Slađana Đermanović
galens, pljačka godine

O vlasničkoj strukturi kompanije “Galens doo” čiji stambeni kompleksi, zahvaljujući bezrezervno kooperativnoj gradskoj vlasti, niču munjevitom brzinom po Novom Sadu, više se može saznati u kafanskim razgovorima no u zvaničnim podacima na sajtu Agencije za privredne registre.

Matičnu kompaniju “Galens doo” osnovali su braća Aleksandar i Bojan Galić 2004. godine, sa početnim kapitalom od 151.400 dinara. Prema podacima APR, Aleksandar je upisan kao vlasnik 100 posto, dok je Bojan naveden kao zastupnik društva.

Finansijska renesansa

U tom periodu Novi Sad je postao popularan među građevincima i “investitorima” koji su zidali stambene zgrade pod poludivljim uslovima, neretko bez tehničkih dozvola, prodaja stanova “na časnu reč”. “Galens invest doo” je bila samo jedna od stotinak građevinskih firmi koja se od ostalih razlikovala eventualno po tome što nisu ostali upamćeni po duplim prodajama stanova ili malverzacijama.

Međutim, vremenom i očigledno dobrim konekcijama i većini nepoznatim veštinama, prvobitna firma dva brata iz Zvornika prerasta u kompaniju sa desetak povezanih firmi. Bez zvaničnih informacija o očiglednoj finansijksoj renesansi koje skromna bratska firma doživljava, Galići 2009. osnivaju “Galens invest”, a zatim su usledili i “Uni Galens invest”, “Galens beton” “Project Galens invest” … i kao poslednja u nizu “Avenija Galens invest”.

Osnovana 2019. “Avenija Galens” na dan osnivanja upisuje kapital od 555 milijardi dinara i to samo u novčanoj vrednosti. Kako broj zvaničnih kompanija i milijardi rastu, tako se na sajtu APR sve ređe nailazi na imena braće Galić, a sve više zastupnika. U međuvremenu, Galens se sa omiljenog gradilišta Novog Sada, gde uskoro neć imati gde ašov da zakopaju, širi i na Beograd, Jahorinu i Zlatibor.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Dodikova palata

Vrlo brzo, nakon prvih par “kapitalnih projekata” ove kompanije, među Novosađanima je počela da kruži priča da iza kompanije Galić stoji kapital iz Republike Srpske. Kolokvijalno, Galensovu diskutabilnu i gabaritno monstruoznu “Pupinovu palatu” u Novom Sadu i danas nazivaju “Dodikovom palatom”, zbog insinuacija da je zapravo pravi investitor ovog megalomanskog projekta od stotinjak miliona evra član Predsedništva BiH, Milorad Dodik. Glasine su dodatno potpirivale i informacije o Galensovom ulaganju upravo u Republiku Srpsku, kao i o bliskim odnosima sa ondašnjim političarima, a posebno sa gradonačelnikom rodnog im Zvornika.

“U Karakaju kod Zvornika u prisustvu brojnih zvanica, kao i radnika juče svečano otvoren „Žitopromet“, radna jedinica zvorničkog preduzeća „Keso promet“. U rekonstrukciju „Žitoprometa“ vlasnici preduzeća „Keso promet“, Brano i Pero Lukić, te preduzeće „Galens“ iz Novog Sada, uložili su oko 8.000.000 KM. U okviru svečanosti vrpcu su presjekli Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika i Brano Lukić, jedan od vlasnika preduzeća „Keso promet“ “, objavio je portal “Zvornik danas” u avgustu 2016. godine.

Foto: Nedim Grabovica / Avalon Editorial / Profimedia

No, sem ovog događaja i činjenice da veliki broj stanova koje zida “Galnes invest” kupuju građani RS, zvaničnih dokaza o tome da je Dodik povezan sa ovom kompanijom, barem u pisanim tragovima, nema. Iste godine, Univerzitet u Novom Sadu i Privredna komora Srbije dodeljuje Aleksandru Galiću priznanje „Kapetan Miša Anastasijević“ u kategoriji „Najbolji preduzetnik“ za 2016. godinu” .

Urbicid

“Galens je prepoznat kao prosperitetna kompanija, koju krase visoka korporativna i društvena odgovornost, maksimalno posvećena rastu i razvoju, kako vlastite kompanije, tako i Grada Novog Sada …” navedeno je u obrazloženju nagrade. Očigledno, Privrednoj komori i Univerzitetu je tada promaklo da je zbog dotadašnjeg poslovanja “Galens doo” gradska vlast iste godine srušila spomenik kuture, odnosno prve stambene naseobine iz kojih je nastao Novi Sad. Previdelo se i da su se zbog izgradnje ogromnih stambenih kompleksa ove “makismalno posvećene kompanije” svako malo menjali urbanisički, regulatorni i prostorni planovi, da im je dozvoljeno da zidaju solitere u samom centru grada i da stihijski učestvuju u onome što većina relevantnih novosadskih arhitekata i urbanista nazivaju “urbicidom”.

Međutim, optužiti braću Galić da su krivi za urbicid Novog Sada, bilo bi licemerno iz više razloga. Prvo, “Galens doo” radi ono što mu Grad Novi Sad i omogućava. A, u slučaju Miloša Vučevića i skupštine Grada, ova kompanija može da radi šta, gde i kako hoće. Drugo, u Novom Sadu se vrlo dobro zna da braća Galić nisu jedini vlasnici svih silnih kompanija koje nose ime “Galens” u svom prefiksu/sufiksu, a taj podatak se, vrlo diskretno, provukao i kroz APR.

Uloga Petrića

Naime, na konto navodnih brojnih “pozajmica” iz 2014. godine, izvesni “Ossid kapital doo” ulazi u “Galens invest” sa kapitalom od 264 milijarde dinara, ali i učešćem u osnovnom kapitalu Galesna od 50 posto, čime postaju ravnopravni vlasnici sa braćom Galić. Zvanična direktorka i vlasnica “Ossid kapitala” je, po podacima sa APR, gospođa Sanja Petrić, široj javnosti poznata nakon što je nedavno obelodanjeno da je ista kupila celih 205 parcela na Fruškoj gori, delom u sklopu samog Nacionalnog parka.

Foto: Shutterstock

Onoj manje široj javnosti, Sanja Petrić je poznata kao supruga Nebojše Petrića, jednog od najimućnijih privrednika u Srbiji, zvaničnog vlasnika preduzeća za veštačka đubriva “Promist doo” i, nezvanično, čoveka čiji kapital i uticaj zapravo stoji iza kompanije “Galens”.