Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Pet dana posle pokretanja klizišta u užičkom naselju Koštica u Ulici Svetozara Markovića, stanje na terenu ne obećava mnogo. Deo ulice sve više tone, saobraćaj je u prekidu, nekoliko kuća bez vode i kanalizacije a pet porodica u strahu. Brzog rešenja za ovaj višegodišnji problem, kako nadležni kažu, nema. Jedino rešenje ustanovljeno je 2017.godine, ali grad za njega nema novca.

Po rečima meštana, klizište se aktivira skoro svake godine, a u ovolikom obimu je bilo i pre deset godina. Sve se svodi na krpljenje, koje samo privremeno rešava posledice osnovnog problema. Kako zemljište nije stabilizovano, za sada nije moguće preduzeti nikakve konkretne korake.

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Koštičko brdo nije mirno skoro dve decenije, retke su godine pauze kada se ne pojavi klizište u Ulici Svetozara Markovića. Pre pet dana krenulo je ponovo, prepukla je ulica, pokidani elektro kablovi, neki su ostali bez vode, drugi i bez kanalizacije. Pet porodica koje žive u tri kuće, gledaju sa zebnjom kako se tik uz kuće rascep povećava. Oni koji su imali gde, napustili su svoje domove. Zoran Todosijević, suvlasnik kuće ispod koje je najveći krater, kaže da stanari u ovoj ulici nisu u problemu samo poslednjih pet dana.

„Ne živim u toj kući ali sam konstantno prisutan jer imam moralnu obavezu prema svojim podstanarima. Dve kuće nemaju vodu, a bez kanalizacije je sigurno 6-7 kuća. Naravno da niko nije bezbedan, a zaprepašćen sam bio kada sam pre par dana u potonuloj ulici zatekao petoro dece koja se igraju. Rascep je uz samu kuću, svakim danom sve veći, to ne samo da izgleda strašno, već stvarno i jeste. Ovako je bilo i pre deset godina, pre i kasnije u manjem obimu ali je jasno da, ako se ne preduzmu sve potrebne mere, nije isključeno da krene čitavo brdo, ne samo moja već i kuće iznad“, kaže za portal Nova.rs Todosijević.

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Pamti Zoran svaki put i šta se desilo i šta se po tom pitanju radilo. Sve što se preduzimalo vidi kao rešavanje posledica ali se, po njegovom mišljenju, još ništa nije preduzelo kako bi se problem bar delimično, trajno rešio.

„Svaki put su samo krpili i popunjavali rupe jalovinom. Doteraju nekoliko kamiona jalovine, razaspu, povaljaju i onda kad ponovo klekne oni doteraju nove kamione jalovine pa kada se klizište smiri asfaltiraju, ozidaju podzide i to čeka sledeće klizanje od koga sve ponovo puca. Ja verujem da za projekat koji je urađen grad nema novac, ali sva ulaganja koja privremeno rešavaju problem su bacanje para i  tone utrošenog materijala koje dodatno opterećuju  nestabilan teren“,  smatra Todosijević.

Na licu mesta smo zatekli i Milijana Aleksića koji stanuje nedaleko od mesta potonule ulice. Kaže da redovno obilazi klizište koje se ne zaustavlja i plaši se da su ovo još uvek samo opomene i upozorenja prirode.

„Nije mi svejedno, desilo se ovo najmanje deset puta do sada ali u ovom obimu ne, ovako nije bilo. Pre dve godine, sto metara odavde, bliže mojoj kući isto je bilo klizište, tada je stalo ali ne zna se do kada. Pored straha za bezbednost imamo problem i sa legalizacijom, neće da nam legalizuju kuće na klizištu, a niko ne preduzima ništa da se taj problem već jednom reši“, priča Milijan.

Miljan Aleksić Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Kako će se problem ovog puta rešiti i da li će se rešiti, pitali smo direktora lokalnog javnog preduzeća „Užice Razvoj“, Nikolu Maksimovića. Projekat za sanaciju klizišta urađen je još 2017. godine, ali se radovima nije pristupilo jer vrednost investicije prevazilazi mogućnosti grada.

„U dogovoru sa rukovodstvom grada preduzećemo sve aktivnosti za saniranje ovog klizišta. Pokušaćemo u narednih par meseci da prvo dođemo do sredstava, jer za sanaciju je potrebno od 80 do 100 miliona dinara. Potrebno je sanirati dve lokacije, jedna je u ulici a druga u samom podnožju klizišta. Za deo ulice imamo projekat i građevinsku dozvolu. Predviđeno je postavljanje 29 šipova prečnika jednog metra u razmaku od po dva metra kao i izrada nadglavne grede. Problem predstavlja i teška mehanizacija i njen prilaz terenu. Konsultovaćemo se i sa geolozima i građevinskim stručnjacima, kako bi objedinili mišljenja struke u realizaciji ovog projekta“, za portal Nova.rs kaže Maksimović.

Nikola Maksimović Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Maksimović dodaje da je u nakoliko prethodnih godina urađena rekonstrukcija ulice koja podrazumeva kišnu kanalizaciju, zamenu fekalne kanalizacije i iskopavanje kanala za kišnu kanalizaciju iz drugih ulica. Sve to nije rešilo problem velike vode koju je stvorila kiša i otapanje snega, a koja je klizište ponovo pokrenula.

Klizište se konstantno prati, ekipe JKP „Vodovod“ prate položaj vodovodnih i kanalizacionih cevi u odnosu na sleganje zemljišta, Elektrodistribucija vodi računa o napajanju naselja električnom energijom, koje je prvog dana bilo prekinuto. Dok se tlo ne smiri, niti je moguće niti preporučljivo izvoditi bilo kakve radove. Realizacija urađenog projekta i ugradnja šipova jedini je način da se ovaj problem reši. Nova ispitivanja geologa utvrdiće da li je urađeni projekat još uvek u skladu sa stanjem na terenu.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare