Vranje; Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Vazduh nad vranjskom kotlinom je jutros između 8 i 10 časova bio opasan po zdravlje ljudi zbog povećane koncentracije PM čestica koje stručnjaci nazivaju "tihe ubice". Stanje je bilo toliko loše da je ovaj grad na jugu Srbije, prema zvaničnim podacima Agencije za zaštitu životne sredine godinama sa najčistijim vazduhom, jutros bio zagađeniji i od Beograda, gde je koncentracija ovih štetnih čestica bila čak 10,2 puta veća od onog što Svetska zdravstvena organizacija preporučuje, pokazuju podaci sa sajta AirVisual. Zbog odluke lokalne vlasti, Vranjanci ni ove zime neće znati šta udišu.

Kako su preneli nacionalni mediji i agencije, Beograd je jutros bio sedmi na svetu po stepenu zagađenosti vazduha, a od njega su u jutarnjim časovima bila gora dva grada u Srbiji – Vranje i Pančevo.

Međutim, zvanični podaci o kvalitetu vazduha u Vranju kažu drugačije. Naime, prema trenutnim podacima sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh u Vranju je odličnog kvaliteta, a poslednji izveštaj o kvalitetu vazduha u gradu koji je objavio ovdašnji Zavod za javno zdravlje, pokazuje da vazduh u septembru nije bio zagađen niti jedan jedini dan.

Kako je ranije pisao vranjski portal „Slobodna reč“, vlast u Vranju je usvojila Program kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji ovog grada od maja 2022. godine do kraja 2023. godine, „zahvaljujući kojem će se Vranjanci čistog vazduha nadisati još dugo, ako se isključi činjenica da je vazduh u Srbiji čist samo u mestima gde se zagađenje ne meri adekvatno“.

Program je počeo da se primenjuje, a već od septembra je lokalna mreža mernih stanica, čiji se zvanični podaci uzimaju u obzir kada državna Agencija kreira izveštaje o kvalitetu vazduha, proširena za još stanica, pa sada Vranjanci umesto uvida sa dve merne stanice u gradu, imaju podatke o tome šta udišu sa pet stanica.

Neslaganje između zvaničnih podataka i podataka sa sajta o kvalitetu vazduha koji podatke „povlače“ sa mernih stanica koje uglavnom postavljaju građani samoinicijativno ili uz podršku nevladinog sektora, javlja se zbog činjenice da lokalna mreža nema stanice za merenje opasnih PM 10 i PM 2.5 čestica, koje su dokazano kancerogene, dovode do kardiovaskularnih i malignih bolesti, ubrzavaju proces nakupljanja masti u krvnim sudovima i povećavaju sistematsku zapaljensku reakciju, pa samim tim je i smrtnost od respiratornih infekcija poput kovida veća zbog duge izloženosti ovim česticama.

Od nadležnih nije stigao jasan odgovor na pitanje da li je od strane građana Vranja ili nekih udruženja bilo reakcija tokom javne rasprave dok je pomenuti Program kojim nije predviđeno instaliranje stanica za registrovanje koncentracije PM čestica u vazduhu, ali je u pisanom odgovoru potvrđeno da Programom nisu obuhvaćene PM 2.5 ili PM 10 čestice.

„Predlogom Programa kontrole kvaliteta vazduha na teritoriji grada Vranja od maja 2022. do kraja 2023. godine uspostavlja se praćenje sledećih parametara: SO2 – sumpor – dioksida,  NO2 – azot dioksida, čađi i ukupne taložne materije sa analizom pH vrednosti, specifičnih elektroprovodljivosti, sulfata, hlorida, amonijum jona, nitrita, nitrata, kalcijuma, rastvorenih materija, sagorljivog dela i sadržaj pepela. Takođe, prati se koncentracija alergenog polena. Ovim programom nisu obuhvaćene PM2,5 i/ili PM10 čestice“, saopšteno je iz Odeljenja za urbanizam, imovinsko-pravne poslove, komunalno-stambene delatnosti i zaštitu životne sredine.

Tokom prošle godine interesovanje Vranjanaca za bolji vazduh je poraslo, pa je postavljeno nekoliko mernih stanica na privatnim objektima, uglavnom uz podršku donacija civilnog sektora, te su građani na aplikacijama poput AirCare mogli da provere koliko je zagađen vazduh.

Rezultati su često bili takvi da je koncentracija opasnih čestica u Vranju i do 10 puta veća od dozvoljene, ali radi se o stanicama koje nisu deo državne mreže, te rezultati ne mogu biti uzeti u obzir od nadležnih kao validni. Da bi rezultati bili validni i prepoznati, monitoring kvaliteta vazduha se mora vršiti u okviru državne mreže, u koju su uključene i lokalne stanice koje mere koncentraciju opasnih PM čestica, što nije predviđeno usvojenim Programom u Vranju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar