FOTO: EPA/BAS CZERWINSKI

"U principu, plate nisu dosta veće tamo", život je "mnogo, mnogo puta skuplji nego u Srbiji", a "ono što zarade tamo, faktički potroše na život" - bila je izjava ministra za rad Zorana Đorđevića RTS-u, kojom je objasnio na šta nailaze medicinski i građevinski radnici koji odlaze iz Srbije na rad u inostranstvo.

Poslednja zvanična statistika pokazuje da je prosečna novembarska plata u Srbiji bila 56.331 dinar, što je nešto ispod 480 evra.

Sa druge strane, raspoloživi podaci pokazuju da je prosečna plata u Nemačkoj veća od 2.400 evra, u Hrvatskoj je oko 880 evra, u Bugarskoj su zarade nešto veće od 500 evra, a u BiH malo ispod 470 evra.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković je u izjavi za Nova.rs uporedio je raspoložive podatke o prosečnim zaradama i troškovima života.

narodna banka, falsifikati
Foto: Profimedia.rs

“Nemačka ima oko pet puta veću prosečnu zaradu i dva puta veći nivo cena, tako da je standard u Nemačkoj 2,5 puta veći. Hrvatska ima za preko 80 odsto veću platu, a za 25 odsto više cene, pa je standard viši za oko 45 odsto. Bugarska ima za 6 odsto veće plate i niže cene za oko 8 odsto, pa je standard viši za 15 odsto”, objašnjava Vučković za Nova.rs.

Ipak, ukazuje i na to da nema idealnog pokazatelja.

“Na primer, prethodna analiza ne uzima u obzir koliko je nezaposlenih, već se samo porede prosečna plata onih koji rade i troškovi života. Sa druge strane, ako bismo poredili GDP per capita po paritetu kupovne snage (PPP), kao meru razvijenosti države i aproksimaciju standarda života, onda je Nemačka bolja od Srbije tri puta, Hrvatska za 50 odsto, a Bugarska za 30 odsto”, naveo je Vučković.

Dodaje i da odmerene makroekonomske projekcije pokazuju da bi prosečna godišnja neto zarada mogla da iznese oko 900 evra za deset godina.

“Preterani rast zarada značio bi da se naša privreda ponovo vraća na model razvoja zasnovan na potrošnji, a to uvećava rizike da se deficiti otrgnu kontroli. U svakom slučaju, Vlada treba da predstavi putanju makroekonomskih agregata, pa će onda moći objektivno sve da se sagleda”, zaključuje Vučković.

plate standard
Foto: Medija centar Beograd / Duško Vuković

Sa konstatacijom ministra ne slaže se Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

U izjavi za Nova.rs, on ocenjuje da je to još jedna „relativizacija“ i pokušaj da se pred aprilske izbore u Srbije pokaže kako nam je svima dobro.

„Ne slažem se sa ministrom. To pokazuje i sve češći odlazak iz Srbije, pre svega mladih“, ukazuje Vuković.

Ipak, svestan je i da razlozi za napuštanje Srbije nisu isključivo ekonomske, več i sveukupne društvene prilike.

Sa druge strane, tvrdi da kvalitet uslova života i ono što od plate može da se priušti u Srbiji ne može da se poredi sa razvijenijim evropskim zemljama.

Vuković tu tvrdnju potkrepljuje podacima da polovina zaposlenih u Srbiju, njih oko milion, imaju plate od oko 40.000 dinara.

Takođe, Vuković navodi i da se u Srbiji između 30 i 40 odsto onoga što se zove prosečna ili osnovna potrošačka korpa potroši na hranu.

„Tu nema mesta ni za kulturu, niti za bilo koju drugu potrebu koja bi popravila kvalitet života“, zaključio je Vuković.