Foto: Nova S

Prva konstitutivna sednica Saveta za prava deteta održana je danas u Palati Srbije, a na sednici su imenovani novi članovi tog tela, koje predstavlja jedan od najvažnijih nacionalnih mehanizama za ostvarivanje prava deteta, čiji rad podržava i Komitet za prava deteta UN.

Na čelu ovog saveta je ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, koji je istakao da je uloga tog tela da inicira mere za usklađivanje politika Vlade koje se odnose na decu i mlade u oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture i socijalnih pitanja.

Pored toga, Savet daje preporuke u oblasti brige o deci i predlaže politike ostvarivanja prava dece u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima deteta, saopštilo je Ministarstvo za brigu o porodici.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

Dodao je da Savet prati i primenu propisa koji se odnose na ostvarivanje prava deteta, daje inicijative za njihove izmene, prati primenu Strategije za prevenciju i zaštitu dece od nasilja i koordinira sprovođenje nacionalnih odredaba za sprečavanje zloupotrebe dečjeg rada.

Specijalna savetnica premijerke za Agendu 2030 Slavica Ðukić Dejanović podsetila je da je uz podršku Unicefa u maju prošle godine usvojena Strategija za prevenciju i zaštitu dece od nasilja za period od 2020. do 2023. godine.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„U prethodnom periodu radili smo na zaštiti dece od nasilja, zaštiti dece u uličnoj situaciji i sprečavanju zloupotrebe dečijeg rada“, rekla je Ðukić Dejanović.

Ona je navela da pojedina istraživanja pokazuju da su deca sa smetnjama u razvoju, iz siromašnijih porodica i ona koja pripadaju određenim društvenim grupama češće izožena nasilju i diskriminaciji i primorana da od najranijih uzrasta sama zarađuju za život.

Istakla je da je u godišnjem izveštaju „O najgorim oblicima dečijeg rada“, koji je objavilo Ministarstvo za rad SAD, a kojim je obuhvaćena 131 zemlja, Srbija dobila ocenu „značajan pomak“ kada je reč o sprečavanju zloupotrebe dečijeg rada.

Direktorka Unicefa Dejana Kostadinov predstavila je deo aktivnosti te organizacije u Srbiji koji se, između ostalog, odnosio na značaj kvalitetnog i inkluzivnog obrazovanja od ranog detinjstva do adolescencije, razvijanje kompetencija učenika i nastavnika, kao i primenu inovativnih rešenja i digitalnih inovacija, a posebno je naglasila značaj zajedničkih aktivnosti svih aktera zajednice u procesu vakcinacije dece.

Poverenica za zaštitu ravnopravanosti Brankica Janković rekla je da radi na posebnom izveštaju o diskriminaciji dece i najavila da on treba da bude predstavljen u Skupštini Srbije uoči Svetskog dana deteta.

Istakla ja da će institucija na čijem je čelu pružiti svaki vid pomoći Savetu, posebno naglasivši da su preveli Opšti komentar br. 25, Komiteta UN o pravima deteta koji se odnosi na digitalno okruženje.

Ona je ukazala je da je zaštita dečijih prava veoma važna, dodajući da se zalaže za zabranu fizičkog kažnjavanja dece i upotrebu fizičke sile kao načina vaspitavanja.

„Važno je da se omogući pravo deteta da iskaže svoje mišljenje, bez obzira na uzrast, to je nešto što treba da postane normalno, jer je važno za njegov dalji razvoj“, rekla je Janković.

Brankica Janković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na digitalno okruženje kao potencijalni vid nasilja među mladima osvrnuo se i Dmitrović, koji je sugerisao Savetu da se posebno pozabavi tim problemom, kao i zdravstvenim problemom kom se izlažu mladi ljudi odbijajući vakcinaciju, najviše pod uticajem antivakserskih lobija koji svoje stavove prenose putem društvenih mreža.

Bonus video – Saveti za šminkanje po vrućini

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)