Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Infektolog Dragan Delić izjavio je u emisiji "Iza vesti", govoreći o uvođenju kovid propusnica, da je to za njega "gašenje požara čašom vode", kao i da je vlast htela tom parcijalnom merom da testira stanovništvo. Boji se, kaže, da smo "navikli na umiranje". "Da ovu zemlju karakteriše nešto što je stalno prisutno, pogibije, umiranja, to je nešto što je, bojim se, za nas prihvatljivo.

Prema rečima doktora Delića, ovo vreme za njega je „vreme umiranja“.

„Tragedija epskih razmera, čak da nije ovoliki broj umrlih, izgubili smo jedan grad manje ili srednje veličine. Narednih godina izgubićemo dosta bolesnika zbog post kovida, i gubimo i izgubićemo veliki broj nekovid bolesnika koji ne mogu da dođu na dijagnostiku i terapiju. Pitanje je da li je smelo tako nešto da se desi, moj stav je da je nedopustivo i da plaćamo i platićemo cenu koja je mnogo veća, koja nije smela da se desi“, rekao je Delić.

Mišljenja je da je naš zdravstveni sistem dosta dobro prihvatio taj udarac.

„Zdravstveni radnici rade zaista junački posao, treba im odati poštovanje i zahvalnost za ono što rade“, kaže on.

Boji se, kaže, da smo „navikli na umiranje“.

„Da ovu zemlju karakteriše nešto što je stalno prisutno, pogibije, umiranja, to je nešto što je, bojim se, za nas prihvatljivo. Nema pobede nad kovidom-19, kao što ne govorim ni o porazu, ovo ne doživljavam kao neko sportsko takmičenje, da smo bolji od ovoga ili onoga, ovo je tragedija. Ovu cenu koju plaćamo nismo smeli da dozvolimo“, kaže Delić.

Govoreći o pozivima struke da se uvedu mere, kaže da je to „zrnce smisla u pustinji besmisla“.

„Ipak imamo dominaciju ove druge priče, političke i laičke. U medicini je sve podložno opovrgavanju, ja moje studente tako učim, ali svoje sumnje u efikasnost vakcija, efikasnost terapije, ne treba deliti sa laicima. Nećete dobiti rešenje od laika, samo ćete uneti konfuznost“, kaže on.

Tvrdi da smo izgubili dragoceno vreme.

„Velika je šteta napravljena na tom pitanju. Žao mi je što lekarska komora nije odreagovala na tako nešto, za mene je to neprofesionalno ponašanje lekara. Ne mogu da pričaju ni svi lekari o ovim problemima koji su vezani za kovid i vakcinaciju“, ističe.

Prema njegovim rečima, „ovo je divno vreme za virus“.

„Virus to zaista obilato koristi, svojim promenama, mutacijama, lakšim prenošenjem… On ostvaruje svoj biološki cilj, a to je razmnožavanje. On ‘nije kriv’, krivi smo mi, naša je odgovornost. Mere moraju biti blagovremene, pravovremene, sveobuhvatne… Nismo imali blagovremene mere“, kaže on.

Govoreći o novim kovid propusnicama, kaže da neće mnogo uraditi.

„To je za mene gašenje požara čašom vode. To je nerealno. Bojim se da je vlast htela da ovom parcijalnom merom da vidi, da testira stanovništvo. Ona nema smisla u startu, bojim se da je to samo jedan test kakva će biti reakcija i da li će biti protesta“, kaže.

Na pitanje da li država čini dovoljno da zaštiti živote ljudi, odgovara „ne“.

„Od početka ne. Obavezuju je i Ustav i zakoni, obavezuje je čak i obavezna vakcinacija, regulisali smo je zakonom. Tačno se zna, govori se o nekim profesijama, ali se govori i o celokupnoj populaciji, za mene je neprihvatljivo da zdravstveni, prosvetni radnici nisu vakcinisani. I u našoj profesiji postoje različiti stavovi, i mediji su dosta kumovali, pružajući šansu, stvorili su im prostor. Sredstva javnog informisanja su dosta u tome učestvovala, Krizni štab…“, kaže on.

Istakao je da se boji da „sve što se ovde dešava je neka priprema za izbore“.

„Predsednik je rekao nekoliko puta da će slušati struku, a struka se ne sluša. Vakcinacija jeste dobra mera, ali šta uraditi dok se dođe do kolektivnog imuniteta od 85 odsto“, kaže.

Objasnio je da i vakcinisane osobe mogu da dobiju infekciju kada padne imunitet.

„Jeste blaža forma, ali veći problem je što zaraženi popunjavaju zdravstveni sistem, aktivnost zdravstvenog sistema je poslednje dve godine, s pravom, usmerena ka kovid bolesnicima, na drugoj strani ne kovid bolesnici su ugroženi, ne mogu da ostvare svoja prava“, kaže Delić.

Dodaje da su zdravlje i život, kad se govori o pravima, na vrhu piramide.

„Posle toga je pravo na svadbu, veselje, kafić, fudbalsku utakmicu… Sve to dolazi posle prava na život. Ja sam lekar, i znam šta znači čin umiranja, i za tu osobu i za porodicu“, kaže on.

Ističe da „treba uključiti i privatnu praksu, po cenama koje fond odredi“.

Prema njegovom mišljenju, „najbolje se narod motiviše, ako mu se kaže istina“.

„Da se ta istina obrazloži, svaka sumnja u bilo koji podatak ili stav koje iznose vlasti ili Krizni štav, demotiviše ljude, niko više ne veruje Kriznom štabu. Svi smo verovali, tokom vremena smo izgubili poverenje, a potrebno je nekome da verujemo u ovoj situaciji“, kaže Delić, dodajući da „ovo nije vreme da se politički delimo“.

BONUS VIDEO: Utisak nedelje: Sofija Mandić, Milanko Šekler i Dragan Delić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare