Studenti iz neformalne grupe STAV blokirali su danas oko 15.15h zgradu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, kako bi blokirali izbore za studentski parlament koji su najavljeni za sutra u toj zgradi. Policija je nakon sat i po od početka blokade stigla do zgrade Rektorata. Kako javlja reporterka N1, oni su, za sada, samo legitimisali studente koji se nalaze u zgradi.

Oni četvrti put blokiraju izbore za Studentski parlament, zbog nefer uslova i jer smatraju da nema izbora dok postoji samo jedan kandidat, prenosi N1..

Pre upada u zgradu Rektorata, studentkinja novinarstva Mila Pajić rekla je na početku da povod tribine da objasne šta je nepravilno i nepravedno što se dešava na njihovom fakultetu.

„Oduzimaju nam čast, uzimaju nam novac na gluposti, ne odgovaraju nam na mejlove i beže od nas na hodniku. Šamaraju nas i pesniče, fakultet ne reaguje. Nova odluka parlamenta najavljuje novi izborni dan sutra u Rektoratu, uz obezbeđenje. Koga ćete nam dovesti? Batinaše? Po članu 5 njihovog pravilnika izbori moraju da se održe na fakultetu. Krše pravilnik koji su oni doneli“, rekla je ona.

Dodala je da „rektor ne sme da se meša u rad studentskog parlamenta“, kao i da „neće odustati“.

Istakla je da žele drugu listu na fakultetu, jer je „poenta svega da može da se bira“.

„Da li ćemo otići iz ove zemlje i ona će ostati na milost i nemilost stranačkih funkcionera. Da li ćemo mi dozvoliti da se to dešava?“, upitala je ona, pre nego što je počela blokada Rektorata.

Jedini kandidat na ovim izborima, Savez studenata, koji je na čelu studentskog parlamenta već godinama unazad – najavio je nove izbore za sutra, u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, uprkos tome što je Pravilnikom propisano da se izbori moraju održati u zgradi fakulteta.

STAVovci su za danas u 15 sati najavili tribinu gde će studente infomisati o nefer uslovima za studentski paralement – ipak, nakon 10 minuta od početka najavljene tribine – studenti su utrčali u zgradu, te ne planiraju da izlaze iz nje do završetka sutrašnjeg izbornog dana.

Za sada, studenti mirno provode vreme unutar zgrade, a čuvar je pozvao policiju.

Inače, sutrašnji izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu su drugi ponovljeni krug u okviru ovih izbora. Do sada su studenti ispred grupe STAV blokirali sve održane izbore zbog nefer uslova, a na dosadašnjim izborima je bilo i više incidenata.

BONUS VIDEO – Novi Sad: Grupa studenata blokirala Rektorat (12.6.2024)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar