Foto:Ivan Dinić/Nova S; fpn.bg.ac.rs; google street

Zoran Vesić, brat Gorana Vesića, kandidat je za prodekana na Fakultetu političkih nauka, saznaje Nova.rs. On je deo tima profesora Slaviše Orlovića, koji će u petak, na sednici Saveta FPN, biti izabran za dekana, uprkos ranijim optužbama za seksualno uznemiravanje.

U petak se održava sednica Saveta Fakulteta političkih nauka, na kojoj će biti izabran novi dekan. Na sednici Nastavno naučnog veća za tu poziciju izabran je Slaviša Orlović, a ostalo je da tu odluku potvrdi Savet Fakulteta na sednici koja će biti održana u petak. U slučaju Orlovićevih prethodnika, ta sednica bila je samo formalnost.

Uz Orlovića, koga je studentkinja pre 10-tak godina optužila za seksualno uznemiravanje, “u paketu” će biti izabrana i četiri prodekana. Tako su u njegovom timu Zoran Vesić, brat ministra i funkcionera SNS Gorana Vesića, koji je vanredni profesor na FPN i predaje pet predmeta na socijalnom smeru.

Zoran Vesić Foto:fpn.bg.ac.rs/

Široj javnosti nije mnogo poznat, osim da je bio svojevremeno savetnik direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Međutim, sudeći po njegovoj biografiji na sajtu FPN, brat Gorana Vesića bio je i angažovan i kao državni sekretar u Ministarstvu odbrane, potom u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo i socijalnu zaštitu AP Vojvodina, Fondu zdravstvenog osiguranja Crne Gore i Domu zdravlja Savski Venac. Ne navodi se kada je obavljao sve te funkcije.

Gojković, Joksimović, Šuvaković…

Prema informacijama Nova.rs, na spisku kandidata za prodekane su još profesor Miloš Bešić, zatim Sanja Domazet i Stefan Surlić.

Izvor našeg portal navodi da je gotovo izvesno da će svi oni biti deo nove uprave koja će biti izabrana na sednici Saveta u petak, uprkos teškim optužbama na račun kandidata za dekana Slaviše Orlovića.

Inače, među članovima tog tela (osim profesora i studenata) je i osam predstavnika države, koji će, kako kaže naš sagovornik, podržati Orlovića. Poznato je da su među njima pokrajinska premijerka Maja Gojković i funkcionerka SNS Jadranka Joksimović, kao i Uroš Šuvaković.

Kako je Nova.rs objavila, Nastavno – naučno veće je izglasalo Orlovića za dekana FPN u prvom krugu glasanja.

Slaviša Orlović Foto: Newsmax Adria

“Orlović je pobedio zahvaljujući glasovima studenata. Njih 20 odsto koji pripadaju organizaciji ESF glasali su za njega. Ovo je, inače, prvi put da studenti učestvuju u glasanju. Orlović nije imao većinu u kolektivu, a promena Pravilnika o glasanju urađena je smišljeno, s razlogom”, naveo je naš izvor.

Afera posle koje je smenjen

Podsećamo, Orlović već dve decenije radi kao profesor na FPN. U centru pažnje našao se 2014. godine nakon što se pojavila vest da ga je studentkinja master studija optužila za seksualno uznemiravanje. Pojedini mediji su pisali da je ona tvrdila da se to desilo u njegovom kabinetu, a nakon toga pokrenuto je i pitanje njegovog udaljavanja s mesta prodekana.

Orlović je nakon toga smenjen s te pozicije, ali to navodno nije bilo navedeno kao formalni razlog. On je za Politiku rekao da je s mesta prodekana razrešen „zbog nepostojanja komunikacije s dekanom“ i naveo da nikad protiv njega nije podneta krivična prijava za seksualno uznemiravanje, kao i da nijedan državni organ nije konstatovao nikakvo uznemiravanje s njegove strane.

Među studentima je pak vladalo mišljenje da je Orlovićeva smena zapravo „kazna“ zbog prijave za seksualno uznemiravanje upravi Fakulteta.

Nakon podsećanja Nova.rs na optužbe na račun Slaviše Orlovića, pismo upravi FPN uputila je prof. dr Natalija Perišić, prodekanica za studije prvog stepena. Ona je zatražila da se u skladu sa nadležnostim preduzmu odgovarajuće aktivnosti povodom tvrdnji koje su iznete u medijima i u javnom prostoru, te da u prigodnoj formi obaveste zainteresovanu javnost o tome.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare