Foto: Ivan Dinić/Nova S

Prof. dr Dragan Delić, infektolog, izjavio je u Novom danu za TV N1 da je "otežan prenos virusa".

„Virus nije oslabio, ali je otežan prenos u ovim uslovima, kada imate veću vlagu, UV zračenje i kad smo u otvorenom. Prema mom mišljenju, izlaz jeste u tihom prokužavanju mlade, zdrave populacije. Treba sačuvati ranjive grupe. Tu je suština medicine i nauke i struke naše, da to obezbedimo, što je poneki put nespojivo – tiho prokužavanje, a da pritom zaštitite ranjive grupe. To je zadatak epidemiologa“, rekao je Delić za N1.

Prema njegovim rečima, trenutna situacija sa novoobolelima u suštini zabrinjava.

„Kaže se da je situacija stabilna, ja bih rekao da je to jedna prazna reč bez pokrića. Postoji jedan jedini stav, to je po pitanju kretanja našeg, a to je da sve to implicira pojedinačnu odgovornost. Potrebna je odgovornost svakog pojedinca, da li je to dovoljno – nije“, kaže on.

Kako je rekao, „mi smo dosta loše počeli ovu igru“.

„Videli smo šta se dešava u Kini i Italiji, bilo je vremena da se pripremimo bolje, ušli smo nepripremljeni. Kad se videlo da je vrag odneo šalu, uvedene su preko noći dosta rigorozne mere, one nisu bile planske, to je bila slamka spasa. Sa tim strogim merama, mi smo uspeli da ne dozvolimo da dođe do masovnog oboljevanja, uspeli smo tim strogim merama da to smirimo, međutim, preko noći se opet desio preokret sa popuštanjem“, kaže Delić.

Prema njegovom mišljenju, ni SZO se nije snašla.

„Ovaj virus je nama poznat, 1965. je otkriven, to je bila samoograničavajuća blaga bolest, 2002. godine desio se SARS, smrtnost je bila 10 odsto, 2010. MERS gde je smrtnost bila preko 30 odsto, gde je taj virus rekao da se promenio“, kaže on.

Ističe da je njemu, kao infektologu, „krivo što potcenjujemo viruse“.

„Imaju prilagodljivost, imaju sposobnost otpornosti u raznim sredinama, imamo u ovom trenutku u humanoj sredini oko 5.000 različitih virusa. Plivamo u mikrobnom moru. Neophodna je edukacija stanovništva, a mora i nešto da se promeni u našoj humanoj medicini“, kaže on.

Kako je rekao, „Vijetnam i Južna Koreja su se opametili posle SARS“.

„Imali su dobre preventivne programe, mislim da smo previše brzo ušli u neke promene, previše brzo se oslobodili, zaboravili nešto. Čujemo da smo iz ove borbe izašli kao pobednici, prvo, ovo nije borba, nego pandemija, a drugo, ovo nije pobeda, ovo je poraz humane civilizacije, jedan nevidljivi protivnik je stotine i stotine hiljada odneo. Ovo je potpuno uzdrmalo civilizaciju“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „otežan je prenos virusa, to ne možemo negirati“.

„Virus nije oslabio, ali je otežan prenos u ovim uslovima, kada imate veću vlagu, UV zračenje i kad smo u otvorenom. Prema mom mišljenju, izlaz jeste u tihom prokužavanju mlade, zdrave populacije. Treba sačuvati ranjive grupe. Tu je suština medicine i nauke i struke naše, da to obezbedimo, što je poneki put nespojivo – tiho prokužavanje, a da pritom zaštitite ranjive grupe. To je zadatak epidemiologa“, kaže Delić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar