Novi Sad prestonica kulture Foto: FoNet/NS 2022NSEPK M.Pudić

Novi Sad danas zvanično obeležava preuzimanje titule Evropske prestonice kulture 2022 velikim spektaklom u centru grada, kao i svirkama i kulturnim događajima na nekoliko gradskih lokacija.

Uprkos konstantnom porastu novoobolelih, Novi Sad nije odustao od večerašnjeg dočeka, ali će, prema rečima gradonačelnika Miloša Vučevića, broj događaja i posetilaca biti redigovan.

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ je kao prvu meru dala preporuku da se odloži 60 odsto koncerta, dok će pojačane mere kontrole biti na onim
koncertima koju su direktno u produkciji Fondacije. Na koncertima koji će biti realizovani, kapaciteti su do 50 odsto, na pojedinim će biti i manji. Takođe, biće

neophodno da posetioci prilože zeleni sertifikat ili antigenski test ne stariji od 48 sati ili PCR test ne stariji od 72 sata. U skladu sa aktuelnim epidemiološkim
merama, na samom događaju neophodno je nošenje maski i održavanje distance,navode organizatori.

Omikron soj odlaže novogodišnje koncerte, ugostitelji ne odustaju od dočeka

Usled nepovoljne epidemijske situacije, kocnerti povodom dočeka srpske Nove godine širom Srbije se otkazuju. Međutim, čini se da više hiljada novozaraženih dnevno ipak neće sprečiti ugostitelje da u svojim lokalima održe proslave.

Kako su saopštili iz kompanije Belgrade Waterfront, kocnert Željka Joksimovića na Sava Promenadi biće odložen jer, kako kaže direktorka kompanije, Zorana Burlić, “zdravlje I bezbednost posetilaca su im na prvom mestu”. Kako najavljuje, besplatan koncert Željka Joksimovića biće održan kada “zdravstvena situacija bude dozvolila”.

Kako je portal Nova.rs već pisao, Beograd nije jedini grad u kojem se besplatni koncerti otkazuju. Naime, predsednik opštine Vrnjačka Banja, Boban Đurović, kaže kako je po uzoru na velike gradove u Srbiji I Vrnjačka Banja odlučila da odloži doček srpske Nove godine.

Koncert Miroslava Ilića na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu takođe se neće održati, uprkos prvobitnoj želji organizatora da se proslava ne odlaže. Čačak, Ivanjica I Užice slažu se sa Kraljevom u ovoj odluci.

Pevačica Anđelina Vujović takođe je jedna u nizu muzičara koji su otkazali svoje nastupe. Trebalo je da nastupi u Nišu, ali je usled nepovoljne epidemijske situacije njen koncert, za koji je Opština Medijana izdvojila 145 hiljada evra, pomeren, a novi datum biće naknadno objavljen, saopštili su iz te Opštine.

S druge strane, ugostitelje vrtoglavo visoke brojke novozaraženih na dnevnom nivou neće sprečiti da prime goste u ovoj noći. Proslave u beogradskim klubovima, kafanama I restoranima održaće se regularno.

Kako je za portal Nova.rs rekao Dario Prpić, predstavnik uduženja ugostitelja, ivent industrije, noćnih klubova I barova, iako se zbog epidemijske situacije očekuje neešto manji broj gostiju, siguran je da će se sve protivepidemijske mere poštovati.

Bonus video: Ne treba se opuštati sa omikron sojem korone

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar