Foto: google maps, Shutterstock, N1

Porodilja D. L. (31) koja je preminula u Univerzitetskom kliničkom centru Niš, nakon što se dva dana ranije porodila u Opštoj bolnici Leskovac, na žalost, jedna je u nizu žena koje su u srpskim porodilištima, nakon carskog reza, u poslednjih nekoliko godina, izgubile život. Iako porodica preminule žene tvrdi da je ona bila zdrava, ginekološkinja za Nova.rs otkriva da simptomi posle porođaja ukazuju na visokorizičnu trudnoću i brojne sindrome.

Porođaj u sedmom mesecu na carski rez, ukazuje na to da je žena mesecima trebalo da leži u bolnici, pod nadzorom lekara, a u porođajnoj sali su morali biti stručnjaci za rizične trudnoće.

Foto:Google maps

“Postoji patologija trudnoće koja komplikuje operaciju, odnosno carski rez. S obzirom da je žena porođena u sedmom mesecu na carski, vrlo je moguće da je tokom trudnoće došlo do hipertenzije, help (hellp) sindroma, urasle posteljice ili neke druge komplikacije. Postoji poseban entitet koji može da se javi u periodu trudnoće, a to je hemoragija, koja podrazumeva indikacije tokom kojih se carski rez komplikuje sa pasivnim krvarenjima. Ono je povezano sa sistemskim oboljenjima, koja nastaju kao posledica trudnoće”, objašnjava za Nova.rs prof. dr Snežana Rakić, specijalistkinja ginekologije i akušerstva i nekadašnja direktorka GAK Narodni front.

Najkomplikovanija operacija u ginekologiji

Ona navodi da su brojni razlozi zbog kojih može doći do komplikacija i obilnog krvarenja prilikom carskog reza.

Foto: Shutterstock

“Kod nekih trudnica se uruši kompletan koagulacioni status. Usled helpa ili hipertenzivnog sindroma, dođe do obilnog krvarenja i tu nastaje ozbiljan problem, koji se može završiti kobno. Ljudi misle da je u pitanju jednostavna operacija, a nijedna se u ginekologiji ne može zakomplikovati kao carski rez, koji je nepredvidiv. Takvi pacijenti moraju da leže u tercijarnoj ustanovi pre porođaja. U zavisnosti od patologije određuje se vreme hospitalizacije, to može biti mesec dana, dva ili tri, zavisno od protokola”, kaže prof. dr Rakić.

Foto: NewsmaxAdria/NovaS

Postoje rani znaci koji ukazuju na to da je tokom trudnoće nastala komplikacija i da je hospitalizacija neophodna, ali kod pojedinih žena, javljaju se kasno.

PROČITAJTE JOŠ:

“Ipak, mora se prepoznati trudnoća visokog rizika. U slučaju porodilje iz Leskovca, treba postaviti pitanje zašto je porođena u sedmom mesecu na carski rez? To ukazuje na problem koji je postojao, na neki od pomenutih sindroma, koji su izazvali prevremeni porođaj, ali moguće da nisu uočeni na vreme. Svakako, nadzor će pokazati šta se dogodilo”, zaključuje doktorka.

Foto: Shutterstock

Podsetimo, D. L. porodila se na carski rez u utorak u leskovačkoj bolnici, a usled obilnog krvarenja, dva dana kasnije, prebačena je u UKC Niš, gde je, uz sve terapije i borbu lekara, nažalost, preminula.

#related-news_0

“Kod nas je stigla u sredu u tri popodne. Krvarila je, ali je delovalo da će joj biti bolje. Dobila je terapiju i u toku noći je, nažalost, stanje iznenada počelo da se pogoršava. U četvrtak ujutru je preminula. Ovo je slučaj koji treba temeljno ispitati, jer je žena imala neprestano, obilno krvarenje, koje se završilo fatalno. Kod osoblja koje je porađalo se očigledno desio previd. Lekari nisu prepoznali da to krvarenje može biti kobno, a trebalo je reagovati odmah”, kaže za Nova.rs lekar iz UKC Niš, koji je zamolio da ostane anoniman.

Bila zdrava do porođaja

Da D. L. (31) iz Vlasotinca do porođaja nije imala zdravstvenih tegoba i da se posle porođaja osećala dobro, navode članovi njene porodice, koji sumnjaju da su komplikacije usled kojih je preminula nastale zbog nemara i nebrige lekara. Oni očekuju nalaze iz Opšte bolnice Leskovac i poručuju će neko morati da odgovara za preranu smrt D. L.

rakija bolnica leskovac
Foto:Facebook/Opšta bolnica Leskovac

Članovi porodice navode da ništa nije moglo da ukaže na zdravstvene probleme kada je primljena u leskovačku bolnicu pre dva dana, kada je porođaj počeo.

„Nakon porođaja bila je u najboljem redu. Čula se sa nama, ali već narednog dana, a to je bilo u sredu, prevezena je za Niš, a kao razlog su naveli mali broj trombocita i da mnogo krvari i da joj je krv razređena“, kažu iz kruga porodice, a objavile su Južne vesti.

Navode da čekaju kompletnu papirologiju, kako bi odlučili da li da tuže bolnicu.

„Moramo da pogledamo te parametre iz Opšte bolnice u Leskovcu i ukoliko nešto bude sumnjivo uslediće tužba. Mi nju svakako ne možemo više da vratimo, ali najbitnije je da neko odgovara za njenu smrt, naročito ako možemo da pomognemo nekome ko bude bio u sličnoj situaciji u budućnosti“, kažu iz porodice.

pacijent korona leskovac
Foto:N1

Direktor leskovačke bolnice dr Nebojša Dimitrijević, za Nova.rs kaže da čekaju izveštaj Ministarstva zdravlja, i da, ako se ispostavi da su krivi, odgovaraće.

“I bez njihovog nadzora, osećam se odgovornim. Poznajem roditelje preminule devojke, jako mi je teško. Dva dana nisam spavao, srce mi se cepa zbog nje, a poznavao sam je od malena. Njena majka me je pozvala i javila mi šta se dogodilo. Nisam znao da se porađala u našoj bolnici. Nisam ginekolog, pa ne mogu da tvrdim što je pošlo po zlu. Znam samo da je carski rez bio hitno indikovan, a doktorka koja je porađala je iskusna i stručna, ipak nešto se, očigledno, iskomplikovalo”, kaže dr Dimitrijević.

Dr Nebojša Dimitrijević Foto: Youtube/ TV 4S

Iz niškog Kliničkog centra ranije su saopštili da je devojka iz Vlasotinca u teškom stanju primljena i da je usled komplikacija i krvarenja preminula u četvrtak u jutarnjim satima.

U leskovačkoj bolnici naložena je juče unutrašnja kontrola, a od jutros su, u ovoj ustanovi, nadzor izvršili i inspektori Ministarstva zdravlja.

***

BONUS VIDEO: Porodilja Marica i izjava Jelene Ivković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar