Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Povodom novog požara u napuštenim objektima "Sutjeska" AD i skladištima i laboratorijama "Galenike" u Bulevaru despota Stefana u Beogradu u kojima po drugi put za 40 dana gore opasne hemijske materije, stranka Zajedno upozorila je večeras gradsku vlast, gradonačelnika Aleksandra Šapića i Ministarstvo unutrašnjih poslova da "prestanu da obmanjuju javnost i da građanima kažu istinu: da u požaru gore opasne materije kao što su antibiotici, ostaci sredstava za čišćenje, pa čak i karcinogeni rastvarači čijim sagorevanjem nastaju bojni otrovi".

„Prilikom prethodnog požara 7. novembra ove godine, upozorili smo javnost da je samo pitanje vremena kada će doći do novog požara i zahtevali obezbeđenje objekata u Bulevaru despota Stefana koji su sve ovo vreme ostali otvoreni. Uprkos tome, MUP, Uprava grada Beograda i gradonačelnik Aleksandar Šapić su se oglušili o naša upozorenja i nisu preduzeli ništa, iako se radilo o nesreći koja je samo čekala da se dogodi“, navodi se u pisanoj izjavi koopredsednika stranke Zajedno i poslanika u Skupštini Srbije Aleksandra Jovanovića Ćute.

Od Luke Čaušića, vršioca dužnosti pomoćnika ministra unutrašnjih poslova i načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije ova politička organizacija traži odgovore na pitanja zašto je izostala reakcija Uprave za vanredne situacije Grada Beograda, te kako je moguće da pristup objektima u kojima se nalaze opasne supstance bude slobodan sve vreme.

„Zašto stanovnici okolnih zgrada nisu upozoreni na opasnost, kako prošlog puta tako i prilikom današnjeg požara? Zašto radnici MUP-a koji su 7. novembra obezbeđivali prostor nisu prijavili opasnost i zašto nisu preduzete nikakve mere da se ona otkloni“, upitao je Jovanović i dodao:

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Da li je razlog za nereagovanje gradske vlasti i Ministarstva unutrašnjih poslova to što je kompanija Delta Real Estate, koja se bavi nekretninama, svega dan uoči prethodnog požara postala vlasnik ovih objekata, pa bi im požar olakšao posao na izgradnji dugo najavljivanog tržnog centra? Da li se ponavlja slučaj tramvajskog depoa u Bulevaru kralja Aleksandra, gde je posle požara izgrađena stambena zgrada? Insistiramo na odgovorima na ova pitanja i obaveštavamo javnost da ćemo protiv odgovornih u gradskoj upravi, gradskim i republičkim inspekcijskim službama i MUP podneti krivične i prekršajne prijave zbog krivičnog dela izazivanja opšte opasnosti, grubog zanemarivanja i nepreduzimanja mera iz svoje nadležnosti, zbog čega su ugroženi životi i zdravlje hiljada stanovnika Beograda.“

Podsetimo, ogroman požar izbio je večeras oko 19.30 u Bulevaru despota Stefana u napuštenoj fabrici „Sutjeska“, a u gašenju požara učestvovao je 31 vatrogasac sa 13 vozila.

Inače, požar u napuštenoj zgradi firme za proizvodnju medicinskih uređaja „Sutjeska“ u Bulevaru despota Stefana u Beogradu buknuo je danas kada se, kako su preneli mediji, u jednoj od prostorija zapalila se velika količina hartije i izvesnih materija, a vatra je ponovo buknula u večernjim satima.

***

BONUS VIDEO – Požar u napuštenoj fabrici „Sutjeska“ u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare