Foto: N1

Organizacija BIRODI pozvala je danas Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i Privremeno telo za praćenje medija da prekinu sa izradom i saopštavanjem monitoringa medija koji to nije, već se može smatati instrumentom pritiska i cenzure na medije koji se smatraju "opozicionim", a metodologiju REM opisala kao "karikaturu monitoringa".

U BIRODI smatraju da se REM pri sastavljanju „uzorka“ medija nad kojima se vrši monitoring nije rukovodio kriterijumima OEBS, već da je uzorak trebalo da ispuni jedinu svrhu, a to je da pod monitoring stavi medije sa nacionalnim pokrivanjem i medije koje je vlast prepoznala kao „opozicione“.

„Deo uzorka su morali da budu svi kablovski emiteri koji imaju informativno politički program, kao i pružaoci medijskih usluga čiji su vlasnici učesnici izborne kampanje ili povezana lica shodno članu 2 Zakona o sprečavanju korupcije“, ističe BIRODI.

Ta organizacija smatra da se argument da REM nema resurse (da prati sve pružaoce medijskih usluga) ne sme smatrati relevantnim.

„Znajući još od sredine 2020. godine da će u Srbiji 2022. godine biti održani republički, predsednički i gradski izbori, REM je morao da u svom budžetu, shodno odgovarajućem uzorku, planira odgovarajuća (dodatna) sredstva za realizaciju monitoringa u skladu sa metodologijom koja je u skladu sa dokumentom OEBS koji je citirao u svom dokumentu o metodologiji (monitoringa)“, poručuju iz BIRODI.

Pozivajući REM i Privremeno telo za praćenje medija da prekinu sa izradom i saopštavanjem monitoringa medija koji to nije, BIRODI smatra da se tako omogućava drugim medijima da vrše promociju i propagandu izbornih lista partija vlasti.

„Ovako sprovođenje monitoringa medija od strane REM je dodatan razlog da se tek raspisani izbori smataju neregularnim“, ocenio je BIRODI.

BONUS VIDEO: Veljanovski o medijima u Srbiji: Vučić da izađe na TV duel

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar