Novi Pazar reka Raska
Reka Raška najzagađenija u toku kroz Novi Pazar Foto:Nova.rs

Snimak sa društvenih mreža na kojem se vidi kako kamion za prevoz cementa, izbacuje otpatke direktno u korito reke Raške kod Novog Pazara, po ko zna koji put, otkrio je višegodišnje zagađivanje ove reke.

Snimak „Eko straže“ izazvao burne reakcije korisnika društvenih mreža i podeljen je veliki broj puta, uz komentare osude ovakvog štetnog čina nad prirodnim bogatstvima u našoj zemlji. I nije jedini, jer se istog dana pojavio još jedan snimak iz okoline Novog Pazara na kojem se vidi ista firma kako izbacuje otpatke od cementa.

Nažalost, ovakve situacije nisu usamljene u reci Raški, od njenog izvorišta u blizini manastira Sopoćani, pa sve do ulivanja u Ibar. I to traje već decenijama.

Industrijalizacija Novog Pazara glavni problem, jer brojni pogoni svoje otpadne vode prosipaju u ovu reku. A reka je toliko zagađena da u njoj više nema životinjskog, ali ni biljnog sveta.

“Ne samo što nema ribe, nego nema ni vodozemaca. Da li čujete kreket žaba? Nema ih. Reka je potpuno mrtva. Nema čak ni algi. A riba je na vrhu lanca ishrane. Ne postoje organizmi kojima bi se ona hranila”, objašnjava biolog Ana Karanović.

Novi Pazar reka Raska
Reka Raška najzagađenija u toku kroz Novi Pazar Foto:Nova.rs

Merenja površinskih i podzemnih voda na teritoriji Novog Pazara, koja su tokom prošlog leta urađena za potrebe lokalne samouprave, pokazala su da je voda u reci Raški u centru ovog grada, petog, najgoreg kvaliteta. U rezultatima se navodi da su u uzorku vode iz Raške, zabeležene višestruko uvećane vrednosti amonijum jona, fekalnih bakterija i crevnih enterokoka.

Prema tim rezultatima, zbog visokog stepena zagađenja, voda se ne bi smela koristiti ni za zalivanje bašta. Na primer, kod zelene pijace, pored povišenog prisustva fekalnih bakterija i enterokoka, vrednost amonijum jona bila je 32 puta veća nego što je predviđeno za vodu najgoreg kvaliteta. Inače, stanovnici Srbije od pre tri meseca su u mogućnosti da pošalju snimak ili prijave ekološki problem putem aplikacije “gReact”. Reč je o ekološkom informacionom sistemu ministarstva za zaštitu životne sredine.

BONUS VIDEO: Divlja deponija građevinskog otpada u Krnjači

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare