predavanje međugeneracijska solidarnost
Foto: Promo

Na svetu trenutno živi više od 900 miliona ljudi, a do 2050. godine ova brojka prevazići će dve milijarde, ukoliko danas ne počnemo da radimo na zajedničkoj strategiji međugeneracijske solidarnosti nećemo imati dovoljno ni formalnih ni neformalnih negovatelja, zaključak je predavanja psihološkinje Nataše Todorović.

Kako je istakla na predavanju održanom u Petrovcu na Mlavi međugeneracijska solidarnost je neophodna za zdravlje i i stabilnost nacije, ali i za razvoj kohezivnog društva.

Todorović ističe da su istraživanja pokazala da stari, uprkos suprotnom verovanju, doprinose ekonomiji i kultri kao i da percepcija starosti mra da se promeni.

Ona ističe da pored borbe protiv ejdžizma, promocije starih i njihovih potreba u mediima i postavljanja pitanja “šta je njima zapravo potrebno”, neobhodna je i sistemska reforma – pre svega penzionog sistema.

predavanje međugeneracijska solidarnost
Foto: PROMO

“Treba da se zapitamo ko su naši prijatelji. Ako su samo iz naše generacije onda ne radimo nešto dobro. Neophodno je da se družomo i sa mlađima kako bi smo bili u korak sa vremenom, ali i sa starijima koji mogu da nam ponude drugačiju perspektivu”, ističe Todorović.

Kao primer marginalizacije starih Todorović ističe da statistike nasilja nad ženama često u obzir uzimaju podatke samo o ženama do 49 godine starosti.

“Ako imate više od 49 godina izgleda da niste žena, a zapravo fizičko nasilje nad starijim građankama često je brutalnije”, upozorava Todorović.

“Ljudska prava starih danas su ljudska prava nas sutra”, zaključila je ona.

Urgenta pedijatrija u vanbolničkim sredinama

predavanje međugeneracijska solidarnost
Foto: Promo

Medicinskim radnicima okupljenim u sali opštine predavanje je održao i anesteziolog Dr Mladen Erceg.

Govoreći o urgentnoj pedijatriji Dr Erceg istakao je da je zahvaljući centralizovanim odeljenjima intenzivne nege deci pružena mogućnost da prežive teška oboljenja i povrede ranije smatrane neizlečivim.

Međutim, dečiji lekari primarne zdravstvene zaštite, koji svoju delatnost obavljaju u vanbolničkoj sredini, često u nepovoljnim uslovima, takođe se suočavaju s urgentnim stanjima nastalim usled različitih oboljenja ili povreda što ugrožavaju život deteta, a ponekad i sa detetom bez vitalnih funkcija.
U takvoj situaciji, često lišeni svih pogodnosti koje pruža savremena medicinska tehnologija, oni su prinuđeni da na najbolji i najbrži način pomognu ugroženom detetu.

Dr Erceg je tokom predavanja predstavio najčešće probleme sa kojima se susreću medicinski radnici u vanbolničkoj sredini kao i rešenje takvih problema.

Predavanje je održano uz podršku Opštine Petrovac na Mlavi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar