nije dao“ struju

Na komentare građana, koji kažu da ih ne zanima da li je sve gotovo, već zahtevaju da znaju datum otvaranja, jedan od radnika dobacuje: “Sve je završeno, imaćete čak i lift!”

Dom zdravlja Dr Simo Milošević Železnik Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Radnici ove firme, objašnjavaju da su rokovi za završetak radova i otvaranje objekta probijeni, jer do nedavno nije bilo struje.

“Konačno je to sa EPS-om rešeno i struja je puštena. Dom zdravlja ‘Dr Simo Milošević’, opremio je objekat nameštajem. Puštena je i voda. Obavljen je tehnički pregled i uskoro će nadležni doneti odluku kad će otvoriti zgradu za pacijente. Verujemo da će to biti za 15 do 20 dana”, kaže jedan od radnika firme “M Enterijer”.

Dom zdravlja Dr Simo Milošević Železnik Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Na prilazu ovoj zdravstvenoj stanici, pažnju odvlače “radovi na putu”, koji se, kako žitelji Železnika za Nova.rs tvrde, neumorno iznova “presvlači”.

Pročitajte još:

“Ovo sve mi plaćamo i asfalt koji stalno menjaju i renoviranje doma zdravlja. Radovi na ulicama oko ZS se ponavljaju sigurno već treći put, a mi još idemo kod lekara sa dva autobusa. Ne treba nam ulica bez rupa, hoćemo doktore. Ovaj put će ponovo da rasture jer nema kišne kanalizacije, pa ne može da opstane, a niko ne zna koliko para je uloženo. Čim padne veća kiša, niz ovu ulicu svaki put krene bujica i napravi reku”, kaže Stojan Petrović (68), koji živi u komšiluku.

Izlazili na proteste, pisali peticije…

Podsetimo, ZS u Železniku zatvorena je 6. oktobra 2022. godine. Kako od tog dana, pa narednih meseci nisu počinjali radovi, građani ovog čukaričkog naselja su se početkom marta 2023. okupili na protestu, jer se rekonstrukcija objekta nije ni nazirala.

Dom zdravlja Dr Simo Milošević Železnik Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Zahtevali su tada da se hitno u Mesnoj zajednici otvori ambulanta za decu i starije građane, sve do rešavanja ovog problema, kao i da se do završetka radova obezbedi mini-bus linija, koja bi saobraćala od Železnika do Doma zdravlja u Sremčici, gde su većinom preraspoređeni.

Kako nijedan od zahteva sa protesta nije ispunjen, a ustanova je i dalje bila pod ključem i katancima, građani su početkom novembra 2023. godine, pokrenuli peticiju “Za hitnu obnovu Doma zdravlja Železnik”.

Dom zdravlja Dr Simo Milošević Železnik Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Oni su tada naglasili da kada se razbole, moraju da putuju najmanje 10 kilometara kako bi stigli do najbližeg lekara, a najteže je starima, koji se otežano kreću, kao i roditeljima, koji nose bolesnu decu kroz gradski prevoz. Radovi na obnovi i opremanju ZS Železnik trebalo je da budu završeni najkasnije u februaru 2024. godine.

„M Enterijer“ ispitivalo Ministarstvo rada

Inače, firma “M Enterijer”, koja je više od godinu i po dana odugovlačila sa radovima, je u vlasništvu Marka Ivića, koji je od ranije poznat po spornim projektima. Ovu firmu je 2023. godine ispitivalo Ministarstvo rada, kada su, prema pisanju medija, prijavljeni za rad na crno tokom izgradnje u Ski centru „Sunčani vrhovi“ na Kopaoniku.

Kopaonik Foto: Privatna arhiva

Vlasnik firme je, prema pisanju medija, često viđen u društvu visokih državnih funkcionera i članova Vlade Srbije. Firma “M Enterijer“ radila je neke od najvažnijih građevinskih projekata u Srbiji, među kojima su zgrada Fakulteta organizacionih nauka, jedan od najluksuznijih hotela na Kopaoniku “Viceroy”, takođe garaža i heliodrom u ovom skijalištu, Trafo stanica Beograd, objekat za održavanje elektromreža Srbije i brojne druge stambeno-poslovne komplekse.

Da ne bude sve tako crno, firma “M Enterijer” poznata je i po brojnim donacijama, pre svega manastiru Hilandar, potom zdravstvenim ustanovama u doba pandemije, kao i pomoći naseljima ugroženim u poplavama.

Foto:Jovan Jevtić/Privatna arhiva

Na naša pitanja o datumu otvaranja doma zdravlja, radovima koji su probili sve rokove, iz DZ “Dr Simo Milošević” na Čukarici, kao ni iz Opštine, ali ni uprave grada Beograda, niti iz Ministarstva zdravlja, nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta.

***

BONUS VIDEO: Građani protiv investitora i gradnje nebodera: „Nama nedostaju dom zdravlja i vrtići“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare