Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Žitelji sela kroz koje prolaze auto-putevi Miloš Veliki i Moravski koridor pojačavaju blokade jer direktor JP "Putevi Srbije", Zoran Drobnjak nije ispunio obećanje i dogovor koji je postigao sa meštanima oko cene zemljišta, ali i objekata koji su oduzeti u postupku eksproprijacije za gradnju ovih saobraćajnica. Oni kažu da će, pored današnjeg dvočasovnog protesta, saobraćaj blokirati i u nedelju budući da ne postoji drugi način da im se plati imovina koju su godinama sticali. Pored Pakovraća, blokiran je i izlazak sa auto-puta u Preljini, jer je prilikom prethodnih protesta policija preusmeravala saobraćaj preko Čačka na alternativne pravce.

Saša Obradović iz preljinske Baluge je danas na kružnom toku u Preljini. Kaže za Nova.rs da mu je oduzeto dva ipo hektara najplodnijih oranica, a plaćene su u bescenje.

„Imam osmočlanu porodicu, od kojih troje male dece. Svi smo prinuđeni da živimo u blatu , a poljoprivreda nam je jedini izvor prihoda“, priča za Nova.rs ovaj mladi povrtar.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Prema njegovim rečima, samo za trasu auto-puta su „Koridori Srbije“ uzeli 35 ari najplodnijih oranica.

„Ostatak je uzet za pozajmišta. Mi smo i dalje na sudu, uprkos tome što postoje presude. Na njih su se žalili predstavnici „Koridora Srbije“. Zemljište su mi plaćali 150 evra po aru za Balugu i 180 e za Konjeviće. To je preniska cena, a naročito imajući u vidu da se deo parcela vodi kao gradsko građevinsko zemljište“, objašnjava za naš portal Saša Obradović. On zahteva da se smanji pritisak, u njegovom slučaju „Koridora Srbije“ i da se ne odlažu ročišta u nedogled.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Imali smo i po deset do dvanaest suđenja za jednu parcelu. Predstavnici te firme se ne pojavljuju, ili ako neko dođe traže odlaganje pa vam to dođe kao igra bez granica“, očajno navodi naš sagovornik.

Obradović smatra da ne postoji realna cena za njegovu imovinu, ali je država nju, odnosno zemljište oduzela, jer je od nacionalnog značaja.

„Što se tiče trase i nekako da podnesem, ali van nje, to je katastrofa. Oni su iskopavali šoder, napravili rupe, bare, a put mi je na 120 metara od kuće. Čak oko dvadeset hektara njiva je pod vodom u mom okruženju. Najgore od svega što su se u njima stvorila mini jezera što je užas, praktično nismo bezbedni u svojim domovima“, ispričao nam je Saša Obradović.

Na tim najplodnijim parcelama je gajio papriku, kropmpir, luk, ali su mu to, na svu sreću platili.

„Naši advokati rade, zovu, zakazuju sastanke, ali ističu da neko to koči. Činjenica je da su na području Moravskog koridora, konkretno ka Kraljevu i Vrnjačkoj Banji ponudlili višestruko veće naknade nego kod nas. Mi nismo građani drugog reda, kako se to dogodilo ne znam ni sam, ali je bruka i sramota šta nam rade“, kaže Obradović.

PROČITAJTE JOŠ

Moja porodica živi isključivo od poljoprivrede, imam troje male dece, neću da ostanemo bez igde ičega, ponovio je on.
Zato danas blokiramo auto-put u Preljini, pored petlje u Pakovraću kako bismo ukazali na sve nedaće koje su nas zadesile, zaključio je sagovronik Nove.

Bratislav Simović iz neformalnog udruženja ‘Ne damo đedovinu’ kaže za naš portal da je svima preko glave zbog prevarantske vlasti i države.

„Dosta je seljaku muka i lažnih obećanja od loklala do republičkog nivoa. Svi, skoro tri godine, pokušavamo da ostvarimo svoja prava i naplatimo imovinu, ali od toga ništa“, kaže Simović za Nova.rs. Prema njegovim rečima, pravda ni na sudu nije dostižna, a presude koje su poništene odlukom Viših sudova i vraćene na Osnovne nemaju izvestan kraj.

„Nismo tek tako izašli na ulicu, čas pada kiša pa ogreje. Imamo preča posla, ali su nas naterali. Tražimo svoja prava, kao što su u svakoj normalnoj zemlji omogućena građanima“, zaključio je Simović za Nova.rs. Stefan Simović iz kraljevačkog sela Obrva kaže da mu oduzeto dva hektara.

„Bavim se isključivo poljoprivredom. Smanjio sam stočni fond jer su mi oduzeli najplodnije oranice pored Morave. Zato tri godine očekujem realnu naknadu za nasilno oduzimanje zemlje sa kojom bih mogao da obezbedim buduću egzistenciju“, kaže sagovornik portala Nova.

On ističe da cena u Kraljevu od 400 po m2 nije zadovoljavajuća za život.

„Moja porodica broji tri člana. Živim sa majkom i sestrom, ali ne mogu da oformim svoju jer nisam u mogućnosti iz navedenih razloga“, objašnjava Stefan. Kako kaže, većina meštana tog sela se slaže da je to niska cena imajući u vidu da za jednu dobru poljoprivrednu sezonu se može uzeti novac za eksproprisanu zemlju koja svake godine rađa. Deda Rajko Radonjić iz Pakovraća je ogorčen.

„Stanje se ne menja osim što je Viši poništio presudu Osnovnog suda. Uzeli su mi kuću, okućnicu, vinograd i voćnjak. Do sada su mi isplatili građevinu po proceni veštaka. Međutim borim se za pravu cenu zemljišta na sudu. Voće još nije ni na dnevnom redu, a sve su sravnili sa zemljom“, kaže za Nova.rs deda Rajko.

U Preljini se desio jedan incident kada je u masu htelo da uleti vozilo. „U pitanju je kombi bele boje, ali je na svu sreću policija intervenisala i sprečila sukob većih razmera“, kažu meštani na blokadi.

BONUS VIDEO: Pakovraće i Preljina i dalje na blokadama – _Nema dogovora!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar